Naomi Mitchison

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naomi Mitchison.

Lady Naomi Margaret Mitchison CBE (1. marraskuuta 189711. tammikuuta 1999), o.s. Haldane, oli skotlantilainen kirjailija. Monet hänen teoksistaan, kuten esikoisromaani The Conquered (1923), käsittelevät historiallisia aiheita, kun taas toiset menevät fantasian ja tieteiskirjallisuuden puolelle. Hän julkaisi lisäksi runoteoksia ja kolmiosaisen omaelämäkerran. Hänet nimitettiin Brittiläisen imperiumin ritarikunnan komentajaksi vuonna 1981.

Biologi J. B. S. Haldane oli hänen vanhempi veljensä. Mitchison opiskeli tiedealaa Oxfordin yliopistolla ja oli hoitajana ensimmäisessä maailmansodassa. Hän meni vuonna 1916 naimisiin lakimiehen ja tulevan parlamentin jäsenen Dick Mitchisonin (k. 1970) kanssa. Pari sai yhdessä neljä poikaa ja kolme tytärtä; pojista Geoffrey kuoli alle 10-vuotiaana aivokalvontulehdukseen ja tyttäristä Clemency pian syntymänsä jälkeen. Mitchison asui Carradalen kylässä Kintyressä vuodesta 1939 kuolemaansa saakka.

Mitchison ei koskaan käyttänyt titteliään Lady, jonka hän sai miehensä elinikäisen päärinarvon myötä 5. lokakuuta 1964. Hän jatkoi kirjailijanuraansa vanhuuteensa saakka ja eli 101-vuotiaaksi.