Nelivyöjäärä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nelivyöjäärä
Uhanalaisuusluokitus
Suomessa:

Elinvoimainen [1]

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Kovakuoriaiset Coleoptera
Alalahko: Erilaisruokaiset Polyphaga
Osalahko: Cucujiformia
Yläheimo: Lehtikuoriaismaiset Chrysomeloidea
Heimo: Sarvijäärät Cerambycidae
Alaheimo: Lepturinae
Tribus: Lepturini
Suku: Leptura
Laji: quadrifasciata
Kaksiosainen nimi

Leptura quadrifasciata
Linnaeus, 1758

Katso myös

  Nelivyöjäärä Wikispeciesissä
  Nelivyöjäärä Commonsissa

Nelivyöjäärä (Leptura quadrifasciata) on sarvijäärien heimoon kuuluva laji. Aikuinen nelivyöjäärä on melko kookas ja naaras on yleensä koirasta huomattavasti isompi ja rotevampi. Naaras on 15–19 mm:n ja koiras 12–15 mm:n pituinen. Ruumis on väriltään musta. Peitinsiivissä on kulmikkaita, ruskeita tai kellanoransseja poikittaisia raitoja. Joillakin yksilöillä peitinsiivet ovat enemmän mustat, toisinaan taas ruskea tai oranssinkeltainen on peitinsiipien pääväri. Peitinsiipien tyvet ja reunat ovat mustat. Toukka elää puiden kannoissa ja kuolleissa puissa. Lajin isäntäpuuna toimii Suomessa useimmiten koivu ja haapa, mutta lähes kaikki lehtipuulajit kelpaavat sille. Laji esiintyy isäntäpuissa, jotka ovat rungon läpimitaltaan vähintään noin 10 cm ja niissä on valkolahoa. Toukkakäytävät kulkevat kokonaan valkolahon puun sisällä. Aikuisia nelivyöjääriä esiintyy erityisesti mesiangervon ja karhunputken kukkien läheisyydessä enimmäkseen kesä- ja heinäkuulla.[2] Suomessa se on vakiintunut ja yleinen laji ja se on luokiteltu elinvoimaiseksi levinneisyysalueen ulottuessa Lappiin asti.[3][4] Lajia esiintyy lähes koko Euroopassa, idässä aina Japaniin asti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jyrki Muona, Jaakko Mattila: Nelivyöjäärä – Leptura quadrifasciata Suomen Lajitietokeskus. 2019. Viitattu 23.3.2022.
  2. Heliövaara Kari., Mannerkoski Ilpo & Siitonen Juha.: Suomen sarvijäärät, s. 164-165. Helsinki: Tremex Press, 2004. ISBN 952-5274-03-9.
  3. Lars-Henrik Olsen, Jakob Sunesen, Bente Vita Pedersen: ”Nelivyöjäärä”, Murkkuja ja mehiläisiä, metsien pikkueläimiä, s. 124. Suomentanut Aino Ahola. WSOY, 1997. ISBN 951-0-21393-4.
  4. Nelivyöjäärä. Parikkalan eläimet. Arkistoitu 11.8.2015. Viitattu 11.8.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]