Nanobit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nanobeja
Nanobeja

Nanobit ovat rihmamaisia rakenteita joita on löydetty maakerrostumista ja kivistä. Jotkut tiedemiehet uskovat nanobien olevan pienin elämänmuoto; ne ovat 10 kertaa pienempiä kuin pienimmät bakteerit.

Pienimmät nanobit ovat vain 20 nanometriä pitkiä. Eräät tutkijat uskovat niiden olevan vain kiderakenteita, mutta mahdollinen DNA-löytö nanobista kumoaisi tämän.[1] Ne muistuttavat Etelämantereelle pudonneesta Marsista peräisin olevasta ALH84001-meteoriitista löytyneitä elämänmuotoja muistuttavia rakenteita.

Tutkijat arvelevat nanobien kaltaisten organismien olevan useiden tautien aiheuttajia. Aterooman ja Munuaiskivien muodostumiseen on epäilty liittyvän nanobakteerit[2] mutta eräät tutkimukset eivät sitä tue. [3] Joidenkin nanobien toiminnan uskotaan jopa selittävän ihmisten hampaiden kalkkeutumisen, mikä tekee niistä ihmiselle mahdollisesti tärkeitä tai välttämättömiä Acidophiluksen kaltaisia probioottisia symbiontteja.

Vaikka nanobakteereita kutsutaan joskus nanobeiksi, ei ole vielä varmistettu josko niitä voitaisiin pitää sellaisina.

Väitteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nanobi on elävä organismi (sisältää DNA:n tai vastaavan, ja lisääntyy)
  • Niillä on sienien ja aktinobakteerien kaltainen morfologia
  • Nanobit ovat vain 20 nm pitkiä, mikä useimpien biologien mukaan ei riitä elämän perusosien, kuten DNA:n ja plasmidien ylläpitämiseen

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]