Kulttuuritalo Valve

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta NUKU)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kulttuuritalo Valve

Kulttuuritalo Valve, entinen Nuoriso- ja kulttuurikeskus NUKU, on yksi Oulun seitsemästä kulttuurilaitoksesta, joiden toiminta-ajatuksena on tuottaa kulttuuripalveluja yhteistyössä taiteilijoiden, taide- ja kulttuurijärjestöjen sekä yhdistysten kanssa. Vuosittain Oulussa järjestettävät festivaalit ovat näkyvin osa kulttuuritalo Valveen toimintaa.

Kulttuuritalo Valveen tiloista löytyvät Oulun kaupungin kulttuuriasiainkeskuksen lisäksi Nukketeatteri Akseli Klonk, Oulun Elokuvakeskus, Pohjoinen valokuvakeskus, JoJo – Oulun Tanssin Keskus, Oulun musiikkivideofestivaalit, Kulttuurilehti Kaltio, Oulun sarjakuvakeskus, Soiva Siili -orkesteri ja Galleria 5. Lisäksi useat kulttuurialan toimijat järjestävät Valveella säännöllisesti tapahtumia ja kursseja.

Keskuksen tiloista vuokrattavissa ovat Valvesali, neuvotteluhuone, näyttelytilat, kolme tanssisalia, videopaja sekä käsityöpaja Konstila.

Kulttuuritalo Valveella toimii oma lastenkulttuurin tuotanto, joka on osana valtakunnallista Taikalamppu-verkostoa. Valveen lastenkulttuurissa toimii mm. Valveen elokuvakoulu ja Valveen sanataidekoulu, jotka järjestävät runsaasti koulutusta ja kursseja vauvaikäisistä aikuisiin. Yhteistyössä Oulun taidemuseon kanssa järjestetään vauvojen värikylpyä.

Kulttuuritalo Valve toimii Oulun Pokkisen kaupunginosassa lähellä kaupungintaloa korttelissa 118, osoitteessa Hallituskatu 7.

Entinen Nuoriso- ja kulttuurikeskus NUKU on toiminut nimellä Kulttuuritalo Valve vuoden 2008 alusta, jolloin nuorisokeskus sai uudet tilat Byströmin talosta.[1]

Rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valveen uuden ilmeen mukainen kyltti[2]

Kulttuuritalo Valven vanha osa, joka sijoittuu Tori- ja Ojakatujen varteen, on rakennettu kahdessa osassa vuoden 1882 suurpalon jälkeen. Ensimmäinen ja toinen kerros on rakennettu vuosina 1883–1884 lääninarkkitehti John Lybeckin suunnitelmien mukaisesti uusrenessanssityyliin. Talonomistajan, kauppias Granbergin, jouduttua konkurssiin Oulun kaupunki osti rakennuksen ja arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman & Wasastjerna suunnitelmien mukaan talo laajennettiin nykyiseen kokoonsa ja siitä tehtiin Oulun kaupungintalo. Muutostyöt tehtiin vuosina 1893–1894. Tuolloin rakennettu kolmas kerros on rakennustyyliltään lähinnä uusgotiikkaa.[3]

Kaupungin virastojen lisäksi taloon sijoittui tuolloin myös poliisilaitos sekä kauppa- ja teollisuuskoulu. Kaupungin virastot muuttivat myöhemmin viereiseen Seurahuoneen kiinteistöön eli nykyiseen kaupungintaloon ja niiden tilalle tuli muita toimintoja. Poliisilaitos sai talon kokonaan hallintaansa 1950–luvulla, jolloin sen viereen rakennettiin myös poliisivankila.[3]

1989 alkaneissa peruskorjaustöissä sai alkunsa nykyinen kulttuurikeskus. Vanhan osan korjauksissa pyrittiin säilyttämään mahdollisimman paljon vanhoja rakennusosia ja pintamateriaaleja. Vuonna 1953 rakennettu poliisivankila sen sijaan purettiin ja sen paikalle rakennettiin kulttuurikeskuksen uudisrakennus. Uudisrakennuksen ja vanhan osan väliin jäävä lasikatteinen sisäpiha yhdistää rakennukset toisiinsa. Arkkitehtitoimisto Laation suunnittelemat korjaustyöt saatiin valmiiksi 1990 ja uudisrakennus 1992. Oulun kaupungille myönnettiin Oulun läänin rakennussuojelupalkinto, Viisikanta–palkinto, onnistuneesta käyttötarkoituksen muutoksesta vuonna 1991.[3]

Valveella järjestettäviä tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kulttuuritalo Valve kulttuurivalve.fi. Viitattu 26.10.2008.
  2. Kulttuuritalo Valven visuaalinen ilme uudistettiin Kaleva. Viitattu 6.3.2024.
  3. a b c Kovalainen, Pasi; Passoja, Brita ja Turpeinen, Juhani: Viisikanta – hyvää rakennussuojelua, s. 105–106. Oulun läänin rakennussuojelupalkinnot 1990-2005. Helsinki: Rakennustieto Oy, 2008. ISBN 978-951-682-899-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.