Napalävistys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Napalävistys.
Napakoru lähikuvassa.

Napalävistys on navan ylä- tai alapuolen kielekkeeseen tehtävä lävistys. Tavallisimmin napa lävistetään sen yläosassa olevasta ihokielekkeestä, mutta lävistys navan ala- tai sivuosissa on myös mahdollinen. Varsinaista napaa ei voi lävistää, ellei se ole erittäin ulkoneva.

Napalävistyksen paranemisaika on noin 3-12 kuukautta, joka on keskimäärin pitempi aika kuin muissa lävistyksissä. Napalävistyksillä on myös joskus taipumus kasvaa ulos ihosta.

Napakoru[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Napakoru on lävistyskoru, jonka tapin toisessa tai molemmissa päissä sijaitsee kierteellä kiinnitettävä pallo tai muu koriste. Korun pituus vaihtelee välillä 8–12 millimetriä, ja yleisin paksuus on 1,6 millimetriä. Napakorujen valikoima on nykyään suuri, ja niissä voi olla erilaisia roikkuvia koristeita, korukiviä tai ketjuja. Napalävistyksessä voi käyttää myös renkaita, "hevosenkenkiä" tai kaarevia koristeita (curved barbell) eli ns. banaaneja.

Napakorun lävistysmateriaalina, ensikoruna, voidaan käyttää EU:n nikkelidirektiivin mukaista materiaalia. Sen mukaan nikkeliä saa vapautua tuotteesta enintään 0,2 mikrogrammaa neliösenttiä kohti viikossa.

Käyttökoruna nikkelin vapautumisen enimmäismäärä on 0,5 mikrogrammaa neliösenttiä kohti viikossa.

Napalävistys voi tulehtua, jos sitä ei hoida hyvin. Lävistystä hoidetaan vain pelkällä juoksevalla vedellä tai ärtyneenä/tulehtuneena suolavedellä 1-2 kertaa vuorokaudessa. Suolavettä saa maksimissaan käyttää kaksi viikkoa, jotta vältettäisiin liiallista kuivumista, joka lisää korun uloskasvuriskiä. Suolavettä saa apteekista muutamalla eurolla, eikä sitä suositella tehtävän itse, koska ainesosia on vaikea mitata. Väärin tehty suolaliuos on enemmän haitaksi kuin hyödyksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Napalävistys.