Navanin linnoitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Emain Macha

Navanin linnoitus - vanhalla iirillä Eṁaın Ṁacha ja nykyiirillä Eamhain Mhacha - on muinainen monumentti Armagh’n kreivikunnassa Pohjois-Irlannissa. Irlantilaisen taruston mukaan se oli yksi esikristillisen Irlannin merkittävimmistä hallintoalueista. Nykyään Navanin linnoitus on enimmäkseen ruohon peittämä kukkula, mutta silti merkittävä historiallinen monumentti ja kävijäkohde.

Vaikka Navanin linnoitus onkin myöhemmin nimetty linnoitukseksi, pidetään paikkaa todennäköisemmin pakanallisena seremonia -tai rituaalialueena. Sen uskotaan olleen myös ulaidien alkuperäinen pääkaupunki. Paikka esiintyy lisäksi useissa irlantilaisen mytologian taruissa, erityisesti Ulaid-tarustossa.

Sijainti ja kuvaus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Navanin linnoitus on valtion ylläpitämä historiallinen kohde, joka sijaitsee matalalla kukkulalla suunnilleen 2,6 kilometrin päässä Armagh’n kaupungista. Sen läpimitta on noin 250 metriä, ja sitä ympäröivät penger ja vallihauta. Vallihauta on kuitenkin epätavallisesti penkereen sisäpuolella, mikä viittaa siihen ettei sitä rakennettu puolustustarkoituksiin.