Neil Tennant

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neil Francis Tennant
Neil Tennant esiintymässä Pet Shop Boysin kanssa Bostonissa vuonna 2006.
Neil Tennant esiintymässä Pet Shop Boysin kanssa Bostonissa vuonna 2006.
Henkilötiedot
Syntynyt10. heinäkuuta 1954 (ikä 68)
North Shields, Tyne and Wear, Iso-Britannia
Ammatti journalisti
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1981
Tyylilajit synthpop, dance, electronica, vaihtoehtorock
Soittimet syntetisaattori, kitara
Yhtyeet Pet Shop Boys
Levy-yhtiöt EMI ja ParlophoneView and modify data on Wikidata

Neil Francis Tennant (s. 10. heinäkuuta 1954 North Shields, Tyne ja Wear, Iso-Britannia) on brittiläinen muusikko, joka yhdessä Chris Lowen kanssa muodostaa Pet Shop Boys -yhtyeen.[1]

Tennant kävi St. Cuthbert's Grammar Schoolia, katolilaista poikakoulua Newcastle-upon-Tynessä. Hänen kirjoittamansa kappaleet "This Must Be The Place I Waited Years To Leave" ja "It's a Sin" kertovat Tennantin vuosista katolilaisessa koulussa ja siellä ylläpidetystä kovasta kurista. "It's a Sin" aiheutti kiistaa, koska se sisälsi epäsuoraa kritiikkiä katolilaista opetusta kohtaan. Newcastlesta Tennant muutti Lontooseen 1970-luvun alussa opiskellakseen historiaa.

Kun Tennant valmistui, hän työskenteli lyhyen aikaa kustannusalalla, mm. toimittajana Yhdistyneen kuningaskunnan Marvel Comicsille.

Vuonna 1981 hän perusti Chris Lowen kanssa yhtyeen Pet Shop Boys,[1] joka on yhä aktiivinen.[2]

Vuonna 1982 hän liittyi teini-ikäisille suunnatun pop-lehti Smash Hitsin toimitukseen ja eteni lehden apulaispäätoimittajaksi. Tällöin hänellä oli mahdollisuus matkustaa Yhdysvaltoihin haastattelemaan The Policea. Tennant tapasi samalla matkalla New Yorkissa myös tuottaja Bobby Orlandon, joka 1983 tuotti Pet Shop Boysin ensisinglen "West End Girls".

Neil Tennant lopetti työnsä Smash Hits -lehdessä 1985 keskittyäkseen kokonaan musiikin tekemiseen.

1980-luvulla Tennant ei puhunut seksuaalisuudestaan avoimesti, mutta pian Very-albumin julkaisun jälkeen 1993 Tennant kertoi brittiläisessä Attitude-lehdessä vuonna 1994 olevansa homoseksuaali.

Neil Tennant tuotti Rufus Wainwrightin toukokuussa 2007 ilmestyneen Release the Stars -albumin.

Tennant on toisinaan esiintynyt myös vierailevana artistina muiden levyillä. Hän on muun muassa tehnyt yhteistyötä Robbie Williamsin kanssa albumilla Rudebox, jossa Tennantin ääntä kuullaan kahdella kappaleella.

Vuonna 1996 Tina Turnerin levyllä Wildest Dreams on mukana laulu "Confidential", jonka kirjoitti ja tuotti Pet Shop Boys. Tennant esittää kappaleessa taustalaulun.

Tennant oli mukana myös Sueden Filmstar-singlen b-puolen livekappaleilla "Rent" ja "Saturday Night".

Hän myös työskenteli ja esiintyi livenä Johnny Marrin ja Bernard Sumnerin perustaman yhtyeen, Electronic, kanssa. Electronicin debyyttialbumilla Neil laulaa kahdella kappaleella: "The Patience of a Saint" ja singlellä "Getting Away With It", sekä myöhemmin julkaistulla singlellä, "Disappointed".

Skotlantilainen näyttelijä David McDonald otti taiteilijanimekseen David Tennant Neil Tennantin mukaan.

Neil Tennant asui 1997 - 2012 Durhamin kreivikunnassa Pohjois-Englannissa omistamassaan Fawnleens Hall - kartanossa. 1600-1700 -luvuilta peräisin oleva kartano oli ollut aiemmin Durhamin piispojen käytössä.Taloon rakennettiin Pet Shop Boys -yhtyettä varten studio. Suuri osa yhtyeen 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alkupuolen julkaisuista sävellettiin tässä studiossa. Tennant omistaa kartanon yhä, mutta asuu nykyisin pääasiassa Lontoossa.

Vuonna 2018 Tennant julkaisi Faber & Faber -kustantamon kautta kirjan "One hundred lyrics and a poem 1979-2016" . Kirja sisältää 100 Tennantin PSB -yhtyeelle ja muille artisteille kirjoittamaa sanoitusta sekä yhden runon. Esipuheessa Tennant kertoo työstään kappaleiden sanoittajana: Hän aloitti kappaleiden sanoittamisen jo yhdeksänvuotiaana, ennen kuin osasi edes soittaa mitään soitinta. Osa myöhemmin julkaistuista kappaleista perustuu Tennantin jo 1970-luvulla kirjoittamiin teksteihin. Tennant kertoo saavansa sanoituksiinsa vaikutteita mm. historiasta, politiikasta ja kirjallisuudesta. Tennant pyrkii usein tuomaan esiin sanoituksissaan satiirisia seikkoja.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jason Ankeny: Artist Biography Neil Tennant All Music Guide. Viitattu 8.4.2016.
  2. Pet Shop Boys’ Next Studio Album Will Be Released In 2016 Idolator. Viitattu 8.4.2016.
  3. Tennant, Neil: One hundred lyrics and a poem 1979-2016. Faber & Faber, 2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.