National Cartoonists Society

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

National Cartoonists Society (NCS) on Yhdysvalloissa toimiva sarjakuva- ja pilapiirtäjien seura. Se tunnetaan parhaiten vuosittain myöntämistään palkinnoista, joista kuuluisin on vuoden parhaalle piirtäjälle myönnettävä Reuben-palkinto (Reuben Award), viralliselta nimeltään Outstanding Cartoonist of the Year (vuoden huomattava piirtäjä).

National Cartoonists Societyn perusti joukko piirtäjiä New Yorkissa maaliskuussa 1946. Ensimmäinen puheenjohtaja oli pilapiirtäjä Rube Goldberg. Seuran jäseniksi pääsevät vain ammattimaiset sarjakuva- ja pilapiirtäjät sekä poikkeustapauksissa ansioituneet henkilöt läheisiltä aloilta. Seuralla on nykyään yli 500 jäsentä ja se mainostaa olevansa maailman suurin ammattimaisten sarjakuvapiirtäjien järjestö. NCS ei periaatteessa toimi piirtäjien ammattiliittona tai etujärjestönä, mutta on toisinaan myös pyrkinyt puolustamaan jäsentensä etuja.[1]

NCS tunnetaan parhaiten vuosittain jakamistaan palkinnoista. Palkintojen saajien ei tarvitse itse olla seuran jäseniä.[2] Vuoden piirtäjä (Cartoonist of the Year) -palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 1947.[1] Palkinnon nimenä oli vuoteen 1953 asti Billy DeBeck Memorial Award sarjakuvapiirtäjä Billy DeBeckin mukaan. Vuodesta 1954 palkinnon nimi on ollut Reuben Award Rube Goldbergin oikean etunimen mukaan.[1][2] Reubenia pidetään Yhdysvalloissa sarjakuva- ja pilapiirtäjien ammattikunnan korkeimpana ja arvostetuimpana palkintona. Muita NCS:n myöntämiä palkintoja ovat Milton Caniffin mukaan nimetty Milton Caniff -elämäntyöpalkinto (Milton Caniff Lifetime Achievement Award), Gold Key -palkinto, Silver T-Square -palkinto, 50 vuoden piiräjänurasta myönnettävä Gold T-Square, amatööripiirtäjille satunnaisesti myönnettävä Ace Award sekä lukuisat eri erikoisalojen palkinnot. Muun muassa mainospiirroksilla, animaatioilla, kirjankuvituksilla, aikakauslehtien kuvituksilla, sanomalehtien kuvituksilla, sarjakuvakirjoilla, pilapiirroksilla, sanomalehtisarjakuvilla, vitsisarjakuvilla, yksiruutuisilla sarjakuvilla ja onnittelukorteilla on omat palkintokategoriat. Aiemmin myönnettiin myös Elzie Segarin mukaan nimettyä Elzie Segar Awardia sekä urheilijoille suunnattua No. 1 Awardia, mutta niiden jakaminen on lopetettu.[2] Palkintogaala pidetään vuosittain toukokuussa ja palkinnot myönnetään edeltävän vuoden saavutuksista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c About the NCS (englanniksi) National Cartoonists Society. Viitattu 25.1.2015.
  2. a b c Awards (englanniksi) National Cartoonists Society. Viitattu 25.1.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]