Naapureina Madridissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naapureina Madridissa
Aquí no hay quien viva
Tyyli komedia
Kestoaika n. 90 minuuttia
Pääosissa Mariví Bilbao, José Luis Gil, Luis Merlo, Emma Penella, Fernando Tejero, Guillermo Ortega, Gemma Cuervo, Eduardo García, María Adánez, Daniel Guzmán, Laura Pamplona, Loles León
Alkuperämaa Espanja Espanja
Alkuperäiskieli espanja
Verkko Espanja Antena 3 (Espanja)
Suomi Yle TV1 (Suomi)
Esitetty 7. syyskuuta 2003 – 6. heinäkuuta 2006
Tuotantokausia 5
Jaksoja 90
Luettelo jaksoista
Tuotanto
Tuottaja(t) Tedy Villalba
Vastaava(t) tuottaja(t) José Luis Moreno
Ohjaaja(t) Laura Caballero, Juan Luis Iborra, Alberto Caballero
Käsikirjoittaja(t) Iñaki Ariztimuño, Alberto Caballero, Daniel Deorador, David Abajo, David Fernández, Laura Caballero, Ramón Tarrés, David Deorador
Tuotantoyhtiö(t) Miramón Mendi
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Naapureina Madridissa (Aquí no hay quien viva) on espanjalainen komediasarja, jonka tuotti Miramón Mendi. Sitä esitettiin Antena 3 -kanavalla viisi tuotantokautta vuosina 2003–2006. Sarja kertoo kuvitteellisen madridilaisen kerrostalon asukkaiden elämästä.[1]

Naapureina Madridissa on yksi Espanjan televisiohistorian suosituimmista kotimaisista sarjoista. Katsotuin yksittäinen jakso oli 10. elokuuta 2006 esitetty kolmannen tuotantokauden jakso ”Érase un famoso”, jolla oli 8 484 000 katsojaa.[2] Sarja ja sen näyttelijät palkittiin useilla ATV-, Fotogramas de Plata-, Ondas-, TP de Oro- ja Espanjan näyttelijäliiton palkinnoilla.[3] Sen formaattiin perustuvia sarjoja on tehty muun muassa Portugalissa, Kolumbiassa, Argentiinassa, Meksikossa, Kreikassa ja Ranskassa.[4]

Antena 3:n kilpailija Telecinco osti osan tuotantoyhtiö Miramón Mendin osakkeista vuonna 2006, mikä johti sarjan lopettamiseen. Miramón Mendi on sittemmin luonut Telecincolle uuden sarjan La que se avecina, jossa on samanlainen teema ja pääosin samat tekijät kuin alkuperäisessä sarjassa.[5]

Suomessa Yle TV1 on esittänyt sarjaa kesällä 2010 ja 2011. Kesällä 2011 sarja alkoi alusta ja koko sarja näytettiin yksi jakso päivässä 10.6.–7.9.2011. Viimeisin uusintakierros alkoi 1.6.2014 Yle Areenassa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja alkaa kaikkien hahmojen esittelyllä. Talon osoite on Desengaño 21. Talossa on yhteensä kuusi varsinaista asuntoa, ullakko sekä talonmiehen huone (Porteria), joka on jätehuoneen tilalle tehty asunto. Lisäksi rakennuksessa on Pacon omistama videovuokraamo sekä eräs muu liike.

Alakerrassa on talonmiehen huone. Talonmiehenä toimii Emilio. Hän on hieman yksinäinen, kunnes hänen isänsä muuttaa eron vuoksi Emilion luokse asumaan. Emilio on-off-suhteessa Belenin kanssa. Asunnoista erillään toimii videovuokraamo, jonka omistaa Paco. Paco joutuu välillä asumaan videoklubilla, koska hänen rahansa eivät riitä vuokraan. Lisäksi rakennuksessa toimii pankki (Santander), joka ei ole merkittävässä roolissa sarjan aikana.

Ensimmäisessä kerroksessa asuvat Marisa ja Vicenta, jotka ovat eläkeläissiskokset. Marisa on katkera, tupakanhimoinen vanha mummo jonka aviomies Manolo jätti vuosia sitten. Vicenta puolestaan on höperö vanhapiika, joka unelmoi pääsevänsä vielä joku päivä irti naimattomuudestaan ja neitsyydestään. 1B:ssä asuu Mauri ja Fernando, homopariskunta, joka kamppailee seksuaalisen suuntautumisen kanssa sarjan alussa. Mauri on toimittaja ja Fernando lakimies. Talon väki kääntyy virkavaltaa tarvitsevissa asioissa Fernandon puoleen.

