Suomen ralli

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Neste Ralli)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Marcus Grönholm ja Timo Rautiainen juhlivat voittoaan vuonna 2004.
Jari-Matti Latvala Suomen rallin testierikoiskokeella.
Carl-Otto Bremer ajamassa Saabia Harjun erikoiskokeella Jyväskylän Suurajoissa vuonna 1957.
Timo Mäkinen ja Pekka Keskitalo voitetun rallin jälkeen vuonna 1966.
Ari Vatanen ja Ford Escort RS1800 vuonna 1978.
Norjalaiset Andreas Mikkelsen ja Ola Fløene Volkswagen Polo R WRC:llä vuonna 2014.
Australialaiset Hayden Paddon ja John Kennard Hyundai i20 WRC:llä vuonna 2014.
Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila voittivat vuoden 2015 rallin. Kuvassa myös Sébastien Ogier.
Vuoden 2012 palkintojenjako.

Suomen ralli (virallisesti pääsponsorinsa mukaan Neste Rally Finland tai Neste Ralli) on Suomen Jyväskylässä ajettava ralliautoilun MM-sarjan osakilpailu. Se on pidetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1951 asti. Kilpailu on aiemmin tunnettu myös nimillä Jyväskylän Suurajot, Rally of the Thousand Lakes, 1000 Lakes Rally ja Neste Oil Rally Finland sekä Neste Oil Ralli

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Autoklubin urheilujohtajat kaavailivat 1950-luvun alussa parituhatta kilometriä pitkää rallia, jonka lähtö- ja maalipaikaksi ajateltiin Helsinkiä. Ajoreitin oli tarkoitus kiertää Itä- ja Keski-Suomen järviseuduilla. Rallin ajankohdaksi suunniteltiin heinäkuun alkua, jolloin valoisat yöt olisivat tarjonneet kilpailijoille mahdollisuuden "ympärivuorokautiseen maisemien ihailuun". Helsingissä ei kuitenkaan vielä ehditty ryhtyä sanoista tekoihin, kun Autoklubin Jyväskylän paikallisosasto otti aloitteen käsiinsä.[1]

Jyväskylän Suurajot järjestettiin ensimmäisen kerran 1. syyskuuta 1951. Se järjestettiin karsintakilpailuksi Monte Carlo -ralliin. Kilpailussa oli vain kaksi erikoiskoetta ja kaikki 26 matkaan lähtenyttä autoa selvisivät maaliin. Reitti kulki Lappiin, jossa Rovaniemellä oli kääntöpiste. Paluu tehtiin Kajaanin ja Kuopion kautta, jossa oli ensimmäinen erikoiskoe. Toinen erikoiskoe oli Jyväskylässä kisan maalisuoralla Yliopistonkadulla, jossa järjestettiin 250 metrin kiihtyvyys- ja jarrutuskoe. Kilpailun voitti Arvo Karlsson Austinilla.[2][3]

Vuonna 1952 järjestetyt toiset Jyväskylän Suurajot keräsi 44 osallistujaa ja seuraavana vuonna kilpailijoita oli jo 68. Vuonna 1954 kilpailu alkoi saada kansainvälisiä piirteitä, kun osallistujien joukossa oli kuusi ruotsalaista. Vuonna 1955 ralli rajattiin tapahtuvaksi kokonaan Keski-Suomen alueella. Jyväskylän Suurajojen ensimmäinen ulkomainen voittaja oli Saabilla ajanut ruotsalainen Erik Carlsson vuonna 1957. Tuolloin kymmenen parhaiten ajaneen kilpailijan joukossa oli peräti seitsemän ruotsalaista.[4]

Vuonna 1959 kisa sai ensimmäisen kerran EM-osakilpailun arvon. Valmistajien MM-sarjaan kilpailu on kuulunut alusta pitäen eli vuodesta 1973. Kun kuljettajien MM-sarja alkoi 1979, ralli vakiinnutti välittömästi paikkansa myös siinä. Vuonna 1980 kilpailtiin vain kuljettajien MM-pisteistä. MM-ralleissa sovelletun vuorottelujärjestelmän aikana Suomen ralli oli vuonna 1995 vain kaksilitraisten kaksivetoisten autojen MM-osakilpailu.

