Nauhanorsukala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nauhanorsukala
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Arapaimakalat Osteoglossiformes
Heimo: Nauhanorsukalat
Gymnarchidae
Suku: Gymnarchus
Cuvier, 1829
Laji: niloticus
Kaksiosainen nimi

Gymnarchus niloticus
Cuvier, 1829

Katso myös

  Nauhanorsukala Wikispeciesissä
  Nauhanorsukala Commonsissa

Nauhanorsukala (Gymnarchus niloticus) on arapaimakaloihin kuuluva kalalaji, jota tavataan makeista vesistä trooppisesta Afrikasta. Se on ainoa laji nauhanorsukalojen (Gymnarchidae) heimossa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nauhanorsukala on pitkulainen ja pitkäkuonoinen kala, joka jää yleensä alle 90 cm pitkäksi mutta voi kasvaa 167 cm pitkäksi ja saavuttaa 18,5 kg:n painon. Lajin ruumis kapenee kohti pyrstöä ja sillä ei ole pyrstöevää. Myös rinta- ja peräevät puuttuvat. Nauhanorsukalan selkäevä on pitkä ja kalat käyttävät selkäeväänsä uimiseen. Nauhanorsukala kykenee luomaan heikon sähkömagneettisen kentän elimellään, joka ulottuu pyrstön kärjestä lähes koko ruumiin mittaisena. Sähköistä elintään kala käyttää muun muassa saaliin ja parittelukumppanien paikantamiseen. Nauhanorsukala voi hengittää uimarakkonsa avulla happea suoraan ilmasta. Väriltään nauhanorsukala on harmaa, suomut ovat pienet ja puuttuvat päästä. Toisin kuin monilla muilla arapaimakalojen lahkon lajeilla nauhanorsukalalle ei ole hampaita kielessä.[1][2][3][4][5]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nauhanorsukalaa tavataan trooppisesta Afrikasta päiväntasaajanseudulta Niilistä, Nigerjoesta, Voltajoesta, Tšadin ja Senegalin alueen joista sekä Nasser- ja Turkanajärvistä. Nauhanorsukala on runsaslukuisin Afrikan länsiosissa, itäisessä Afrikassa vaarantuneeksi ja laji voi olla jopa paikoitellen hävinnyt Pohjois-Afrikassa. Kokonaisuudessaan lajin kanta kuitenkin arvioidaan elinvoimaiseksi.[1][2][3][4][5]

Nauhanorsukala on petokala, jonka ravintoa ovat kalat, äyriäiset ja muut selkärangattomat eläimet sekä sammakot. Erityisesti nuorena ne syövät vesihyönteisiä. Päivisin se piileskelee usein juurakoiden ja vesikasvillisuuden joukossa. Kutuaikaan nauhanorsukalat rakentavat vesikasveista kelluvan pallomaisen rakennelman, jonka halkaisija voi olla jopa 1,5 metriä. Naaras kutee rakennelman sisälle ja sekä koiras että naaras vartioivat kutua. Nauhanorsukala on Afrikassa paikallisesti tärkeä ruokakala.[1][4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Azeroual, A., Entsua-Mensah, M., Getahun, A., Lalèyè, P., Moelants, T. & Vreven, E.: Gymnarchus niloticus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2010. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 14.8.2013. (englanniksi)
  2. a b Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 108. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 13.6.2012). (englanniksi)
  3. a b Family Gymnarchidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 13.6.2012. (englanniksi)
  4. a b c Gymnarchus niloticus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 13.6.2012. (englanniksi)
  5. a b c Tim M. Berra: Freshwater Fish Distribution, s. 66. University of Chicago Press, 2007. ISBN 9780226044422. Teoksen verkkoversio (viitattu 13.6.2012). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.