Toisessa kerroksessa asuu asukasyhdistyksen puheenjohtaja Juan Cuesta perheineen. Juanin vaimo Paloma on kotirouva, joka haaveilee omakotitalosta ja omasta uima-altaasta ja muutenkin ylellisestä elämästä, mikä selittää hänen kateutensa yläkerran "hienohelma" Lucíaa kohtaan. Juan on koulussa liikunnanopettajana, sekä hän toimii asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Juanilla ja Palomalla on kaksi lasta; Jose Miguel ja Natalia. Josemi on 11-vuotias poika, jota kiinnostaa videopelit ja videovuokraamossa muiden talon miesten kanssa roikkuminen. Natalia on itsekäs ja kaveripiireissä suosittu tyttö, joka kapinoi usein vanhempiaan vastaan. Cuestojen lisäksi toisessa kerroksessa asuu Concha ja Armando. Concha on kärtty, vanha kyylääjämummo. Concha on myös Alician ja Belenin vuokranantaja. Armando on Conchan poika. Armando on töissä pankissa ja hän ravaa joka ilta baareissa juoksemassa naisten perässä. Hänellä on kaksi lasta, Daniel ja Rebeca. Hän on eronnut vaimostaan. Myöhemmin Armando muuttaa pois ja Concha muuttaa ystäviensä Marisan ja Vicentan luokse alakertaan.

Kolmannessa kerroksessa asuu Lucía ja Roberto. Lucía on varakkaasta perheestä ja hänellä on tyylikäs ja viimeisen päälle oleva koti. Roberto tulee taas keskiluokkaisesta perheestä, joten hän on välillä hieman vaatimaton. Myöhemmin Lucía ja Roberto eroavat ja Roberto muuttaa talon ullakolle. Kolmannessa kerroksessa asunto 3B:ssä asuvat Alicia ja Belen. Alicia on tälläytynyt pikkuprinsessa, joka vaihtaa poikaystävää kuin sukkia. Belen on ahkera, mutta hänellä puolestaan ei mene miesrintamalla yhtä hyvin kuin Alicialla. Belen on-off-suhteessa talonmies Emilion kanssa. Belen saa maksaa vuokran aina itse, koska Alicialla ei ole rahaa ja hän on hyvin nirso työn suhteen eli työ ei saa olla mikä tahansa hanttihomma.

Ullakolla ovat asuneet Roberto, Andrés, Pablo ja Paco.

Asunnot ja asukkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

1. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talonmiehen asunto: Emilio Delgado Martín ja Mariano Delgado

1A: Vicenta Benito Valbuena ja Maria Luisa "Marisa" Benito Valbuena

1B: Mauricio "Mauri" Hidalgo Torres ja Fernando Navarro Torres

2A: Juan Cuesta (pj.), Paloma Hurtado, Natalia Cuesta Hurtado ja José Miguel "Josemi" Cuesta Hurtado

2B: Concepcion "Concha" de la Fuente Gárcia, Armando Rubio de la Fuente, Daniel Rubio ja Rebeca Rubio

3A: Luciá Álvarez Muñoz ja Roberto Alonso Castillo

3B: Belen López Vásquez ja Alicia Sanz Peña

Poistuneet henkilöt: Daniel Rubio (kauden lopussa)'

2. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talonmiehen asunto: Emilio Delgado ja Mariano Delgado

1A: Marisa Benito, Vicenta Benito ja Concha de la Fuente

1B: Mauri Hidalgo ja Beatriz "Bea" Villarejo

2A: Juan Cuesta, Paloma Hurtado, Natalia Cuesta ja Josemi Cuesta

2B: Andrés Guerra, Isabel Ruíz, Alex Guerra ja Pablo Guerra

3A: Luciá Álvarez ja Roberto Alonso

3B: Belén López ja Alicia Sanz

Poistuneet henkilöt: Armando Rubio de la Fuente ja Rebeca Rubio

3. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talonmiehen asunto: Emilio Delgado ja Mariano Delgado

