Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailut

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee romaania. Vuoden 2002 elokuvasta on oma artikkeli.
Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailut
The Life and Adventures of Nicholas Nickleby
Alkuperäisteos
Kirjailija Charles Dickens
Kuvittaja Hablot Knight Browne
Kieli englanti
Genre romaani
Kustantaja Chapman & Hall
Julkaistu 1839
Suomennos
Suomentaja Kersti Juva
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1992
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 335
ISBN 951-0-17308-8
Edeltävä Oliver Twist
Seuraava The Old Curiosity Shop
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailut (engl. The Life and Adventures of Nicholas Nickleby) on Charles Dickensin kolmas romaani, joka ilmestyi alun perin jatkokertomuksena 1838–1839.[1] Dickens oli julkaissut samalla tavoin aiemmat romaaninsa Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit (1836–1837) ja Oliver Twist (1837–1839). Dickensin päähenkilö Nicholas Nickleby on nuori mies, jonka isä kuolee ja jonka täytyy tämä vuoksi huolehtia äidistään ja siskostaan Katesta. Hänen Ralph-setänsä järjestää Nicholasille mahdollisuuden työllistyä Rotheboysin (suom. Nirri pois) koulukodin opettajana, mihin työhön poika ryhtyy nuoruuden idealismia uhkuen. Koulukodissa asukit joutuvat kuitenkin kärsimään niin hirvittäviä raakuuksia, että Nicholas lopulta muksauttaa koulumestari Squeersia päin kuonoa ja lähtee pois. Hänen mukaansa liittyy orpo Smike-poika, josta kasvaa matkaromaanissa totaalisen yksinäisyyden perikuva.

Kirjailija toteaa esipuheessaan päähenkilöstään:

”Jos Nicholas ei lukijan silmissä aina ole vailla vikaa eikä aina käyttäydy moitteettomasti, se ei ole tarkoituskaan. Hän on nuori mies, jolla on ailahteleva luonne ja vähän tahi ei yhtään elämänkokemusta; enkä nähnyt mitään syytä miksi sellainen henkilö pitäisi irrottaa todellisuudesta.”

1800-luvun alkuvuosikymmeniin liittyvät tapahtumat siirtyvät Lontoon kaupunkilaismiljööhön, sieltä Portsmouthin erikoislaatuisen teatteriseurueen luokse ja lopulta takaisin Lontooseen, jossa näytellään romaanin kohtalokkaat loppunäytökset. Nicholas rakastuu, menettää mielitiettynsä toiselle ja joutuu syytetyksi syyttömänä. Myös Katen sydämenasiat ovat kertojalle tärkeitä.

Melkoiseen vauhtiin kiihtyvät tapahtumat päättyvät todelliseen happy endiin: hyväsydämisten Cheeryblen yrittäjäveljesten ansiosta Nicholas ja Kate säilyttävät maineensa ja pääsevät molemmat hyviin naimisiin. Samalla Nicklebyn perheen talousasiat korjaantuvat lopullisesti paremmalle tolalle. Nicholas Nickleby on hauska veijariromaani henkilöstä, joka kulkee jopa verenhimoisten rikollisten joukossa kuin suojelusenkelien varjelemana.

Erityisesti Tolkien-käännöksistään tunnetuksi tulleen Kersti Juvan suomennos Nicholas Nicklebystä on vuodelta 1992. Kriitikko Jari Olavi Hiltunen on todennut, että Juva tiivistää sujuvalla suomen kielellä Dickensin hauskat vuoropuhelut ja sen värikylläisen detaljisirkuksen, jonka kirjailija luo englantilaisen yhteiskunnan ihmistyypeistä, seremonioista ja instituutioista. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dickens, Charles: Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailut. (The life and adventures of Nicholas Nickleby, 1838–39.) Suomentanut Kersti Juva. Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1992. ISBN 951-0-17308-8.
  2. Hiltunen, Jari Olavi: Englantilaisklassikon veijarit ja pyhimykset Kiiltomato.net. 15.8.2012. Lukukeskus. Viitattu 22.10.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.