Neuvosto-Suomi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Neuvosto-Suomi tai Suomen kansantasavalta olivat Neuvostoliiton suunnitelmia Suomen hallitsemiseksi voitetun toisen maailmansodan jälkeen. Mahdollisuuksia oli kaksi: joko liittää Suomi osaksi Neuvostoliittoa omaksi neuvostotasavallaksi tai hallita Suomea Itä-Saksan tapaan satelliittivaltiona. Neuvostoliiton suunnitelmat muuttuivat moneen kertaan sodan edetessä.

Neuvostoliitto perusti talvisodan aikana Terijoen hallituksena tunnetun Suomen kansanhallituksen, jonka johdossa oli Otto Wille Kuusinen. Neuvostoliitto ilmoitti 2. joulukuuta 1939 solmineensa kansanhallituksen avunantosopimuksen. Hallituksesta oli tarkoitus tulla Neuvostoliiton valtaaman Suomen uusi hallitus.[1]

Talvisodan jälkeen 31. maaliskuuta 1940 Neuvostoliitto muodosti Karjalais-suomalaisen sosialistisen neuvostotasavallan yhdistämällä valtaosan Suomen Moskovan rauhassa luovuttamista alueista ja Karjalan autonomisen sosialistisen neuvostotasavallan. Karjalan autonominen neuvostotasavalta oli tätä ennen ollut osa Venäjän sosialistista federatiivista neuvostotasavaltaa. Syyt uuden neuvostotasavallan muodostamiseen olivat pitkälti poliittiset. Sen avulla oltaisiin voitu liittää luontevasti koko Suomi tai osa Suomen alueista Neuvostoliittoon.[2]

Suomen kansanarmeija oli Neuvostoliiton perustama armeijakunta, jonka tarkoituksena oli syrjäyttää Suomen oma armeija sodan päätyttyä. Kansanarmeija oli tarkoitus koota Neuvostoliitossa asuvista suomensukuisista kansoista, pääasiassa karjalaisista, inkeriläisistä ja Suomesta Neuvostoliittoon loikanneista henkilöistä. Käytännössä se ei kuitenkaan onnistunut, vaan armeijaan jouduttiin määräämään myös valkovenäläisiä ja muita ulkoisesti samannäköisiä kansalaisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pekka Vuoristo: Terijoen hallitus. Helsingin Sanomat, 13.2.2009, s. A5.
  2. Ronald Arthur Helin: Economic-geographic Reorientation in Western Finnish Karelia: A Result of the Finno-Soviet Boundary Demarcations of 1940 and 1944, s. 101. National Academy of Sciences, National Research Council, 1961. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]