1A: Marisa Benito, Vicenta Benito ja Concha de la Fuente

1B: Mauri Hidalgo ja Beatriz "Bea" Villarejo

2A: Juan Cuesta, Nieves Cuesta, Natalia Cuesta ja Josemi Cuesta

2B: Andrés Guerra, Isabel Ruíz, Alex Guerra ja Pablo Guerra

3A: Luciá Álvarez, Alicia Sanz (kauden alussa) ja Carlos de Haro (kauden lopussa)

3B: Belén López, Emilio Delgado (kauden alussa), Alicia Sanz, Bea Villarejo, Carmen Villanueva ja Ana "Inga"

Ullakko: Roberto Alonso

Poistuneet henkilöt: Paloma Hurtado

Henkilöt, jotka asuvat talon ulkopuolella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rafael Álvarez (Nicolás Dueñas) on Lucian isä. Hän on hyvin varakas mies, joka omistaa rakennusalan yrityksen.
  • Marta (Assumpta Serna) on tien toisella puolella sijaitsevan talon puheenjohtaja. Hän rakastui Juaniin mutta kun Juan hylkäsi hänet, hän yritti itsemurhaa. Lopulta hän hyväksyi asian ja alkoi seurustella Isabelin nuoremman pojan Pablon kanssa. Suhde hajosi, kun Marta käski valitsemaan joko hänet tai Pablon parhaan ystävän Pacon. Pablo valitsi Pacon ja he erosivat.
  • José María (Nacho Guerreros) on entinen narkomaani, jolle on jäänyt joitakin mielenterveysongelmia sen takia. Ystävystyy Emilion ja muun videovuokraamon jengin kanssa.
  • Isä Miguel (Manuel Millán) on naapuruston pappi. Hän on myös laulaja ja yrittää aina sitkeästi myydä singlejään kaikille.

Sarjasta poistuneet henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paloma Hurtado (Loles León) oli Juanin vaimo 18 vuoden ajan. Hän tappeli aina jokaisen kanssa. Hän tippui ikkunasta ja vaipui koomaan, kun tappeli Isabelin kanssa. Herättyään koomasta Paloma meni suoraan Isabelin luokse ja syytti tätä koomastaan. Isabel kuitenkin pääsi Palomalta karkuun ja juoksi autolleen. Paloma tuli perässä ja Isabel peruutti vahingossa hänen päälleen. Paloma vaipui takaisin koomaan. Hän oli koomassa kauan kunnes kuoli. Syynä Loles Leónin hahmon kuolemaan oli se, että näyttelijä pyysi palkankorotusta, koska sarjan suosio oli kasvussa. Yhtiö ei suostunut ja Loles León jätti sarjan.

Armando Rubio de la Fuente (Joseba Apaolaza) on Conchan poika. Ensimmäisen kauden loputtua hän muutti omakotitaloon tyttöystävänsä kanssa. Hän yritti myös saada äitiään vanhainkotiin, mutta turhaan.

Alex Guerra Ruíz (Juan Díaz) on Isabelin ja Andrésin vanhin poika. Yritti pelastaa vanhempiensa suhteen mutta ei onnistunut. Hän muutti äitinsä kanssa asumaan Juanin ja tämän perheen luokse. Hän sai tietää äidiltään, että ei ole Andrésin poika vaan puolalaisen miehen nimeltään Jaroslav. Alex lähti sarjasta, kun muutti isänsä luokse Puolaan.

Nieves Cuesta (Carme Balagué) on Juanin ainoa sisko. Hän muutti Juanin luokse (kysymättä tältä ensin) Paloman jouduttua koomaan, koska halusi auttaa tätä. Toisin kuin veljensä Nieves on hyvin vahvaluonteinen ja haluaa tehdä asioita omalla tavallaan. Kun Juan alkoi seurustella Isabelin kanssa, Nieves osti Isabelin asunnon ja aloitti suhteen Andrésin kanssa. Suhde päättyi lyhyeen ja Nieves muutti pois.

Roberto Alonso Castillo (Daniel Guzmán) on Lucian poikaystävä. Hän on arkkitehti, mutta piirtää eroottisia sarjakuvia. Robertolla ei ole tavoitteita ja hän on laiska. Kun suhde Lucian päättyi Roberto muutti ullakolle ja yritti saada Lucian takaisin useita kertoja. Myöhemmin hän luovutti ja muutti yhdessä Carlosin kanssa 2-B-asuntoon. Lopulta hän muutti Puerto Banúsiin jatkamaan kannattavaa liiketoimintaansa pilapiirrosten piirtäjänä.

