Nasse-setä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nasse-setä
Nasse-setä vuonna 1985.
Nasse-setä vuonna 1985.
Luoja(t) Vesa-Matti Loiri
Näyttelijä(t) Vesa-Matti Loiri
Ensi-
esiintyminen
Spede Show (1980-luvulla)
Viimeinen
esiintyminen
Uuno Turhapuro – This Is My Life (2004)
Henkilötiedot
Ammatti Lastenohjelman juontaja
Sukupuoli Mies
Luonteenpiirteet Vihainen, kännipäinen, epäsiisti, äänekäs
Suhteet

Nasse-setä on Vesa-Matti Loirin luoma ja näyttelemä sketsihahmo, joka esiintyi Spede Show- ja Vesku Show -televisiosarjoissa 1980- ja 1990-luvuilla. Nasse-setä on karikatyyri huonosta television lastenohjelman juontajasta. Hän vihaa lapsia ja on humalassa lähes kaikissa juontamansa lastenohjelman jaksoissa. Hänen tunnusmerkkejään ovat räikeä pikkutakki, klovnin nenä ja valkoinen lakki. Hänen vakiohokemansa on ”Nasse-setä on hyvin, hyvin vihainen”. Studion seinällä on lasten piirustuksia.

Lastentuntia vetäessään Nasse-setä yritti, usein hampaat irvessä, esittää lapsirakasta satusetää, muttei useimmiten kyennyt peittämään lapsia kohtaan tuntemaansa vastenmielisyyttä ja saattoi haukkua lapsikatsojiaan päin naamaa. Hän purki turhautumistaan päihteiden käyttöön paitsi kulissien takana myös toisinaan suorassa lähetyksessä: eräässä sketsissä hän kyykistyi tupakalle pöytänsä taakse kesken lähetyksen, jolloin hän väitti lapsikatsojilleen että hänen kengännauhansa on auki ja ne on kyyristyttävä sitomaan. Toisessa sketsissä hän oli rakentanut puhallinsoittimen viinapulloista, joissa oli eri määrä viinaa ja ”viritteli” soitinta naukkailemalla pulloista. Hän saattoi myös pyytää lapsia lähettämään hänelle kymmenen markan seteleitä tai valokuvia äideistään. Kerran Nasse-setä myös selitti, miten hän on päätynyt lastenohjelman vetäjäksi: sinä päivänä, kun hän kävi ammattiinsoveltuvuustestissä, mittarit olivat epäkunnossa.

Vuonna 1987 Flamingo Music julkaisi lastenlaulukokoelman Nasse-sedän lastentunti. Levy sisältää Nasse-sedän spiikkauksia sekä eri artistien levytyksiä laulujen välissä. Albumi osoittautui myyntimenestykseksi ja myi nopeasti kultalevyyn oikeuttavat 25 000 kappaletta.[1] Vuonna 2012 Rocket Records julkaisi levystä ensimmäisen cd-painoksen.[2]

Nasse-setä esiintyy myös Uuno Turhapuro -elokuvassa Uuno Epsanjassa (1985) ja pari vuosikymmentä myöhemmin elokuvassa Uuno Turhapuro – This Is My Life (2004).

Nasse-setä -sketsejä löytyy Spede Show -DVD-julkaisuilta: Spede Show – Kliffaa hei 1984–1985, Spede Show – Ihan huvin vuoksi 1985–1986 ja Spede Show – Kyllä kansa tietää 1986–1987 sekä Vesku Show -DVD-julkaisuilta Vesku Show – Kuselan paluu ja Vesku Show – Vili, Vili, Vilii....

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Nasse-setä.