Nännilävistys

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rengasmallia oleva nännilävistys naisen rinnassa.
Tappimallinen nännilävistys miehellä.

Nännilävistys on lävistys, joka tehdään nänniin. Nännilävistys sijaitsee yleensä nännin juuressa ja voi kulkea missä tahansa kulmassa; yleisin on vaakasuora lävistys ja toiseksi yleisin pystysuora. Samaan nänniin voi olla mahdollista tehdä useampia lävistyksiä henkilön anatomiasta riippuen. Nännilävistyksessä voi käyttää joko tappia tai renkaan muotoista korua.

Nännilävistys on yksi hitaimmin parantuvista lävistyksistä: sen paranemisaika on keskimäärin noin 5–12 kuukautta, mutta paraneminen saattaa joillakin henkilöillä kestää pidempäänkin.lähde?

Lävistyksen riskit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nännilävistyksen vakava, joskin harvinainen komplikaatio on rintatulehdus eli mastiitti. Rintatulehdus johtuu bakteereista, jotka pääsevät rintaan lävistyksen kautta. Tulehdus hoidetaan antibiooteilla, mutta se voi vaatia joskus kirurgisen avauksen ja puhdistuksen. Nännilävistys saattaa kasvaa nännistä ulos ja muodostaa arpikudosta.lähde?

Imetystä nännilävistyksen kanssa ei suositella, koska jos nännikoru irtoaa, vauvalla on riski tukehtua siihen (jos lävistystä ei tahdota poistaa imetyksen ajaksi, on rengas paljon suositeltavampi, koska siitä pallo ei irtoa, toisin kuin barbellin kierteellä kiinnitettävät pallot).lähde? Lisäksi lävistys erittää irronnutta kudosta, joka sisältää bakteereja. Jos nännilävistys otetaan pois ja haava on kunnolla parantunut, imetyksen pitäisi onnistua normaalisti.lähde? Komplikaatiot, kuten arpikasvu ja tulehdus, saattavat kuitenkin arpeuttaa rinnan maitotiehyet umpeen ja haitata myöhempää imetystä. Kiinni arpeutuneita maitotiehyitä ei pystytä luotettavasti avaamaan kirurgisella toimenpiteellä, sillä arpikudos on kovaa ja pienet maitotiehyet jopa mikroskooppisen pieniä. Riskinä on siis entistä pahempi arpeutuminen.lähde?