Naisrauha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ns. Karjalan naisrauha 1316 -dokumentti. Kansallisarkisto.

Naisrauha tarkoittaa lakia tai määräystä olla vahingoittamatta tai häiritsemättä erityisesti naisia. Tällä tarkoitettiin historiallisesti erilaisia naisiin kohdistuvia väkivallantekoja[1]. Nykyisin myös naisiin kohdistuvaa perheväkivaltaa ja avioliitossa tapahtuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä pidetään naisrauhan rikkomuksina.

Valloittajat ovat usein katsoneet oikeudekseen raiskata ja hyväksikäyttää valloittamiensa alueiden naisia. Puolustautujat on kuitenkin joskus saatu antautumaan helpommin lupaamalla jättää näiden naiset rauhaan.

Naisrauha kuului muun muassa Ruotsin keskiaikaisiin rauhanvalalakeihin (edsöre). Suomen Ruotsilta valloittaneen Venäjän tsaari Aleksanteri I julisti myös naisrauhan.

Karjalan naisrauha 1316 on Ruotsin kuninkaan allekirjoittama pergamentille tehty asiakirja, jota pidetään vanhimpana Suomessa säilyneenä keskiaikaisena dokumenttina.[1]

Ruotsin nykyisen rikoskaaren mukaan törkeästä naisrauhanloukkauksesta (grov kvinnofridskränkning) voidaan tuomita vankeuteen mies, joka on tehnyt toistuvia väkivalta-, seksuaali- tai eräitä muita rikoksia naista kohtaan, jonka kanssa mies on ollut naimisissa tai avoliitossa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Karjalan naisrauha 1316 Tieteen termipankki: Historia. Tieteen termipankki. Viitattu 12.2.2019.
  2. 4 kap. 4 a § brottsbalken (1962:700) (BrB) | Lagen.nu lagen.nu. Viitattu 9.12.2020.
Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.