1980-luvulla rallin kansainvälinen nimi sai vähitellen lyhyemmän muodon 1000 Lakes Rally, joskin vanha pitkä versio Rally of the Thousand Lakes säilyi virallisessa logossa. Tunnetuimpia erikoiskokeita ovat mm. Urria, Laajavuori, Harju ja Ouninpohja.

Humalamäen erikoiskoe on poistettu reittikartasta osaksi vuoden 1984 onnettomuuden takia, jossa brittikuljettaja Julian Roderickin Vauxhall Chevette syöksyi yleisön sekaan ja useita loukkaantui, mukaan lukien myös Roderick sekä kartanlukija. Osaksi erikoiskoe poistettiin myös sen takia, että Humalamäki sisältää niin valtavia hyppyjä sekä mäkien takaa yllättäviä jyrkkiä mutkia, joissa rajun onnettomuuden riski on suuri.

Vuonna 1990 Espanjan Carlos Sainz voitti Jyväskylän Suurajot ensimmäisenä ei-skandinaavisena kuljettajana [5]. Samaan suoritukseen ylsi Ranskan Didier Auriol vuonna 1992 [6]. Juha Kankkunen puolestaan onnistui voittamaan kilpailun vasta 11. yrittämällään vuonna 1991 [7]. Tommi Mäkinen puolestaan onnistui ensimmäisenä voittamaan kilpailun viidesti peräkkäin vuosina 1994-1998, vaikkakin vuosi 1995 ei ollut MM-arvoinen kilpailu.[8]

Ralli sai ensimmäisen nimisponsorinsa vuonna 1994, jolloin perinteisen nimen eteen liitettiin Neste. Vuonna 2005 pääsponsorin toiminimen muututtua Neste Oiliksi myös rallin etuliitettä muokattiin. Vuoden 2016 alussa rallin nimi vaihdettiin takaisin Neste Ralliksi koska rallin pääsponsori Neste Oil vaihtoi nimensä Nesteeksi vuoden 2015 kesäkuussa. Nimenmuutos näkyi kuitenkin jo joulukuun 2015 aikana rallin www-sivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Vuonna 1997 kilpailun järjestäminen siirtyi aivan uusiin puitteisiin, kun Autourheilun Kansallinen Keskusliitto AKK otti sen hoteisiinsa. Liiton markkinointiyhtiö AKK Sports sai vastuulleen järjestelytehtävät. AKK Sports otti päämääräkseen kehittää rallista selkeästi tunnistettava tuote. Suuri yleisö piti saada ymmärtämään, että kilpailun ympärillä oli tapahtunut perustavanlaatuinen muutos. Uusi organisaatio kohdisti huomiota varsinkin turvallisuuden ja tapahtuman markkinoinnin edistämiseen sekä ylipäänsä sen tason kohottamiseen entisestään. Heti vuonna 1997 kilpailu sai MM-sarjaan rekisteröityjen tehdastallien päätöksellä ”Award of Excellence” -palkinnon erinomaisesta turvallisuustyöstään.

Seuraavana vuonna tallit äänestivät Neste Rallin parhaaksi MM-ralliksi. Vuonna 1999 oli jälleen vuorossa ”Award of Excellence” – tällä kertaa markkinointiansioista. Tämän palkinnon toi Neste Rallille ennen kaikkea Hippoksen supererikoiskokeen rakentaminen VIP-kylineen. Neste Ralli nimettiin parhaaksi MM-osakilpailuksi toistamiseen vuonna 2002. Tallit mainitsivat perusteluissaan muun muassa, että ”Neste Ralli nosti MM-rallin urheilullisen, kaupallisen ja järjestelytason uudelle askelmalle”lähde?. Perusteluissa todettiin myös, että järjestäjät Suomessa osoittivat perusteellisesti ymmärtävänsä, mitä niin katsojat kuin kilpailijatkin odottavat nykyaikaiselta rallikilpailulta. Maailman parhaan MM-rallin titteli saavutettiin myös vuonna 2003, ja 2004 Neste Ralli teki historiallisen hattutempun: tapahtuma valittiin kolmatta kertaa peräkkäin parhaiten järjestetyksi MM-ralliksi. Saavutuksen suuruutta kuvastaa se, että mikään muu MM-ralli ei ole yltänyt samaan suoritukseen. Vuonna 2004 valintaan vaikutti muun muassa rallin kokonaiskonsepti, jota oli pystytty kehittämään entisestään. Lisäksi urheilun ja kaupallisuuden yhdistäminen oli onnistunut tapahtumassa esimerkillisellä tavalla.

