Naisten Ykköspesis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naisten Ykköspesis
Meneillään oleva kausi
Naisten Ykköspesis-kausi 2021
Ykköspesiksen logo
Ykköspesiksen logo
Laji Pesäpallo
Maa(t) Suomi
Perustettu 1981: Ykkössarja
1991: Ykköspesis
Joukkueita 16
Hallitseva mestari Joensuun Maila
Ylempi taso Superpesis
Alempi taso Suomensarja
Sivusto Ykköspesiksen sivut

Naisten Ykköspesis on pesäpallon toiseksi korkein sarja heti Superpesiksen jälkeen.

Sarjajärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naisten Ykköspesiksessä pelattiin kaudella 2018 kaksinkertainen 12 joukkueen sarja, jolloin jokaiselle joukkueelle tuli runkosarjassa 22 ottelua. Runkosarjan voittaja nousi suoraan Superpesikseen kaudelle 2019. Kun kyse on suorasta noususta, tasapistetilanteessa pelataan kahden parhaan osalta uusintaottelu kilpailumääräysten § 35:n mukaisesti.

Runkosarjassa sijoille 2-3 päätyvät joukkueet pelasivat välierät paras viidestä -ottelusarjan, jonka voittaja eteni superpesiskarsintaan Superpesiksen 11. sijoittunutta joukkuetta vastaan. Kotietu on runkosarjassa paremmin sijoittuneella joukkueella. Superpesisseurojen kakkosjoukkueilla (Fera 2 ja Pesäkarhut 2) ei ole osallistumisoikeutta jatko-otteluihin eikä niitä tältä osin oteta huomioon sijoituksia määriteltäessä.

Paras viidestä -järjestelmällä pelattavan superpesiskarsinnan voittaja pelaa Superpesiksessä ja häviäjä Ykköspesiksessä kaudella 2019. Kotietu on Superpesiksen 11. sijoittuneella joukkueella. Runkosarjan 11. ja 12. sijoittuneet joukkueet putosivat suoraan suomensarjaan kaudelle 2019.

Kaudelle 2019 naisten Ykköspesikseen tehdään iso muutos, kun joukkuemäärä kasvaa 16:een ja joukkueet jaetaan kahteen lohkoon.[1]

Joukkueet 2021[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset joukkueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]