Necromunda

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Necromunda
Pelaajia 2
Ikäsuositus 13+
Pelin kesto 20–120 min
Monimutkaisuus korkea
Strategisuus korkea
Satunnaisuus keskitasoa

BoardGameGeek

Necromunda on Games Workshopin tuottama miniatyyripeli. Peli sijoittuu Warhammer 40,000 -pelistä tuttuun, kaukaisen tulevaisuuden synkkään maailmaan. Necromunda-pelissä kaksi pelaajaa ohjaavat jengejä, jotka taistelevat kaoottisen slummin harvalukuisista resursseista. Peli julkaistiin vuonna 1997 ja sen säännöt muistuttavat pitkälti Warhammer 40,000:n toisen laitoksen taistelusysteemiä. Vuonna 2003 peli julkaistiin uudelleenkuvitettuna nimellä Necromunda Underhive. Sääntömuutoksia kahden laitoksen välillä ei ole.

Necromundan maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Necromunda on ihmisten asuttama planeetta, jossa tuhansien vuosien aikana luonnonvarojen väärinkäyttö ja ympäristön saastuttaminen on muuttanut planeetan myrkylliseksi autiomaaksi. Ihmiset asuvat kaupungeissa, joita kutsutaan nimellä hive, joissa kekomaisessa rakennelmassa asuu miljoonia ihmisiä jaoteltuina varakkuutensa mukaan. Suurin Necromundan kaupungeista on 16 kilometrin korkeuteen nouseva Hive Primus.

Hive Primuksen huipulla, saastepilvien yläpuolella ilmakehän yläosissa asuu rikkain aristokraatti, joka hallitsee planeetan rikkauksia ja kaikkia yhteyksiä planeetan ulkopuolelle. Muut asukkaat asuvat kaupungin suuressa keskiosassa, Hive Cityssä, ja suurin osa työskentelee tehtaissa, jotka tuottavat valtavia rikkauksia ylhäällä asuville aatelissuvuille.

Kaupungin alla alkaa uusi maailma. Vuosituhansien saatossa kaupunkia on rakennettu ylöspäin ja vanhat kerrokset ovat romahtaneet, kärsineet ylhäältäpäin valuvista saasteista tai ovat muuten vain joutuneet työläisten ja keskiluokan hylkäämiksi näiden muuttaessa paremmille asuinsijoille. Laajaa, kaupungin alla sijaitsevaa hylättyä aluetta kutsutaan nimellä underhive. Se on epätoivoisten ihmisten, mutanttien ja tuntemattomien hirviöiden koti.

Huoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hive Primuksen asukkaat kuuluvat sukuihin eli huoneisiin, jotka jaotellaan aatelishuoneisiin ja Hive Cityn huoneisiin. Kaiken muun yläpuolella on Helmawrin aatelishuone, joka on vahvin aatelishuoneista ja hallitsee Hive Primusta. Muut aatelishuoneet/suvut, Greim, Ulanti, Ty, Ran Lo, Catallus ja Ko’iron taistelevat Helmawrin suosiosta ja tekevät kaikkensa tullakseen rikkaammiksi kuin muut huoneet/suvut. Hive City on jaettu kuuteen osaan, jota kutakin kutsutaan omaksi huoneekseen. Huoneet toimivat itsenäisesti ja tavallisesti eristettynä toisistaan, valmistaen tehtaissaan ja kaivoksissaan monenlaisia tuotteita. Tuotteet myydään aatelishuoneille, jotka myyvät ne edelleen toisiin Necromundan kaupunkeihin tai toisiin maailmoihin. Kaikkien huoneiden välillä vallitsee ankara kilpailu parhaista kauppasopimuksista. Aatelishuoneet taistelevat keskenään parhaista tuotteista ja muut huoneet kilpailevat keskenään tuotteiden myynnistä. Vuosituhansien kuluessa Hive Cityn huoneet ovat kulttuurillisesti erottuneet toisistaan. Kukin huone on ylpeä omista tavoistaan ja ylenkatsoo muita huoneita. Tästä ja kauppasopimuksien ympärillä käydystä kilpailusta huolimatta elämä hive cityssä on tavallisesti rauhallista ja aseelliset konfliktit ovat äärimmäisen harvinaisia.

