Nekketsu kōha Kunio-kun

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Nekketsu Kouha: Kunio-Kun)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kunio-kun -pelisarja
Kunio (vasemmalla) ja Riki ovat pelisarjan päähahmot.
Kunio (vasemmalla) ja Riki ovat pelisarjan päähahmot.
Kehittäjä Technos Japan Corporation, Million Corp., Arc System Works, WayForward Technologies
Julkaisija Technos Japan Corporation, Arc System Works
Lajityyppi beat ’em up, urheilupeli
Alusta Kolikkopeli, Nintendo Entertainment System, Super Nintendo, PC Engine, Game Boy, Game Boy Advance, Nintendo DS
Ensijulkaisu 1986
Aiheesta muualla
Kotisivut
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Nekketsu Kōha Kunio-kun (jap. 熱血硬派くにおくん) on japanilaisen Technosin luoma videopelisarja. Suomeksi nimi on vapaasti käännettynä "Nekketsun kovis Kunio." Sana nekketsu tarkoittaa kirjaimellisesti kuumaveristä, mutta tässä tapauksessa sillä viitataan pelisarjan maailmassa olevaan Nekketsu-kouluun. Pelisarjan päähahmoa Kunioa voidaan pitää myös Technosin maskottina, ja hahmo esiintyy myös pelitalon logossa. Pelisarjan alkuperäisen pelin suunnitteli Yoshihisa Kishimoto, joka myös suunnitteli Double Dragonin.

Pelisarjan alun perin luonut Technos lopetti toimintansa vuonna 1996. Vuosien 1996 ja 2015 välillä sarjan oikeudet omisti entisistä työntekijöistä koostuva pelitalo nimeltä Million Corp. Kesäkuusta 2015 alkaen oikeudet on omistanut mm. Guilty Gear -taistelupeleistään tunnettu Arc System Works, joka osti oikeudet Technosin pelisarjoihin.

Pelisarjan tarina keskittyy japanilaisten lukioiden ja niiden oppilaiden ympärille. Päähenkilö on Kunio, joka opiskelee Nekketsu-nimisessä koulussa Tokiossa. Peleissä Kunio ystävineen puolustaa kouluaan erilaisilta uhilta tai ottaa osaa urheilukilpailuihin. Pelisarjan pelit voidaan karkeasti jakaa beat ’em up- ja urheilupeleihin, jotkut pelit myös yhdistelevät elementtejä molemmista tyylilajeista.

Sarjaan on ilmestynyt yli 20 peliä eri konsoleille, esim. Nintendo Entertainment Systemille, Super Nintendolle, Game Boylle ja PC Enginelle. Pelisarja on yksi Nintendo Entertainment Systemin suurimmista pelisarjista: pelkästään sille konsolille julkaistiin 11 osaa pelisarjasta, vaikkakin vain muutama näistä julkaistiin Japanin ulkopuolella.

Pelisarja kokonaisuudessaan on varsin vähäisesti tunnettu Japanin ulkopuolella, vaikka jotkut sarjan lokalisoidut pelit kuten River City Ransom ovat tulleet tunnetuiksi. Tämä johtuu lähinnä siitä, että kovinkaan moni peleistä ei ole ilmestynyt Japanin ulkopuolella, ja nekin jotka ilmestyivät, olivat raskaasti muunneltuja ja lokalisoituja: mm. Downtown Nekketsu Monogatari ja Nekketsu Kōkō Dodgeball-bu Soccer-hen, joista muokattiin River City Ransom ja Nintendo World Cup. Hahmojen ja paikkojen nimet sekä ulkonäkö vaihdettiin ja peleihin keksittiin itsenäiset, länsimaihin paremmin sopivat tarinat. Monia vain Japanissa julkaistuja pelejä ovat kuitenkin fanit kääntäneet epävirallisesti englanniksi.

Pelisarjaan oheistuetteena tehtiin myös pari mangasarjaa, tunnetumpana hyvin huumoripitoinen sarja nimeltä Ore Wa Otoko Da! Kunio-kun. Manga julkaistiin vain Japanissa.

Tunnetuimpia pelejä sarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on epätäydellinen lista sarjan peleistä.

