Nam June Paik

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Electronic Superhighway 1995-96.
Videoinstallaatio.
Pre-Bell-Man, veistos Museum für Kommunikation -museon edustalla. Frankfurt am Main, Saksa.

Nam June Paik (20. heinäkuuta 1932 – 29. tammikuuta 2006) on korealainen videotaiteilija, jota on sanottu videotaiteen isäksi. Fluxus-ryhmään kuulunut Paik on tehnyt myös kokeellista musiikkia ja telekommunikaatiotaidetta.

Nam June Paik oli ensimmäinen, joka otti television taiteensa osaksi. Hän tarttui ensimmäisenä taiteilijana kannettavaan videokameraan. Paik oli uranuurtaja myös eletronisessa kuvankäsittelyssä.

Soulissa Koreassa varakkaaseen tekstiilitehtailijan perheeseen syntynyt Nam June Paik ei aluksi suunnitellut kuvataiteilijan uraa. Hän opiskeli filosofiaa, historiaa, estetiikkaa ja länsimaista musiikkia Tokiossa, jonne hän oli perheensä kanssa 1950 paennut Korean sotaa.

Vuonna 1956 Paik muutti Länsi-Saksaan opiskelemaan nykymusiikkia. Kaksi vuotta myöhemmin hän tapasi säveltäjä John Cagen, josta tuli hänen taiteensa suuri vaikuttaja.

1960-luvun alusta lähtien Paik oli keskeisenä tekijänä mukana Fluxus-liikkeessä. Jo sitä ennen hän oli tarttunut televisioon periaatteenaan: "Televisio on hyökännyt meidän kaikkien elämään. Nyt me iskemme takaisin!" Paik tutki mahdollisuuksia vääristää tv:n signaalia käyttämällä mm. magneettia.

Paik asetti 1963 ensimmäisen kerran näytteille "preparoituja" televisioita, esikuvana Cagen "preparoidut" pianot. Se oli Nam June Paikin taiteellinen läpimurto, ja televisiomonitorista tuli hänen taiteensa keskeinen elementti vaikka hänen televisioperformansseissaan huudettiin että "best television is no television at all"!

Aineellisesti niukasta mutta idearikkaasta ja provokatiivisesta Fluxus-taiteesta Paik siirtyi vuosien kuluessa yhä runsaampaan ja karnevalistisempaan taiteeseen. Hän rakensi televisiovastaanottimista puutarhoja ja videoseiniä, autoja ja robotteja, selloja ja rintaliivejä yhteistyökumppanilleen Charlotte Moormanille, jonka kanssa Paik teki useita yhteisiä performansseja 1960-luvun puolesta välistä lähtien aina Moormanin kuolemaan asti 1991. Kuuluisin näistä on varmasti TV-rintaliiveihin pukeutuneet Moormanin sellonsoittoa kuvaavat esitykset. Moorman työskenteli monien aikansa kuuluisien nykytaiteilijoiden kanssa, mukaanlukien Joseph Beuys, John Gage, Yoko Ono ja Wolf Vostell. Paikin ja Moormanin yhteistyön motiivina oli halu murtaa klassisen musiikin esittämiseen liittyviä traditioita ja esitystapoja.

Soulin olympialaisiin 1988 hän rakensi 1 003:sta erikokoisesta televisiovastaanottimesta koostuvan tornin. Teoksen nimi oli The More the Better (Mitä enemmän sitä parempi).

Meluisan ja suurisuuntaisen taiteen rinnalla Paik osasi tehdä hiljaisen meditatiivisia teoksia. Sellainen oli ARS 83 -näyttelyssä Ateneumissa nähty TV-Buddha, jossa buddhan patsas istui katsomassa omaa kuvaansa televisiosta. Kun Paikille sanottiin että videotaide on tylsää, han vastasi että niin on Zenkin.

Paik ja Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikin läpimurto laajempaan tietoisuuteen Suomessa tapahtui ARS 83 -näyttelyssä teoksella TV-Buddha Ateneumissa. Näyttely merkitsi myös laajemmin videotaiteen läpimurtoa Suomessa - tosin Paikin nauhateoksia oli jo nähty Asko Mäkelän organisoimassa Vanhan galleriassa vähän aikaisemmin.

Kiasman kokoelmiin kuuluu hänen teoksensa TV-sello: Suomalainen uni vuodelta 1991.[1] Teos koostuu muovilevystä tehdystä selloa muistuttavasta instrumentista ja sen sisälle asetetusta kolmesta televisioruudusta. Sellossa on kielet ja soittimen vieressä makaa jousi, jolla selloa soitetaan. Soittimen sisällä olevista tv-ruuduista näkyy videonauhaa. TV-sello:Suomalainen uni -teoksen Paik suunnitteli vastaperustetun Nykytaiteen museon avajaisnäyttelyyn 1991 Ateneumiin.

Paikin teoksia ja elämäntyötä on nostanut esiin Suomessa kriitikko-taiteilija Jan-Olof Mallander kirjoituksissaan eri lehdissä.

Kymmenissä suurnäyttelyissä esiintyneen ja monin tunnustuksin palkitun taiteilijan teoksia Suomessa nähtiin myös laajemmin Aboa Vetus & Ars Nova -museossa 1995.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nam June Paik.