Hive Cityn huoneet/suvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Orlock on tunnettu raudan huoneena, sillä sen alueelta löytyy runsaasti rautaa. Syvällä kaupungin alemmissa osissa on vuosituhansia vanhoja, jätteen peittämiä alueita, joita kaivamalla voidaan tuottaa mineraaleja. Orlockeilla oli pitkään sopimus aatelishuone Ulantin kanssa. Tällä hetkellä sopimus on Delaquen hallussa ja orclockien ja delaquen välit ovat räjähdysherkät.
 • Goliathien alue sijaitsee kaupungin asuinolosuhteiltaan huonoimmalla alueella. Goliathit ovat sopeutuneet ympäristöönsä ja pitävät muita huoneita heikkoina. Muut huoneet pitävät metalliketjuilla itsensä koristelevia goliatheja barbaareina.
 • Escher poikkeaa muista huoneista näkyvimmin, sillä sen jäsenet ovat yksinomaan naispuolisia. Harvat miespuoliset escherit ovat geneettisesti rappeutuneita ja he eivät ota mitään osaa huoneensa asioihin. Escherit ovat ylimielisiä ja kantavat erityistä kaunaa goliatheja kohtaan.
 • Van Saar on rikkain Hive Cityn huoneista. Se on teknisesti muita huoneita edistyneempi ja pystyy tavallisesti valmistamaan parhaat tuotteet. Van Saarit ovat järjestelmällisiä ja ilottomia ihmisiä.
 • Delaque ja aatelishuone Helmawr ovat läheisissä tekemisissä keskenään, sillä delaquet toimivat Helmawrin silminä ja korvina koko kaupungissa. Muut huoneet pitävät Delaqueta epäluotettavana. Delaquet kärsivät herkkyydestä valolle ja heidän alueensa kaupungissa on hämärä verrattuna muuallakin vähävaloiseen Hive Cityyn.
 • Cawdor, tunnettu myös nimellä Käännynnäiset, on vahvasti uskonnon hallitsema huone. Kääntymyksen kultti (Cult of Redemption) elää kaikkialla ihmisen imperiumissa, myös muissa Hive Cityn huoneissa. Cawdor tukee kaikkia kultin tunnistajia, mutta ajaa luotaan ne, jotka eivät elä kultin ja sen johtajien vaatimusten mukaan.
 • Outlaws, lainsuojattomat, on nimitys, jota käytetään kaikista Necromundan asukeista, jotka eivät kuulu johonkin huoneeseen. Lainsuojattomia asuu paitsi Underhivessä myös planeetan pinnalla kaupunkien ulkopuolella. Näitä on mm..
 • Kääntymyksen Kultti (Cult of Redemption), jonka papit saarnaavat xenofobiaa ja mutanttivihaa. Kultin käynnistämät ristiretket partioivat ala kaupunkia etsien ja tappaen mutantteja, noitia ja harhaoppisia.
 • Rottanahat ovat Necromundan alkuperäisasukkaita, jotka ovat yleensä rauhallisia, mutta jotka muiden jengien hyväksikäyttö ja lainsuojattomien tekemät murhat tekevät kostonjanoisiksi.
 • Spyre metsästäjät ovat aatelissukujen lapsia, joiden aikuistumisriittiin kuuluu mennä Hive Cityn pohjalle kehittyneillä haarniskoillaan. Vasta kun he ovat he ovat täyttäneet veriset valansa, he saavat palata ja ottaa paikkansa aatelistossa.
 • Scavvyt ovat mutantteja ja muita ihmiskunnat pohjasakkaa jotka elääkseen ryöstävät ja tappavat. Erityisesti kääntymyksen kultti ei säästele vaivoja päästäkseen heistä eroon ja he ovat myös usein palkkiometsästäjien listoilla.

Underhive[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsinaisen kaupungin alla oleva, mittaamattoman suuri Underhive on alue, joka on myrkyllisyydestään ja vaarallisuudestaan huolimatta kaikkien huoneiden kiinnostuksen kohteena. Tuntemattomat rikkaudet, arvokkaat mineraalit ja kadonneet teknologiat odottavat hakijaansa tappavissa tunneleissa, romukasoissa, lammissa ja unohtuneissa kaupungeissa. Asuinolosuhteiltaan Underhive on vertaansa vailla vaarallisuudessaan: myrkylliset kaasut, alituinen romahtamisen vaara ja vaaralliset asukkaat, sekä ihmiset että oudot hirviöt, karkottavat kaikki kynnelle kykenevät ihmiset korkeammalle, turvallisimmille Hive Cityn alueille. Underhiveen jäävät vain lainsuojattomat ja muut, joilla ei ole paluuta Hive Cityyn.

Suuri osa Underhiven asukkaista tunnustaa edelleen jotain Hive Cityn huonetta. Välienselvittelyt huoneiden välillä ovat tavallisempia Underhivessä kuin rauhallisessa Hive Cityssä. Syy taisteluun voi olla parempien asuinsijojen valloittaminen, toisen huoneen aarteiden varastaminen tai jo pelkästään ruuan ja puhtaan hengitysilman hankkiminen.

Hive Primuksen asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Lord Gerontius Helmawr, myös Ihmisten Imperiumin Adepti ja Necromundan valtias Pyhän kuolemattoman Keisarin nimessä, on planeetan ylin hallitsija. Hän kuuluu Helmawrin aateliseen huoneeseen ja hallitsee alamaisiaan Hive Primuksen huipulta edustaen ihmisten imperiumin ylintä johtoa, Maan Adeptus Terraa.
 • Kal Jerico on Underhivessä elävä palkkionmetsästäjä. Hän on usein iloinen ja oikeudenmukainen, mutta nämä ominaisuudet yhdistettynä ilmiömäiseen taitoon pysytellä hengissä ovat tuoneet hänelle lukuisia vihollisia kaikkialta Hive Primuksesta.

