Neckarsteinach

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neckarsteinach
vaakuna
vaakuna

Neckarsteinach

Koordinaatit: 49°24′N, 08°50′E

Valtio Saksa
Osavaltio Hessen
Hallintopiiri Darmstadt
Piirikunta Kreis Bergstraße
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 17,22 km²
Korkeus 120 m m
Väkiluku 3 872[1]
 – Väestötiheys 224 as./km²

Neckarsteinach [ˌnɛkaːˈʃtaɪ̯nax] on kaupunki Saksassa, Hessenin osavaltion eteläosassa. Vajaan 4000:n asukkaan Neckarsteinach sijaitsee Neckar-joen varrella ja on tunnettu "neljän linnan kaupunkina" (Vierburgenstadt).

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neckarsteinach

Neckarsteinach sijaitsee Hessenin osavaltion eteläisimmässä kohdassa Neckar-joen laaksossa keskellä tiheämetsäistä Odenwaldin keskivuoristoaluetta. Lähin suurkaupunki on Heidelberg, joka sekin sijaitsee Neckarin varrella, 15 kilometriä länteen. Neckarsteinach kuuluu Hessenin Kreis Bergstraßen piirikuntaan, joka on osa Rein-Neckar-kolmion metropolialuetta.

Neckarsteinachin naapurikunnat ja -kaupungit ovat Hirschhorn pohjoisessa, Schönbrunn idässä, Neckargemünd etelässä ja Schönau lännessä. Kolme viimeisintä kuuluvat Baden-Württembergin naapuriosavaltioon, jonka Hessenin vastaisen rajan Neckar-joki muodostaa tässä kohtaa.

Neckarsteinachin kantakaupunki sijaitsee Neckar-joen oikealla eli pohjoisella puolella kohdassa, jossa Steinach-niminen puro virtaa Neckariin; nämä kaksi vesistöä ovatkin antaneet Neckarsteinachille nimensä. Kaupungin alue on kokonaan 17,22 km² mittainen ja sijaitsee 120–450 metrin korkeudella. Neckarsteinachiin kuuluu omina kaupunginosina kolme kylää: Neckarhausen, sekin joen varrella noin neljä kilometriä kantakaupungista itään, sekä Darsberg ja Grein, jotka sijaitsevat vuoristossa kantakaupungin pohjoispuolella.

Neckarsteinachin kaupunginosat asukaslukuineen (31.12.2003) ovat:

  • Neckarsteinach (kantakaupunki): 3 160
  • Darsberg: 547
  • Grein: 142
  • Neckarhausen: 266.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steinach-niminen paikkakunta mainittiin asiakirjoissa ensi kertaa vuonna 1142. Steinachia hallitsi tuolloin samanniminen ritarisuku Wormsin hiippakunnan alaisena. He rakennuttivat 1100- ja 1200-luvuilla kaupungin neljä linnaa. Linnaherra Bligger II:ta, joka eli 1100-luvun loppupuolella Neckarsteinachissa, pidetään mahdollisena Nibelungein laulun tekijänä.

Vuonna 1377 Neckarsteinach sai kaupungin oikeudet. Hieman myöhemmin rakennettiin kolmiporttinen kaupunginmuuri. Toisin kuin koko ympäristönsä, Neckarsteinach ei kuulunut Kurpfalzin vaaliruhtinaille, vaan linnaherrat olivat vaihtelevasti Wormsin, Speyerin ja Mainzin piispojen alaisina. 1653 Steinachin ritarisuku kuoli sukupuuttoon, minkä jälkeen Neckarsteinachin linnat myytiin von Metternichin aatelissuvulle. Vuonna 1803 Napoleonin sotien seurauksena Lounais-Saksan territoriot järjesteltiin uudelleen ja Neckarsteinach siirtyi Hesseniin, johon se kuuluu nykyäänkin.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neckarsteinachin kunnanvaltuustossa sosiaalidemokraattinen SPD on vahvin puolue kahdeksalla paikalla. Toisella sijalla seuraavalla paikallisella vapaalla vaalilistalla (Freie Wähler) on kuusi paikkaa, konservatiivinella CDU:lla viisi. Muut puolueet eivät osallistuneet Neckarsteinachin kunnallisvaaleihin.

Neckarsteinachin pormestarina toimii sosiaalidemokraatti Eckerhard Petri.

Neckarsteinachin kunnanvaltuusto (2006–2011)
Puolue Vaalitulos 2006 Paikat
SPD 42,81 % 8
Freie Wähler 31,40 % 6
CDU 25,79 % 5

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neckarsteinachin vanhassakaupungissa

Neckarsteinachin päänähtävyydet ovat sen neljä keskiaikaista linnaa, jotka kaikki sijaitsevat lähekkäin kaupungin yläpuolella. Linnojensa ansiosta Neckarsteinachia kutsutaankin "neljän linnan kaupungiksi" (Vierburgenstadt).

Vorderburg eli "etulinna" rakennettiin vuoden 1200 tiennoilla. Linna on säilynyt pitkälti alkuperäisasussaan ja on edelleenkin asutettu. Mittelburg eli "keskilinna" on hieman Vorderburgia vanhempi (noin 1170), mutta on muuttanut ulkomuotoansa vahvasti sitten keskiajan, sillä sitä muunneltiin sekä 1550-luvulla renessanssityyliin että 1820 romantisoivaan tyyliin. Mittelburgia asuttaa nykyään Warsbergin aatelissuku. Kolmas linna, Hinterburg eli "takalinna" on nykyään sen sijaan enää raunio. Hinterburg on Neckarsteinachin linnoista vanhin, oletetaan että sen rakentaminen alkoi vuoden 1120 tiennoilla. Linnoista nuorin, 1200-luvulla rakennettu Schadeckin linna, tunnetaan myös nimellä Schwalbennest ("pääskynpesä"), koska se sijaitsee jyrkässä vuorenrinteessä. Schadeckin linna on ollut 1700-luvulta alkaen rauniona.

Lisäksi Neckarsteinachin nähtävyyksiin kuuluu sen pieni vanhakaupunki ristikkotaloineen sekä kaupungin kaksi kirkkoa: myöhäisgoottilainen evankelis-luterilainen kirkko vuodelta 1483 ja uusbarokkinen katolinen kirkko vuodelta 1908.

Liikenne ja talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neckarsteinachin halkoo Neckarin juoksua seuraava valtatie 37. Tässä kohtaa Burgenstraße ("linnojen tie") -niminen matkailureitti Mannheimista Prahaan seuraa valtatien kulkua. Kaksi Rein-Neckar-S-Bahnin paikallisjunalinjaa yhdistävät Neckarsteinachin kahdesti tunnissa Heidelbergiin ja Mannheimiin.

Jokiliikenne muodosti aikoinaan Neckarsteinachin pääelinkeinon. Nykyäänkin kaupungin suurin työnantaja on perinteikäs 250 vuotta vanha laivanrakentamo. Lisäksi matkailusta on kehittynyt tärkeä elinkeino, sillä läheisestä Heidelbergista järjestetään jokiristeilyjä Neckarsteinachiin. Monet Neckarsteinachilaiset myös käyvät töissä Heidelbergissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anzahl der Einwohner in den Kommunen am 31. Dezember 2016 5.3.2018. Statistisches Bundesamt. Viitattu 20.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]