Nguyễn Thành Trung

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nguyễn Thành Trung (alk. Đinh Khắc Chung, s. 9. lokakuuta 1947) on vietnamilainen lentäjä ja Vietnamin sodan aikainen kaksoisagentti. Hän pommitti huhtikuussa 1975 Saigonissa Etelä-Vietnamin presidentinpalatsia maan omien ilmavoimien koneella.

Đinh Khắc Chungin isä oli kommunistisen Vietkong-ryhmittymän tukija. Maaliskuun 2. päivänä 1963 Etelä-Vietnamin sotilaat ampuivat isän ja retuuttivat hänen ruumistaan pitkin tietä sekä heittivät sen lopuksi Mekong-jokeen. Chungin äiti vangittiin kahden kuukauden ajaksi. Kesällä 1963 Chung vaihtoi nimekseen Nguyễn Thành Trung. Huolimatta halustaan kostaa Etelä-Vietnamin johtajille hän suoritti koulunsa rauhallisesti loppuun ja siirtyi Saigonin yliopistoon. Vuonna 1969 hän haki vapaaehtoisena Etelä-Vietnamin ilmavoimiin ja hänet otettiin Yhdysvaltoihin oppimaan pommikoneen ohjaamista. Vuonna 1971 hän valmistui pilotiksi ja aloitti pommituslennot Pohjois-Vietnamin joukkojen tukikohtiin. Samalla hän oli kuitenkin jatkuvasti yhteydessä Pohjois-Vietnamin agentteihin.

Huhtikuun 8. päivänä 1975 Trung jättäytyi kolmen koneen ryhmästään ja suuntasi F-5E-hävittäjäpommittajansa Saigonin presidentinpalatsin ylle. Hänen pudottamansa kaksi ensimmäistä pommia osuivat palatsin pihamaalle ja kaksi jälkimmäistä itse palatsiin. Oman koneen ja Yhdysvalloissa koulutetun lentäjän suorittama pommitus aiheutti hämmennystä etelävietnamilaisten ja yhdysvaltalaisten keskuudessa. Trung laskeutui pommituslentonsa jälkeen Saigonin pohjoispuolella sijaitsevalle kiitotielle ja liittyi Vietkongin joukkoihin. Kaksikymmentä päivää myöhemmin hän lensi pommittamassa Etelä-Vietnamin tärkeää lentotukikohtaa. Kaksi päivää tämän jälkeen, 30. huhtikuuta yhdysvaltalaiset pakenivat maasta ja Pohjois-Vietnamin joukot valtasivat Saigonin presidentinpalatsin. Samana päivänä vapautettiin vankilasta Trungin vaimo ja kaksi tytärtä, jotka oli vangittu presidentinpalatsin pommittamisen jälkeen.

Sodan jälkeen Nguyễn Thành Trung on työskennellyt Vietnam Airlines -lentoyhtiön palveluksessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mykkänen, Pekka: Kapteeni Trung "lopetti" sodan – nykyisin hän palvelee matkailijoita. Helsingin Sanomat, 21.4.2000, s. C3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.