Nigga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nigga on afroamerikkalaisten afrikanamerikkalaisessa englannissa käyttämä, heitä itseään tarkoittava termi. Se on muunnelma sanasta nigger, mutta sitä pidetään joskus rasistisen nigger-sanan kevyempänä, tuttavallisena versiona. Termin rasistisuudesta ja sen käytöstä käydään silti kiivasta keskustelua[1].

Nigga-sanaa käytettiin alkujaan mustien amerikkalaisten yhteisöissä, mutta se on levinnyt Yhdysvalloissa jonkin verran myös muiden etnisten ryhmien, mukaan lukien valkoisten, sanavarastoon. Sanan merkitys vaihtelee erittäin paljon riippuen kontekstista ja sitä käyttävät eniten nuoret ikäpolvet. Nigga-termin on popularisoinut nuorisolle lähinnä valtavirtaviihde[2], kuten rap-musiikki ja elokuvat.

Jotkut mustat amerikkalaiset pitävät rasistisena, jos valkoihoinen puhuttelee heitä ”nigga”-termillä, mutta hyväksyvät puhuttelun muilta afroamerikkalaisilta tai mahdollisesti muuhun etniseen vähemmistöön kuuluvalta[1]. Tässä tapauksessa termi symboloi ”veljeyttä”[3], kuten esimerkiksi englannin kielen muut slangitermit dude ja bro, sekä lad. Sen käyttö määrätyn sosiaalisen ryhmän ulkopuolella koetaan halventavaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b J. Douglas Allen-Taylor. New Word Order, Metro, 9.4.1998.
  2. Darryl Fears. Patent offense: Wayans’s hip-hop line, The Washington Post, 15.3.2006.
  3. Kevin Aldridge: Slurs often adopted by those they insult, The Cincinnati Enquirer 5.8.2001.

 

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.