Nanosaurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nanosaurus
Othnielosaurus fruita 1.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Linnunlantioiset Ornithischia
Kladi: Genasauria
Kladi: Neornithischia
Suku: Nanosaurus
Marsh, 1877
Laji: agilis
Kaksiosainen nimi

Nanosaurus agilis
Marsh, 1877

Synonyymit[1]
  • Drinker nisti Bakker et al., 1990
  • Laosaurus consors Marsh, 1894
  • Nanosaurus rex Marsh, 1877
  • Othnielia rex (Marsh, 1877)
  • Othnielosaurus consors (Marsh, 1894)
Katso myös

 Commons-logo.svg Nanosaurus Commonsissa

Nanosaurus (nimen merkitys: ”pieni lisko”) on sukupuuttoon kuollut pienten linnunlantioisten dinosaurusten suku, jonka tunnettu laji on Nanosaurus agilis. Se eli jurakauden lopulla noin 155–148 miljoonaa vuotta sitten.

Taiteilijan näkemys

Lajin kuvasi ensimmäistä kertaa ja nimesi Othniel Charles Marsh vuonna 1877. Sen runsaista fossiililöydöistä on pystytty päättelemään, että Nanosaurus eli laumoissa.lähde?

Aiemmin Nanosaurus on myös tunnettu nimillä Drinker, Laosaurus, Othnielia ja Othnielosaurus. Nykyisin nämä suvut katsotaan kuitenkin Nanosauruksen synonyymeiksi, sillä ei ole pystytty osoittamaan tarpeeksi morfologisia eroja, jotta niitä voitaisiin pitää eri sukuina.[1]

Esiintyminen populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Populaarikulttuurissa Nanosaurus esiintyy nimellä Othnielia muun muassa BBC:n tuottamassa dokumenttisarjassa Matkalla dinosaurusten kanssa ja kirjailija Michael Crichtonin kirjoittamassa Dinosauruspuisto-romaanissa. Toisin kuin Crichtonin kirjassa, Nanosauruksen ei uskota kyenneen kiipeilemään puussa, vaan se eli maassa laiduntaen.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Carpenter, Kenneth & Galton, Peter: A photo documentation of bipedal ornithischian dinosaurs from the Upper Jurassic Morrison Formation, USA. Geology of the Intermountain West, 17.8.2018, 5. vsk, s. 167–207. doi:10.31711/giw.v5.pp167-207. ISSN 2380-7601. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 12.7.2021. (englanniksi)