Beat ’em up -pelejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Downtown Nekketsu Monogatari PC Engine:llä. Suuri osa pelisarjan osista käyttää samanlaista graafista tyyliä: suuret kulmikkaat päät ja kädet, mutta pienet jalat. Tämä tyyli on yksi pelisarjan tavaramerkeistä.
  • Nekketsu Kōha: Kunio-Kun on sarjan ensimmäinen peli, joka tunnetaan Japanin ulkopuolella nimellä Renegade. Peli julkaistiin kolikkopelinä 1986 ja on käännetty useille konsoleille ja tietokoneille. Nekketsu Kōha: Kunio-Kun on yksi ensimmäisiä koskaan julkaistuja katutappelupelejä, ja sillä oli suuri vaikutus koko lajityyppiin ja esimerkiksi Double Dragon-sarjan inspiraationa. Pelin tarinassa Kunion ystävä nimeltä Hiroshi joutuu eri jengien hyökkäyksen kohteeksi, ja Kunio lähtee kostamaan jengeille. Viimeisenä vastustajana on yakuza-pomo nimeltä Sabu. Pelistä on tehty uusittu versio Nintendo 3DS -konsolille.
  • Downtown Nekketsu Monogatari julkaistiin 1989. Se on pelityypiltään beat 'em upin ja roolipelin yhdistelmä. Se julkaistiin hieman muokattuna versiona Pohjois-Amerikassa nimellä River City Ransom ja Euroopassa nimellä Street Gangs. Peli julkaistiin ensin NES:lle, myöhemmin Sharp X68000-kotitietokoneelle ja lopulta PC Enginelle. Vuonna 2004 pelistä tehtiin paranneltu versio Game Boy Advancelle, Downtown Nekketsu Monogatari EX (River City Ransom EX). Pelin juoni on yksinkertaisuudessaan se, että Kunio liittoutuu vanhan kilpailijansa Rikin kanssa pelastaakseen Rikin kaapatun tyttöystävän. Länsimaalaisissa versioissa Kunion ja Rikin nimet on vaihdettu Alexiksi ja Ryaniksi. Ensimmäiseen Kunio-kun -peliin verrattuna tämä peli sisältää enemmän huumoria ja slapstickia.
  • Shodai Nekketsu Kōha Kunio-kun julkaistiin vuonna 1992 vain Japanissa Super Nintendolle. Myös tämä yhdistelee mukaan roolipelien piirteitä. Tarinassa Kunio ja hänen ystävänsä matkustavat Osakaan.
  • Shin Nekketsu Kōha: Kunio-tachi no Banka julkaistiin vuonna 1994 vain Japanissa Super Nintendolle. Peli on jatkoa ensimmäiselle Kunio-pelille. Tarinassa Kunio ja Riki on lavastettu syyllisiksi rikokseen, ja heidät tuomitaan vankeuteen. He pakenevat vankilasta ja yrittävät puhdistaa nimensä. Kunion ja Rikin lisäksi pelattavina hahmoina ovat heidän tyttöystävänsä Kyoko ja Misako.
  • River City Ransom: Underground julkaistiin vuonna 2017 PC:lle Steam-kaupan kautta digitaalisesti. Pelin kehitti kanadalainen Conatus Creative. Peli on suora jatko-osa River City Ransom -pelille, erityisesti sen länsimaalaiselle lokalisoidulle versiolle.
  • River City Girls on amerikkalaisen Wayforward Technologiesin kehittämä peli sarjaan. Pelin julkaisu on syyskuussa 2019 PC:lle ja konsoleille. Pelin päähahmoina ovat Kunion ja Rikin tyttöystävät Misako ja Kyoko, joiden täytyy pelastaa kidnapatut poikaystävänsä.

Urheilupelejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nekketsu Kôkô Dodgeball-bu tunnetaan länsimaissa nimellä Super Dodgeball, ja se julkaistiin NES:lle vuonna 1988. Peli on polttopallon pohjalle tehty urheilupeli. Muita Dodgeball-pelejä julkaistiin myöhemmin mm. myös Super Nintendolle, PC Enginelle, Game Boy Advancelle ja Neo-Geolle. GBA:n Super Dodgeball Advancessa ei ollut mukana Kunioa eikä ketään muutakaan sarjasta tuttua hahmoa, joten sitä ei voida laskea varsinaiseksi Kunio-peliksi. Neo-Geolle vuonna 1996 julkaistu Kunio no Nekketsu Tōkyū; Dodgeball Densetsu oli viimeinen Technosin kehittämä Kunio-peli. Nintendo DS on saanut myös oman Dodgeball-pelinsä, nimeltään Chō Nekketsu Kōkō Kunio-kun Dodgeball Bu (Super Dodgeball Brawlers).
Nekketsu Kōkō Dodgeball-bu Soccer-hen (Nintendo World Cup), numero 1:llä merkitty pelaaja on Kunio
  • Kunio-kun no Nekketsu Soccer League (1993) on suora jatko-osa edelliselle jalkapallopelille, ja julkaistiin NES:ille vain Japanissa. Se toi mukanaan muutamia uusia ominaisuuksia, kuten mahdollisuuden hyppiä ja erilaiset sääolosuhteet. Pelistä on tehty myös paranneltu versio Nintendo DS:lle.
  • Bikkuri Nekketsu Shinkiroku: Harukanaru Kin Medal julkaistiin NES:lle vuonna 1992 ja tunnetaan länsimaissa nimellä Crash'n The Boys: Street Challenge. Pelissä Nekketsun koulu oli haastettu urheilukisoihin, jotka sisälsivät erilaisia lajeja, kuten 400 metrin aitajuoksu, moukarinheitto, uinti, kattohyppely ja kaksintaistelu.
  • Nekketsu Kakutō Densetsu on joulukuussa 1992 Japanissa julkaistu NES-peli, jonka aiheena ovat taisteluturnaukset. Kunio, Riki ja monet muut hahmot ottavat osaa taistelulajien taitamista mittaavaan turnaukseen, jossa taistelut käydään kahden hengen joukkueissa.
  • Nekketsu! Street Basket: Ganbare Dunk Heroes (1993) on vain Japanissa NES:lle julkaistu katukoripallopeli. Pelin juoni on kutakuinkin sellainen että Kunio-Kun voittaa tietovisassa matkan Yhdysvaltoihin. Riki ja Godai salamatkustavat hänen mukanaan sinne. Yhdysvalloissa he liittyvät katukoripalloturnaukseen. Dunk Heroes sisältää myös taistelupelien piirteitä.

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atlus ja Million Corp. julkaisivat vuosina 20052006 Game Boy Advancelle kolme "Kunio-kun Nekketsu Collection" -nimellä kulkevaa peliä, joissa pelattavina oli muutamia pelisarjan tunnetuimpia NES-pelejä. Nämä kokoelmat julkaistiin vain Japanissa.

Hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(suluissa englanninkielisessä River City Ransomissa käytetty nimi)

  • Kunio (くにお) (Alex), pelisarjan päähenkilö ja sankari, joka on mukana jokaisessa sarjan pelissä. Kunio on Nekketsu-koulun suojelija ja taitava kamppailulajeissa sekä monessa urheilulajissa. Hän on jatkuvasti taistelemassa muiden koulujen oppilaita tai Yakuzaa vastaan.
  • Riki (りき) (Ryan), Kunion kilpailija ja apuri (sidekick), joka on mukana lähes kaikissa peleissä. Riki tulee Hanazono-koulusta ja oli ensin Kunion vihollinen. Ensimmäisessä Kunio-kun -pelissä Riki on ensimmäinen loppuvastus. Myöhemmissä peleissä Riki ja Kunio ovat ystäviä, mutta kilpailevat silti toisiaan vastaan. Kunion tavoin Riki on hyvä kamppailulajeissa ja urheilussa. Useissa peleissä Riki on kakkospelaajan hahmo, kun ykköspelaaja ohjaa Kunioa.
  • Hasebe (Roxy), Reihou-koulun opiskelija ja Kunion lapsuudenystävä. Auttaa Kunioa ja Rikiä antamalla tietoja heidän vihollisistaan.
  • Mami (Cyndi), Rikin tyttöystävä River City Ransomin tapahtumien aikana, jonka Double Dragon -veljekset kidnappaavat.
  • Ryuichi ja Ryuji (Randy & Andy), Reihou-koulun identtiset kaksoset, vaikeimmat pomovastukset River City Ransomissa. Heidät tunnetaan nimellä "Double Dragon twins", -joka on tehty nähtävästi viittaamaan Technosin toiseen pelisarjaan, Double Dragoniin.
  • Yamada (Slick/Simon), korkeassa asemassa Reihou-koulussa ja River City Ransomin konna ja viimeinen loppuvastus.
  • Todō (Todd Crash'n the Boys -pelissä), ottaa Yamadan paikan River City Ransomin tapahtumien jälkeen. Todō on rikkaasta perheestä, sponsoroi koulujen välisiä urheilukilpailuja ja on kateellinen Kunion menestykselle.
  • Misako on Nekketsu-koulun jalkapalloklubin manageri. Myöhemmin Misako on Kunion tyttöystävä. Misako on pelattavana taistelijana peleissä Kunio-tachi no Banka ja River City Girls.
  • Kyoko on Rikin tyttöystävä Kunio-tachi no Banka -pelin tapahtumien aikana. Hahmo on pelattavana taistelijana em. pelissä ja lisäksi River City Girls -pelissä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]