Nelimaali

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nelimaali on pesäpalloa muistuttava pallopeli, jossa pelaajat ajetaan ulko- ja sisäpelijoukkueisiin. Kenttä muodostuu tietystä määrästä pesiä, yleensä neljä, jotka muodostavat nelikulmion, jonka yhdestä sivusta lähtevät viistoon juoksuradat, jotka yhdistävät ensimmäisen ja viimeisen pesän. Pelistä on olemassa versiot jossa käytetään lyöntimailaa tai heitetään palloa.[1] Pisteitä joukkue saa kun lyöntivuorossa olevan joukkueen jäsenet pääsevät kiertämään koko kentän. Pesäpallon tapaan lyönnit tehdään lukkarin heittämistä pystysyötöistä.[2]

Pesäpolttajia ei ole nelimaalissa, vaan kentällä olevat palavat, kun kentällä pelaava joukkue saa kuljetettua pallon lukkarille ja lyöntivuorossa olevan joukkueen pelaajat eivät ole ehtineet pesille. Samanaikaisesti pesillä olevien pelaajien lukumäärää ei ole rajoitettu, kuten ei ole pelaajien kokonaislukumäärääkään.

Kärkkyminen eli juoksemaan lähteminen muulloin kuin pallon ollessa ilmassa ei nelimaalissa ole sallittu.

Jos lyöjä ei lähde juoksemaan kolmannen lyöntinsä jälkeen, hän ei pala, vaan joutuu kanalaksi nimettyyn paikkaan lyöntipaikan vieressä. Sieltä voi edelleen yrittää juosta ykköspesälle. Vuorot vaihtuvat kun tietty määrä paloja on tullut täyteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pesiksen viitepelejä (.doc) Sporttisaitti.com. Viitattu 9.2.2009. Archive.org
  2. Peltonen, Mika & Ranta, Tapio: Pesiskoululaisten vanhempien kokemukset ja odotukset pesiskoululta Pro gradu; s. 4. Jyväskylän yliopisto. Viitattu 9.2.2009.