NetworkManager

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
NetworkManager
NetworkManager on järjestelmän taustaprosessi, jota voidaan ohjata graafisilla edustaohjelmilla.
NetworkManager on järjestelmän taustaprosessi, jota voidaan ohjata graafisilla edustaohjelmilla.
Luoja Red Hat
Kehittäjä GNOME-projekti
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 19. marraskuuta 2004
Vakaa versio 1.30.4 ()[1]
Kehitystilanne aktiivinen
Tiedot
Ohjelmistotyyppi verkkoyhteyksien hallinta
Alusta Unixin kaltainen
Ohjelmointikielet C GObject-ohjelmakirjastolla
Lisenssi GPL
Aiheesta muualla
wiki.gnome.org/Projects/NetworkManager

NetworkManager on verkkoyhteyksien hallintaan tarkoitettu työkalu, joka tulee yleensä valmiiksi asennettuna työpöytäjakelun mukana. Se helpottaa käyttöä erityisesti kannettavilla tietokoneilla, joissa on usein tarvetta vaihtaa erilaisten verkkoyhteyksien välillä.

NetworkManager mahdollistaa helpon vaihtamisen eri WLAN-verkkojen välillä listaten saatavilla olevat verkot sekä näyttäen niiden kuuluvuuden. Se osaa myös automaattisesti vaihtaa käyttäjän aikaisemmin käyttämään yhteyteen hänen saapuessaan uudelleen sen kuuluvuusalueelle.

Myös VPN-yhteyksien hallinta onnistuu NetworkManagerin kautta. 0.7-versiosta lähtien NetworkManager tukee myös kännykkälaajakaistaa sekä useampaa samanaikaista yhteyttä.[2] NetworkManagerin kehittämisen aloitti Red Hat vuonna 2004.

NetworkManager-ohjelma koostuu erikseen päällekytkettävästä järjestelmän taustaprosessista (daemon) sekä sitä ohjaavasta edustaohjelmasta kuten työpöydän ilmoitusalueen kuvakkeesta. Edustaohjelmat löytyvät ainakin GNOMElle (nm-applet) ja KDE:lle (knetworkmanager), mutta ne integroituvat myös monille muille työpöydille. Asetuksia voi määrittää myös cnetworkmanager-nimisellä komentorivipohjaisella käyttöliittymällä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tag 1.30.4. Arvo on haettu Wikidatasta.
  2. Gnome mailing list: Mobile Broadband Configuration Assistant mail.gnome.org. 10.4.2008. Viitattu 9.2.2015. (englanniksi)
  3. Vidner.net: cnetworkmanager – CLI for NetworkManager vidner.net. Viitattu 9.2.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]