Neste Oil Rally vuonna 2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Suomen ralli 2008

Mikko Hirvonen ja Jari-Matti Latvala lähtivät kovin odotuksin kilpailuun. Latvala ajoi kuitenkin jo toisena vuonna peräkkäin ulos perjantaina Mökkiperän erikoiskokeella tukivarren rikkouduttua. Myös Hirvonen jäi kilpailun voittaneen Sebastien Loebin vauhdista, eikä pystynyt saavuttamaan ranskalaista kuin yksittäisillä erikoiskokeilla. Lopulta ensimmäiseksi sijoittuneen Loebin ja toiseksi ajaneen Hirvosen väliseksi eroksi muodostui yhdeksän sekuntia. Kolmanneksi kilpailussa sijoittui australialainen Chris Atkinson.

Neste Oil Rally vuonna 2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 ralliin osallistui F1-kuljettaja Kimi Räikkönen. Ranskan Sebastien Loeb lähti ralliin ennakkosuosikkina. Rallin ensimmäisellä erikoiskokeella Jukojärvellä Mikko Hirvonen ajoi pohja-ajan. Killerin yleisöerikoiskokeen jälkeen rallin johdossa oli Mikko Hirvonen. Fordin toinen tehdastallikuljettaja Jari-Matti Latvala aloitti kisansa rauhallisesti, varsinkin Mökkiperässä, jossa hänen kisa oli mennyt kahtena edellisvuotena pilalle. Hän sai karistettua Mökkiperän apinan selästään. Jari-Matti Latvala oli neljäntenä ensimmäisen päivän jälkeen Citroenin Daniel Sordon takana. Lauantai-aamuna Latvalalla ilmeni pahoinvointia ja se vaikutti ajoon. Hän ei pystynyt aamun ensimmäisillä erikoiskokeilla saavuttamaan Sordoa. Jari-Matti oli kuitenkin saanut Sordon loppupäivästä kiinni ja mennyt ohi omia menojaan. Mutta sen sijaan Hirvonen kasvatti johtoaan Loebiin. Kimi Räikkönen kaatoi autonsa päivän viimeisellä erikoiskokeella Väärinmajalla. Sunnuntai oli helppo päivä Hirvoselle. Hänen ei tarvinnut ajaa kovaa kun Loeb oli jo luovuttanut lauantaina. Mikko Hirvonen voitti kilpailun, Sebastien Loeb oli toinen, Jari-Matti Latvala oli kolmas, Dani Sordo oli neljäs, Matti Rantanen hienosti viides käytyään Sébastien Ogierin kanssa hienon taistelun, mutta Ogierilla meni EK 23ssa risteys leveäksi. Hän menetti siinä aikaa ja hävisi lopulta Rantaselle.

Neste Oil Rally vuonna 2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2010 Jyväskylän rallissa ajettiin Suomen rallin 60-vuotisjuhlakilpailu. Kilpailu alkoi torstaina Laajavuoresta ja päättyi Lauantaina Himokseen sisältäen kaikkiaan 19 erikoiskoetta ja 311 erikoiskoekilometriä.

Rallin voitti Suomen Jari-Matti Latvala ennen ranskalaisia Sébastien Ogieria ja Sébastien Loebia. Mikko Hirvonen keskeytti rallin rajuun ulosajoon jo neljännellä erikoiskokeella Urria 2:lla. Hän ja kartanlukija Jarmo Lehtinen selvisivät kuitenkin vammoitta.

Kisaan osallistui myös rallin nelinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen, joka sijoittui lopputuloksissa sijalle 8. Kisan jälkeen Kankkunen palkittiin Abu Dhabi Spirit of the Rally -erikoispalkinnolla, joka jaetaan johtajuudesta, rehtiydestä, kunnioituksesta tai hyvästä joukkuehengestä.

Voittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Kuljettaja Kartanlukija Auto
1951 Suomen lippu Arvo Karlsson Suomen lippu Vilho Mattila Austin Atlantic
1952 Suomen lippu Eino Elo Suomen lippu Kai Nuortila Peugeot 203
1953 Suomen lippu Vilho Hietanen Suomen lippu Olof Hixén Allard
1954 Suomen lippu Osmo Kalpala Suomen lippu Eino Kalpala Dyna Panhard
1955 Suomen lippu Eino Elo Suomen lippu Kai Nuortila Peugeot 403
1956 Suomen lippu Osmo Kalpala Suomen lippu Eino Kalpala DKW Donau
1957 Ruotsin lippu Erik Carlsson Ruotsin lippu Mario Pavoni Saab 93
1958 Suomen lippu Osmo Kalpala Suomen lippu Eino Kalpala Alfa Romeo Giulietta TI
1959 Ruotsin lippu Gunnar Callbo Suomen lippu Väinö Nurmimaa Volvo PV544
1960 Suomen lippu Carl-Otto Bremer Suomen lippu Juhani Lampi Saab 96
1961 Suomen lippu Rauno Aaltonen Suomen lippu Väinö Nurmimaa Mercedes-Benz 220
1962 Suomen lippu Pauli Toivonen Suomen lippu Jaakko Kallio Citroën DS 19
1963 Suomen lippu Simo Lampinen Suomen lippu Jyrki Ahava Saab 96 Sport
1964 Suomen lippu Simo Lampinen Suomen lippu Jyrki Ahava Saab 96 Sport
1965 Suomen lippu Timo Mäkinen Suomen lippu Pekka Keskitalo BMC Cooper S
1966 Suomen lippu Timo Mäkinen Suomen lippu Pekka Keskitalo Morris Cooper
1967 Suomen lippu Timo Mäkinen Suomen lippu Pekka Keskitalo BMC Cooper S
1968 Suomen lippu Hannu Mikkola Suomen lippu Anssi Järvi Ford Escort TC
1969 Suomen lippu Hannu Mikkola Suomen lippu Anssi Järvi Ford Escort TC
1970 Suomen lippu Hannu Mikkola Ruotsin lippu Gunnar Palm Ford Escort TC
1971 Ruotsin lippu Stig Blomqvist Ruotsin lippu Arne Hertz Saab 96 V4
1972 Suomen lippu Simo Lampinen Suomen lippuKlaus Sohlberg Saab 96 V4
1973 Suomen lippu Timo Mäkinen Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Henry Liddon Ford Escort RS
1974 Suomen lippu Hannu Mikkola Yhdistyneen kuningaskunnan lippu John Davenport Ford Escort RS
1975 Suomen lippu Hannu Mikkola Suomen lippu Atso Aho Toyota Corolla Levin
1976 Suomen lippu Markku Alén Suomen lippu Ilkka Kivimäki Fiat 131 Abarth
1977 Suomen lippu Kyösti Hämäläinen Suomen lippu Martti Tiukkanen Ford Escort RS
1978 Suomen lippu Markku Alén Suomen lippu Ilkka Kivimäki Fiat 131 Abarth
1979 Suomen lippu Markku Alén Suomen lippu Ilkka Kivimäki Fiat 131 Abarth
1980 Suomen lippu Markku Alén Suomen lippu Ilkka Kivimäki Fiat 131 Abarth
1981 Suomen lippu Ari Vatanen Yhdistyneen kuningaskunnan lippu David Richards Ford Escort RS
1982 Suomen lippu Hannu Mikkola Ruotsin lippu Arne Hertz Audi quattro A2
1983 Suomen lippu Hannu Mikkola Ruotsin lippu Arne Hertz Audi quattro A2
1984 Suomen lippu Ari Vatanen Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Terry Harryman Peugeot 205 T16
1985 Suomen lippu Timo Salonen Suomen lippu Seppo Harjanne Peugeot 205 T16 E2
1986 Suomen lippu Timo Salonen Suomen lippu Seppo Harjanne Peugeot 205 T16 E2
1987 Suomen lippu Markku Alén Suomen lippu Ilkka Kivimäki Lancia Delta 4WD
1988 Suomen lippu Markku Alén Suomen lippu Ilkka Kivimäki Lancia Delta Integrale
1989 Ruotsin lippu Mikael Ericsson Ruotsin lippu Claes Billstam Mitsubishi Galant VR-4
1990 Espanjan lippu Carlos Sainz Espanjan lippu Luis Moya Toyota Celica GT-4
1991 Suomen lippu Juha Kankkunen Suomen lippu Juha Piironen Lancia Delta HF Integrale 16v
1992 Ranskan lippu Didier Auriol Ranskan lippu Bernard Occelli Lancia HF Integrale
1993 Suomen lippu Juha Kankkunen Ranskan lippu Denis Giraudet Toyota Celica Turbo 4WD
1994 Suomen lippu Tommi Mäkinen Suomen lippu Seppo Harjanne Ford Escort RS Cosworth
1995 Suomen lippu Tommi Mäkinen Suomen lippu Seppo Harjanne Mitsubishi Lancer Evolution III
1996 Suomen lippu Tommi Mäkinen Suomen lippu Seppo Harjanne Mitsubishi Lancer Evolution III
1997 Suomen lippu Tommi Mäkinen Suomen lippu Seppo Harjanne Mitsubishi Lancer Evolution IV
1998 Suomen lippu Tommi Mäkinen Suomen lippu Risto Mannisenmäki Mitsubishi Lancer Evolution V
1999 Suomen lippu Juha Kankkunen Suomen lippu Juha Repo Subaru Impreza WRC 99
2000 Suomen lippu Marcus Grönholm Suomen lippu Timo Rautiainen Peugeot 206 WRC
2001 Suomen lippu Marcus Grönholm Suomen lippu Timo Rautiainen Peugeot 206 WRC
2002 Suomen lippu Marcus Grönholm Suomen lippu Timo Rautiainen Peugeot 206 WRC
2003 Viron lippu Markko Märtin Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Michael Park Ford Focus WRC 03
2004 Suomen lippu Marcus Grönholm Suomen lippu Timo Rautiainen Peugeot 307 WRC
2005 Suomen lippu Marcus Grönholm Suomen lippu Timo Rautiainen Peugeot 307 WRC
2006 Suomen lippu Marcus Grönholm Suomen lippu Timo Rautiainen Ford Focus WRC 06
2007 Suomen lippu Marcus Grönholm Suomen lippu Timo Rautiainen Ford Focus RS WRC ’07
2008 Ranskan lippu Sébastien Loeb Monacon lippu Daniel Elena Citroën C4 WRC
2009 Suomen lippu Mikko Hirvonen Suomen lippu Jarmo Lehtinen Ford Focus WRC 09
2010 Suomen lippu Jari-Matti Latvala Suomen lippu Miikka Anttila Ford Focus WRC 09
2011 Ranskan lippu Sébastien Loeb Monacon lippu Daniel Elena Citroën DS3 WRC
2012 Ranskan lippu Sébastien Loeb Monacon lippu Daniel Elena Citroën DS3 WRC
2013 Ranskan lippu Sébastien Ogier Ranskan lippu Julien Ingrassia Volkswagen Polo R WRC
2014 Suomen lippu Jari-Matti Latvala Suomen lippu Miikka Anttila Volkswagen Polo R WRC
2015 Suomen lippu Jari-Matti Latvala Suomen lippu Miikka Anttila Volkswagen Polo R WRC
2016 Britannian lippu Kris Meeke Irlannin lippu Paul Nagle Citroën DS3 WRC
2017 Suomen lippu Esapekka Lappi Suomen lippu Janne Ferm Toyota Yaris WRC

