Neropatin päiväkirja (romaani)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoden 2007 romaania, kirjasarja: Katso Neropatin päiväkirja, elokuva: Katso Neropatin päiväkirja (elokuva)
Neropatin päiväkirja
Diary of a Wimpy Kid
Alkuperäisteos
Kirjailija Jeff Kinney
Kieli englanti
Kustantaja Amulet Books
Julkaistu 2007
Sivumäärä 221
ISBN 9780143303831
Suomennos
Suomentaja Sakari Hyrkkö
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2009
Sivumäärä 217
ISBN 9789510354827
Sarja: Neropatin päiväkirja
Seuraava Neropatin päiväkirja: Isoveli isottelee
Aiheesta muualla
Finna
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

[1] Neropatin päiväkirja on Neropatin päiväkirja-sarjan ensimmäinen osa, jonka on kirjoittanut yhdysvaltalainen Jeff Kinney. Se julkaistiin englanniksi vuonna 2007, ja Suomeksi Sakari Hyrkön suomentamana ja WSOY:n julkaisemana vuonna 2009.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Romaani kertoo yläkouluun siirtyneestä pojasta Greg Heffleystä. Juoni alkaa ensimmäisestä koulupäivästä. Hän saa kuulla koulun legendasta, juustokädestä, jonka mukaan joskus koripallokentälle pudonnut juusto tartuttaa juustokäden, taudin, jota kaikki välttelevät, ja joka parantuu vain tartuttamalla sen eteenpäin.

Greg pyrkii koulunsa oppilaskunnan hallitukseen, tarkemmin rahastonhoitajaksi. Hän liimaa koulun seiniin julisteita, joissa kertoo vastaehdokkaansa Marty Porterin huonoista puolista, kuten tällä 2. luokalla olleista täistä. Porter kuitenkin voittaa vaalit. Halloweenina Greg, hänen äitinsä sekä Gregin kaveri Rowley menevät läheisen lukion kummitustaloon. Rowleyn pelästyttyä he kuitenkin lähtevät pois. Muutamaa päivää myöhemmin hän ja Rowley lähtevät Karkki vai kepponen -kierrokselle, jossa lukion oppilaat alkavat jahtaamaan heitä lava-autolla. Lukiolaiset ampuvat heitä vaahtosammuttimella. Greg ja Rowley juoksevat turvaan Gregin lomalla olevan isoäidin kotiin, jossa he haluaisivat olla yötä, mutta eivät saa.

Heillä alkaa liikunnassa painikurssi. Hän joutuu pariksi hänen hyvin epäsuositun luokkalasensa Fregleyn kanssa. Greg olettaa tämän olevan helppoa, mutta Fregley kuitenkin voittaa hänet. Hän aikoo treenata lihaksiaan, ja pyytää isältään kuntosalisettiä, mutta saa vastaukseksi sen, että se on liian kallis, ja pitäisi pyytää joululahjaksi. Gregin äiti pakottaa hänet mukaan koulun Ihmemaa Oz-talvinäytelmään. Hänen hahmotoiveensa on puu kahdesta syystä. Puiden ei tarvitse tanssia, ja puut saavat heitellä päähenkilö Dorothyä esittävää Patty Farrelia omenoilla. Aluksi Gregiä ärsyttää, koska hänen täytyy koko näytelmässä sanoa vain yksi sana, mutta sitten näytelmään lisätään puille laulu. Näytelmässä Greg ei halua laulaa, koska hänen veljellään Rodrickilla katsomossa on videokamera. Näytelmä keskeytetään, kun Gregin heittämä omena osuu Pattya silmälaseihin.

Jouluna Gregin veli Manny saa valtavasti lahjoja, mutta Greg vain Charlie-sedältään tämän valokuvan. Greg saa vielä isältään kuntosalisetin, vaikka ei sitä olisi enää halunnut, koska painikurssi loppui edellisellä viikolla. Hän menee tapaamaan Rowleytä, joka oli antanut hänelle lahjaksi kolmipyörän.

Uutena vuotena Greg joutuu huoneeseensa, kun hänen veljensä Manny nielaisee hänen pitelemänsä pölypallon, ja valehtelee sen olleen appelsiinin kokoinen.

Greg ja Rowley pelaavat peliä, jossa pitää tönäistä toinen kolmipyörän selästä jalkapallolla. Greg osuukin etupyörän alle. Tästä syystä Rowleyn ranne murtuu, ja tämä saa Gregin mielestä liian hyvää kohtelua koulussa.

Greg ja Rowley ilmoittautuvat koulun ''suojatiepartioon'',jonka tarkoituksena on keskellä päivää saattaa päiväkotilapset kotiin. Rowley erotetaan partiosta, koska Greg jahtasi lapsia hänen takissaan.

Kun sataa lunta ensimmäistä kertaa koko talvena, hän ja Rowley aikovat rakentaa maailman suurimman lumiukon, mutta lumisade loppuu pian. Gregin isä tuhoaa lumiukon alun, ja Rowley suuttuu tästä.

Koulun lehteen haetaan sarjakuvapiirtäjää, ja he keksivät sarjakuvan "Kappas ketaletta". (eng. Zoo-Wee Mama). Greg kyllästyy vitsiin pian, ja antaa Rowleyn tehdä koko sarjakuvan. Greg keksii Veijo Vajaa-nimisen hahmon, jolla hän pääsee lehteen. Opettajat kuitenkin muuttavat hänen sarjakuvansa kertomaan matematiikasta, joten Greg eroaa. Hänen tilalleen valitaan Rowleyn jatkama kappas Ketaletta.

Greg ja Rowley joutuvat riitaan koulun koripallokentällä, johtuen suojatiepartiosta. Paikalle saapuneet Lukiolaiset pakottavat Gregin ja Rowleyn syömään juustoa, josta juustokäsi aiheutui. Greg kuitenkin sanoo olevansa laktoosi-intolerantti. Rowley syö juuston, mutta Greg sanoo koulussa, että hän hankkiutui eroon siitä. Kaikki välttelevät Gregiä, koska päättelevät, että hänellä on juustokäsi. Rowleystä kuitenkin tulee hänen kaverinsa uudelleen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
  1. Jeff Kinney: Neropatin Päiväkirja, s. 1-217. WSOY, 2009.