Carlos de Haro Cabanillas (Diego Martín) on Lucían lapsuudenystävä. Hän on rikas poika ja elää vanhempiensa rahoilla. Carlos on erittäin epävarma itsestään, koska kaikki hänen suhteensa ovat menneet mönkään. Hän esitti erään kerran myös homoa ja yritti aloittaa suhteen Mauriin. Hän muuttaa Roberton kanssa yhteen vaikka he kilpailivatkin moneen kertaan Luciasta. Myöhemmin Carlos muutti pois.

Lucía Álvarez Muñoz (María Adánez) tulee varakkaasta perheestä. Hän on seurustellut Roberton, Carlosin ja Yagon kanssa, mutta kaikki suhteet päättyivät eroon. Lucia yritti perustaa ravintolan, mutta se ei onnistunut. Lucia muutti lopulta Somaliaan.

Andrés Guerra (Santiago Ramos) on Isabelin aviomies. Hän on keski-ikäinen liikemies, jolla on hyvin kyseenalainen maine. Hän omistaa Deportes Guerra -nimisen urheiluliikkeen. Hän joutui vankilaan, mutta pääsi vapaaksi, kun Vicenta maksoi hänen takuunsa. Hänellä oli myös lyhyt suhde Nievesiin ja Carmeniin, mutta lopulta hän lähti yksin pois.

Alicia Sanz Peña (Laura Pamplona) on Belenin kämppäkaveri. Hän näytteli työkseen esim. mainoksissa. Hän on hyvin itsekäs eikä hänellä ole ollenkaan hienotunteisuutta. Hän on ollut monen miehen kanssa mutta ei mitään pitkiä suhteita. Lopulta hän rakastuu mieheen nimeltä Ricardo ja muuttaa tämän kanssa New York Cityyn.

Carmen Villanueva (Llum Barrera) on yliopiston professori. Hän tutustuu Emilioon ja aloittaa suhteen tämän kanssa, mutta suhde ei kestä kauan. Carmen on varma itsestään ja tietää mitä haluaa. Hän on vähän hullu. Myöhemmin hän muuttaa 3B-asuntoon, jossa asuvat jo Belen ja Bea. Hän on ihastunut Fernandoon ja yrittää vietellä tämän vaikka Bea kertoo, että Fernando on homo. Fernando torjuu hänet ja Carmen suuttuu. Carmenilla oli lyhyt suhde Andrésin kanssa.

Diego Álvarez (Mariano Alameda) on Lucian nuorempi veli. Hänellä oli lyhyt suhde Maurin kanssa. Hän oli naimisissa Alban kanssa. Myöhemmin hän meni naimisiin Aben kanssa, mutta tajuttuaan sen virheeksi hän meni pyytämään Mauria takaisin. Kuitenkin Maurin poikaystävä Fernando palasi ja Mauri päätti jatkaa tämän kanssa.

Alba (Marta Belenguer) on Diegon vaimo. Hän on mustasukkainen ja epävarma. Erottuaan Diegosta hänellä oli yhden yön juttu Carlosin kanssa. Hän sai myöhemmin lapsen.

Rosa Izquierdo (María Almudéver) on Bean tyttöystävä kolmannella kaudella. Hän on voimakastahtoinen asianajaja. Mauri ja Rosa eivät koskaan tulleet toimeen. Heidän suhteensa hajosi, kun Bea ei lähtenytkään tapaamaan Rosan vanhempia vaan jäikin mieluummin antamaan henkistä tukea Maurille, koska tämän entinen miesystävä Diego ja lastenhoitaja Abel menivät naimisiin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Säpinää Serranojen tyyliin: Naapureina Madridissa 20.05.2010. Yleisradio. Viitattu 1.6.2010.
  2. ’Aquí no hay quien viva’ supera los ocho millones de seguidores 25.11.2004. FormulaTV.com. Viitattu 1.6.2010. (espanjaksi)
  3. Awards for ”Aquí no hay quien viva” IMDb. Viitattu 1.6.2010. (englanniksi)
  4. Aquí no hay quien viva internacionalmente 31.8.2009. FormulaTV.com. Viitattu 1.6.2010. (espanjaksi)
  5. Antena 3 demanda a Telecinco por el supuesto plagio de ’Aquí no hay quien viva’ 8.6.2007. El País. Viitattu 1.6.2010. (espanjaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]