Nahkapaska

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nykyaikainen vaihtokärkinen meisti.

Nahkapaska tai nahkapasko on nahan rei'ittämiseen tarkoitettu työkalu. Sitä sanotaan nykyään myös meistiksi tai reikämeistiksi. Nahkapaska on ontto, kärkiosan reunoistaan terävä teräsputki.[1] Rei'itettävä nahka asetetaan yleensä laudan tai jonkin muun vastakappaleen päälle. Nahkapaskan kärki asetetaan nahan päälle kohtaan, johon reikä halutaan, ja työkalun toiseen päähän lyödään vasaralla tai nuijalla. Erikokoisia reikiä varten tarvitaan omat nahkapaskansa tai työkalussa voi olla vaihtokärkiä.

Revolveripihdit.

Nykyään nahkapaskan ovat korvanneet revolveripihdit, joita käytettäessä nahka asetetaan avonaisten pihtien väliin. Tällöin reikä tehdään puristamalla pihdit yhteen. Pihtien toinen kärki toimii vastakappaleena ja toisessa kärjessä on ”revolveri”, pyörivä rulla, josta voidaan kääntää kuusi erikokoista terää rei'itystä varten. Näin yhdellä työkalulla saadaan nopeasti aikaan monenkokoisia reikiä, eikä erillisiä lyömisvälineitä ja vastakappaleita tarvita. Vaikka revolveripihdit ovat nahkapaskoja käytännöllisemmät, saattaa pihtien puristaminen olla lyömistä työläämpää, etenkin kun tehdään reikiä paksuun ja kovaan nahkaan. Myös revolveripihdeistä saatetaan käyttää nahkapaska-nimitystä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vuorela, Toivo: Kansanperinteen sanakirja, s. 286. sana-artikkeli: nahkapaska. Helsinki: WSOY, 1979. ISBN 951-0-08803-X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vuorela 1979,286: nahkapaska
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.