Naomi Mitchison

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Naomi Mitchison

Lady Naomi Margaret Mitchison CBE (1. marraskuuta 189711. tammikuuta 1999), o.s. Haldane, oli skotlantilainen kirjailija. Biologi J. B. S. Haldane oli hänen vanhempi veljensä.

Mitchison opiskeli tiedealaa Oxfordin yliopistolla ja oli hoitajana ensimmäisessä maailmansodassa. Hän meni vuonna 1916 naimisiin lakimiehen ja tulevan MP Dick Mitchisonin (k. 1970) kanssa. Pari sai yhdessä neljä poikaa ja kolme tytärtä; pojista Geoffrey kuoli alle 10-vuotiaana aivokalvontulehdukseen ja tyttäristä Clemency pian syntymänsä jälkeen.

Mitchison asui Carradalen kylässä Kintyressä vuodesta 1939 kuolemaansa saakka.

Mitchison oli tuottelias ja monipuolinen kirjailija. Monet teoksista, kuten esikoisromaani The Conquered (1923), käsittelevät historiallisia aiheita, kun taas toiset menevät fantasian ja tieteiskirjallisuuden puolelle. Hän julkaisi lisäksi runoteoksia ja kolmiosaisen omaelämäkerran.

Mitchison ei koskaan käyttänyt titteliään Lady, jonka hän sai miehensä elinikäisen päärinarvon myötä 5. lokakuuta 1964. Hänet itsensä nimitettiin Brittiläisen imperiumin ritarikunnan komentajaksi vuonna 1981. Hän jatkoi kirjailijanuraansa vanhuuteensa saakka ja eli kaikkiaan 101-vuotiaaksi.