Narvan Markkinat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Historiallinen kulkue Narvan Markkinoilla

Narvan Markkinat on viiden vuoden välein järjestettävä kesätapahtuma Narvan kylässä Vesilahdessa. Vuoden 2015 Narvan Markkinat järjestettiin 8.–12. heinäkuuta 2015.[1] Vuonna 2020 markkinat oli tarkoitus järjestää 8.–12. heinäkuuta,[2] mutta ne siirrettiin heinäkuulle 2021 ja lopulta heinäkuulle 2022 koronapandemian vuoksi.[3]

Alkuperäisten 1730-luvulla aloitettujen Narvan Markkinoiden pitopaikkana oli Narvan kylän keskustan joen varren alue, ja markkinat pidettiin aina talvella Antin päivän aikoihin. Tuon ajan markkinat olivat tunnetut ja keräsivät runsaasti niin kauppiaita kuin ostajia kautta eteläisen Suomen. Vuonna 1779 markkinat siirrettiin Tampereelle, nykyisen Laukontorin kohdalle.

Uuden ajan Narvan Markkinat saivat alkunsa vuonna 1964, kun nuorisoseura ”Tähden” silloinen sihteeri Eila Jakovuori ideoi markkinoiden henkiin herättämisen tarkoituksena rahankeruu kotiseutumuseon perustamiseksi Vesilahteen. Ensimmäiset uuden ajan Narvan Markkinat pidettiin sitten kesällä 1965 Narvan urheilukentällä talkoovoimin, ja kävijöitä oli 11 000. Markkinat päätettiin järjestää jatkossa viiden vuoden välein.

Markkinoiden pitopaikka vaihtui vuonna 1985 nykyiselle paikalleen Kotiseutumuseon ja nuorisoseura ”Tähden” yhteiselle Vilkinaron alueelle. Yhdessä museon alue ja markkinakenttä rakennuksineen muodostavat hienon ympäristön markkinoiden lisäksi muille tapahtumille ja juhlille. Narvan Markkinat ovat noin 400 talkoolaisen yhteinen voimannäyte ja kaikkien vesilahtelaisten kotiseutujuhla.

Markkinoiden perinteinen ohjelma on vuosien saatossa tuonut esille paikallisen historian, kädentaidot ja tavat. Monelle markkinoiden kohokohta on historiallinen kulkue ja tervahauta tuoksuineen ja tervamiehineen. Lapset on huomioitu omalla alueellaan, missä on erilaisia pajoja ja monenlaista toimintaa. Musiikkielämyksistä vastaa 111-vuotias Narvan Soittokunta. Yli sata markkinamyyjää tarjoaa tuotteitaan ja syötävää. Iltaisin järjetetään Narvan lavalla markkinatanssit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]