Nemean taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nemean taistelu
Osa Korintin sotaa
Päivämäärä:

394 eaa.

Paikka:

Nemea, Peloponnesos

Lopputulos:

Spartalaisten voitto

Osapuolet

Sparta

Theba, Korintti, Argos ja Ateena

Komentajat

Aristodemos

?

Vahvuudet

18 000

24 000

Tappiot

1100

2800

Korintin sodan taistelut
HaliartosNaryksNemeaKnidosKoroneiaFiliosSikyonLekhaion

Nemean taistelu käytiin vuonna 394 eaa. Spartan ja sen vihollisten Theban, Korintin, Argoksen ja Ateenan välillä. Taistelu käytiin Korintin alueella, kuivuneen Nemea-joen (Νεμέα) uomassa. Spartalaiset voittivat taistelun, joka yhdessä Koroneian taistelun kanssa antoi Spartalle etulyöntiaseman sodan alkuvuosina.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spartalla oli perinteisesti kaksi kuningasta. Korintin sodan alkaessa Agesilaos II oli Aasiassa sotimassa Persiaa vastaan. Hänen hallitsijakumppaninsa Agesipolis I oli vielä vasta lapsi. Spartalaiset valitsivat erään Aristodemoksen johtamaan Spartan joukkoja heidän vihollisiaan vastaan jotka olivat keränneet joukkonsa Korintin lähettyville. Samalla Agesilaokselle lähetettiin määräys palata pikaisesti Kreikkaan armeijansa kanssa.

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aristodemos marssi suoraan Korinttia kohti noin 18 000 hopliittia käsittävän armeijan kanssa. Heistä 6000 oli spartalaisia ja loput olivat Peloponnesolaisliiton kaupungeista. Spartan vastustajilla oli noin 24 000 hopliittia. Spartalaiset joukot taistelivat rivistönsä oikealla siivellä, kuten heidän tapansa oli. Ateenalaiset olisivat halunneet taistella omalla oikealla siivellä, mutta kun thebalaiset vastustivat tätä oli heidän otettava asemansa rivistön vasemmalla siivellä, eli spartalaisia vastapäätä. Kummatkin rivistöt liukuivat oikealle samalla kun armeijat marssivat toisiaan vastaan. Kummankin aremeijan oikea siipi kukisti vastustajansa. Spartalaiset kukistivat ateenalaiset, jotka pakenivat. Samalla thebalaiset löivät peloponnesolaiset. Spartalaiset kääntyivät vielä voittamattomia vihollisiaan vastaan, ja kukistivat ensin argoslaiset, korinttilaiset, ja lopuksi thebalaiset. Liittolaisista kuoli tai haavoittui noin 2800 sotilasta, kun taas spartalaisten ja peloponnesolaisten tappiot olivat vain 1100.

Lopputulos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka spartalaiset voittivatkin, eivät he pystyneet murtautumaan Korintinkannaksen poikki Keski-Kreikkaan. Yhdessä Koroneian taistelun kanssa Nemean taistelu olivat ainoat "perinteiset" hopliittitaistelut sodan aikana.