Natriumbentsoaatti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Natriumbentsoaatti

Sodium Benzoate V.1.svg

Tunnisteet
CAS-numero 532-32-1
Ominaisuudet
Molekyylikaava C6H5COONa
Moolimassa 144,11 g/mol
Ulkomuoto Valkoinen kiteinen aine
Sulamispiste 300 °C
Tiheys 1,497 g/cm3

Natriumbentsoaatti on bentsoehapon suola. Sen kemiallinen kaava on C6H5COONa, moolimassa 144,11 g/mol, sulamispiste > 300 °C, tiheys 1,44 g/cm3 (vesi = 1,0 g/cm3), leimahduspiste > 100 °C, itsesyttymislämpötila > 500 °C ja CAS-numero 532-32-1. Natriumbentsoaattia valmistetaan natriumhydroksidista (lipeästä) ja bentsoehaposta.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Natriumbentsoaatti on yleinen säilöntäaine, jota käytetään sekä kotisäilönnässä että elintarviketeollisuudessa. Se tuhoaa suuren osan hiivoista, bakteereista ja sienistä, mutta on toimivin happamissa olosuhteissa (pH < 3,6), minkä vuoksi sitä käytetään muun muassa hilloissa ja mehuissa. Natriumbentsoaatti on happamuudeltaan neutraalia. Useissa säilöntäohjeissa mainittava natriumbentsoaatti on elintarviketeollisuuden tuotteissa merkitty elintarvikelisäainekoodilla E211.

Haitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Natriumbentsoaatti on herkistävä aine. Hengitettynä se kutittaa kurkkua. Bentsoehapoille voi olla myös allerginen. Jos virvoitusjuomaa säilytetään korkeassa lämpötilassa, natriumbentsoaatti voi juomassa yhdessä askorbiinihapon (E300) kanssa muodostaa syöpää aiheuttavaa bentseeniä. Natriumbentsoaatti salpaa solujen mitokondrioita ja aiheuttaa muun muassa maksakirroosia, Parkinsonin tautia[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Caution: Some soft drinks may seriously harm your health Independent.co.uk (Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]