Necromundan pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Necromundan ydin on kampanjapeli, jossa kaksi tai useampaa pelaajaa pelaa useita kaksintaisteluita jengiensä välillä. Taisteluiden välissä jengi voi saada itselleen uusia elinalueita, jotka kasvattavat jengin resursseja. Jengin varustelua ja kokoonpanoa voi parannella mahdollisuuksien mukaan yhteenottojen välillä ja hengissä selvinneet jengiläiset saavat uusia ominaisuuksia kehittäen taitojaan. Kiinteän pelilaudan sijaan peliä pelataan muiden Games Workshopin pelien tapaan pöydällä, jolle on aseteltu teemaan sopivia rakennuksia, ajoneuvoja, siltoja, jätekasoja ja muuta maastoa. Toisin kuin tavallisesti kaksiulotteisissa Warhammer-peleissä Necromundan pelialustan tulisi olla mahdollisimman monipuolinen, sisältäen paljon korkeuseroja ja yksityiskohtia. Necromundan säännöt mahdollistavat monipuolisen maaston hyväksikäytön.

Jengin aloittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen kampanjaa pelaajat rakentavat itselleen jengin. Jengissä on kolmesta pariin kymmeneen jäsentä, joista pelaajalla on oltava kustakin jengiläisen tyyppiä ja varusteita vastaava miniatyyri. Konvertointi eli kaupasta ostettavien miniatyyrien muokkaaminen omaan makuun ja tarkoitukseen sopivaksi on tavallista Necromundassa. Jengin verrattain pieni koko mahdollistaa upeat konvertoinnit ja oman jengin teemoittamisen haluamansa näköiseksi. Pelaajat sopivat pistemäärästä, jolla voi ostaa jengiinsä jengiläisiä, aseita ja varusteita. Myöhemmin jengiin voi lisätä jäseniä ja varustelua käytettävissä olevien varojen mukaan.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelun tavoitteet voidaan arpoa tai sopia. Kohtaaminen alkaa kummankin pelaajan asettaessa jengiläisensä pelipöydälle. Aloitusvuoron arpomisen jälkeen pelaajat siirtävät, ampuvat ja lähitaistelevat jengillään vuorotellen. Pelaamiseen liittyy välimatkojen mittaaminen tuumamitalla ja noppien heittely. Peli päättyy, kun toinen jengeistä saavuttaa ennaltamäärätyn tavoitteen tai luovuttaa. Tavallinen taistelun kesto on viidestätoista minuutista tuntiin, jonka jälkeen pelaajat selvittävät taistelun tuloksen, poistavat kuolleet tai vangitut jengiläiset kokoonpanostaan, lisäävät vanhoille jengiläisille vammoja tai kokemuksen tuomia taitoja ja valmistautuvat uuteen kohtaamiseen.

Necromunda: Confrontation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Necromundan julkaisemista suunniteltiin aluksi nimellä Necromunda: Confrontation, joka olisi muistuttanut roolipeliä lautapelin sijaan. White Dwarf julkaisi muutamia artikkeleita ja sääntöjä peliin ennen Necromundan ensimmäisen laitoksen sääntökirjan julkaisua. Necromunda: Confrontationin viralliset säännöt ja epäviralliset lisäosat on toteutettu Rpg.netin wikiprojektina.

Resurssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Necromundan pelaamiseen tarvitaan sääntökirja, miniatyyrejä ja maastoa. Maasto tehdään tavallisesti itse kotoa löytyvistä tarvikkeista. Miniatyyrejä voi tehdä itse tai niitä voi ostaa. Specialist Games tuottaa virallisia 28 mm (1:65) kokoisia miniatyyrejä Necromundaan, jotka on itse koottava ja maalattava ennen peliä. Pelin luonteen vuoksi miniatyyrien tekeminen itse on usein välttämätöntä, sillä kaikista sääntöjen sallimista jengiläisen ja varustelun yhdistelmistä ei ole virallista miniatyyria.

Sääntökirjaa myydään pelikaupoissa, mutta sen voi myös ladata ilmaiseksi Specialist Gamesin kotisivulta.

Specialist Gamesin julkaisema Fanatic sisältää kuukausittain materiaalia Necromundaan. Aiemmin ovat ilmestyneet yksinomaan Necromundaan keskittyneet lehdet Gang War ja Necromunda Magazine.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisiä sivuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • iNecro – Kokoelma virallisia ja epävirallisia sääntöjä ja linkkejä Necromunda-sivuille
 • Necromundicon – Galleria Necromundaan suunnitelluista maastoista
 • Project: Necromunda – Arkisto Necromundan pelaamiseen ja maailmankuvauksiin liittyvistä materiaaleista

Necromunda-yhteisöjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Eastern Fringe – Specialist Gamesin suosittelema, Necromundan ja Warhammer 40,000 2nd editionin keskustelualue
 • Necrocards – Necromunda Card Game -lisäosa