Nanna (skandinaavinen mytologia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nanna Nepsdóttir on jumalatar skandinaavisessa mytologiassa. Nannan kuvaus vaihtelee eri lähteissä, mutta yleensä hänet yhdistetään aasajumala Balderiin. 1200-luvulta peräisin olevassa Proosa-Eddassa Nanna on Balderin vaimo ja pariskunnalla on poika nimeltään Forseti. Balderin kuoleman jälkeen Nanna kuolee suruun. Nannan ruumis laitetaan samaan veneeseen Balderin ruumiin kanssa, ja heidät sytytetään tuleen ja työnnetään merelle. Helheimissa Balder ja Nanna tapaavat taas toisensa. Yrittäessään herättää Balderin takaisin henkiin Hermod ratsastaa Helheimiin, ja Nanna antaa hänelle lahjoja vietäväksi jumalattarille Frigg, Fulla ja muut (ei tarkennettu) kun saa toivoa siitä, että voi herätä henkiin. Nanna mainitaan usein myös skaldien runoissa, ja suulliseen perimätietoon pohjautuvassa Runo-Eddassa esiintyy Nanna, joka saattaa olla sama henkilö.

Saxo Grammaticuksen 1100-luvun työssään Gesta Danorumissa Nanna on ihminen, kuningas Gevarin tytär, ja sekä puolijumala Balderin että ihmisen Hödr rakkauden kohde. Balder ja Hödr taistelevat usein Nannasta. Nanna on kuitenkin kiinnostunut vain Hödristä ja menee hänen kanssaan naimisiin. Balder sen sijaan kuihtuu pois Nannasta näkemienstä painajaisten vuoksi.

500- tai 600-luvulta peräisin olevan Setren kamman riimukirjoitukessa saatetaan viitata Nannaan. Nanna-nimen etymologiasta kiistellään, ja tutkijat ovat myös väitelleen Nannan yhteyksistä muiden kulttuurien samannimisten jumalten kanssa.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nanna-nimen etymologiasta kiistellään. Jotkin tutkijat ovat esittäneet sen tulevan äitiä tarkoittavasta jokeltelusanasta nanna. Tutkija Jan de Vries yhdistää nimen kantaan *nanþ-, joka viittaa "uskaliaaseen". Tutkija John Lindowin teorian mukaan muinaisnorjan kielessä on voinut olla naista tarkoittava samanlainen substantiivi.[1] Tutkija John McKinnell huomauttaa että "äiti-" ja *nanþ- johdokset eivät ehkä ole selviä, huomauttaen että nanna on joskus voinut tarkoittaa "häntä, joka voimaannuttaa".[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jokeltelusanaetymologialle: Simek (2007:227), Orchard (1997:117) ja Lindow (2001:236). Jan de Vriesin teorialle Simek (2007:227). John Lindowin teorialle Lindow (2001:236).
  2. McKinnell (2005:144).