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helge Nygren ja Juhani Melart: Rallin maailma, s. 43. Helsinki: Otava, 1967.
  2. "Matkailuajosta" Euroopanmestaruusralliksi. Keskisuomalainen, 18.8.1967, s. 21. Artikkelin verkkoversio Viitattu 2.1.2013.
  3. Nygren & Melart, s. 138.
  4. Nygren & Melart, s. 45–49.
  5. teracat.com: News - Carlos Sainz www.carlos-sainz.com. Viitattu 8.8.2016.
  6. juwra.com  |  Rallies - Finland 1992 final results www.juwra.com. Viitattu 8.8.2016.
  7. juwra.com  |  Drivers - Juha Kankkunen www.juwra.com. Viitattu 9.8.2016.
  8. juwra.com  |  Rallies - Finland www.juwra.com. Viitattu 9.8.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Suomen ralli.
Rallin maailmanmestaruussarjan kilpailut:
Kaudella 2018

Monte Carlo | Ruotsi | Meksiko | Korsika | Argentiina | Portugali | Sardinia | Suomi | Saksa | Turkki | Wales | Katalonia | Australia |

Aikaisemmilla kausilla

Akropolis | Brasilia | Bulgaria | Indonesia | Irlanti | Itävalta | Japani | Jordania | Kiina | Kypros | Marokko | Norja | Norsunluurannikko | Olympus | Press-on-Regardless | Puola | Rideau Lakes | Quebec | Ranska | Safari | Sanremo | Uusi-Seelanti