Neidhart von Reuenthal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Herra Nithart (Codex Manesse, 1300-luvun alku).

Neidhart von Reuenthal myös Nithart (noin 1180 – noin 1240) oli saksalainen minnelaulaja, joka oli syntynyt Baijerissa ja asui elämänsä Itävallassa, missä hän toimi Itävallan herttuan Fredrik II:n palveluksessa. Minnelaulajana Neidhart oli luovimmillaan vuosien 1210 ja 1240 välisenä aikana.

Neidhart von Reuental (yläsaksaksi Nîthart uon Riuwental) on todennäköisesti hänen pseudonyyminsä. Neidhart osallistui viidenteen ristiretkeen vuosina 12171219. Yleisesti hänen laulunsa olivat tarkoitetut esitettäviksi hovin tilaisuuksissa ja ne jakautuvat kahteen eri tyyppiin, eli Sommerreien ja Winterlieder. Ensin mainitut ovat yksinkertaisia muodoltaan ja lyhyitä; ne kuvaavat yleensä talonpoikaisväestön tansseja. Jälkimmäiset ovat pidempiä ja rakenteeltaan taidokkaampia ja niihin on useimmiten sisällytetty taitavia kuvauksia talonpoikaiselämästä.

Lauluissaan Neidhart yhdistää usein taidokkaasti korkean rakkauden teeman parodioiden riemukkaan realistiseen talonpoikaiseen elämänmenoon. Hän myös ivailee talonpoikaisia nuorukaisia, jotka matkivat ritarien minnerunoutta, joka oli keskeisesti rakkausrunoutta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.