Newcombin paradoksi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Newcombin paradoksi on ajatuskoe ja paradoksi, joka on nimetty keksijänsä, fyysikko William Newcombin mukaan. Sen teki tunnetuksi filosofi Robert Nozick.

Paradoksi kuuluu seuraavasti: Mahtiolento toisesta galaksin osasta antaa sinulle kaksi laatikkoa: ensimmäinen on auki ja toinen suljettu. Avoimessa laatikossa on tuhannen dollarin seteli. Suljetussa laatikossa on joko miljoona dollaria tai ei mitään. Saat valita joko molemmat laatikot tai pelkän suljetun laatikon.

Olento on kykenevä ennustamaan hyvin luotettavasti, mitä kuka tahansa ihminen päättää tehdä. Jos päätät ottaa pelkän avaamattoman laatikon, laittaa hän siihen miljoonan; jos päätät ottaa molemmat, jää laatikko tyhjäksi. Koe on toistettu 999 ihmisellä eikä lahjoittaja ole vielä kertaakaan erehtynytlähde?.

Toisaalta todisteet osoittavat, että jos otat pelkän suljetun laatikon, saat miljoona dollaria, ja jos otat molemmat, saat tuhat. Olisi typerää ottaa molemmat. Toisaalta jo joutuessasi valinnan eteen, on suljetussa laatikossa valmiiksi joko miljoona, tai sitten ei. Oli suljettu laatikko tyhjä tai ei, ansaitset kummassakin tapauksessa tuhat dollaria enemmän kuin muuten.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]