Näkövammaismuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkövammaismuseo
Tyyppi Museo, erikoismuseo, paikallismuseoView and modify data on Wikidata
Osoite Marjaniementie 74, 00930 Helsinki [1]View and modify data on Wikidata
Sijainti Iiris-keskusView and modify data on Wikidata
Kotisivut nkl.fi/fi/etusivu/toiminta/mus...View and modify data on Wikidata
Koordinaatit 60°12′29″N, 25°04′30″E
Kartta
Näkövammaismuseo

Näkövammaisten liiton ylläpitämä Näkövammaismuseo on vammais­historiallinen erikoismuseo. Museo sijaitsee vuonna 2003 valmistuneessa arkkitehti, professori Rainer Mahlamäen piirtämässä Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä Helsingin Itäkeskuksessa[2].

Museon kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museo huolehtii näkövammaisyhteisöä koskevan historian ja kulttuuriperinnön tallettamisesta, tutkimisesta ja näytteillä pitämisestä. Museon kokoelmissa on esineitä, valokuvia, asiakirjoja, ääni- ja puhetallenteita sekä jäsenlehtiä ja kirjoja. Kokoelmat valottavat monipuolisesti näkövammaisten opetuksen, perinteisten ammattien, tiedonsaannin sekä arjen apuvälineiden ja järjestölähtöisen näkövammaistyön historiaa 1800-luvun puolivälistä nykypäivään.[3]

Näyttelytoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2019 uusitussa vitriinittömässä perusnäyttelyssä "Näkövammaistyön vuosisadat" on esillä mm. kohokarttoja, pistekirjoja, pistekirjoituskoneita ja -tauluja, pienoismalleja sekä perinteisiä harja- ja korityövälineitä. Kävijät voivat myös kokeilla pistekirjoitusta vanhoilla kirjoitusvälineillä ja työmenetelmillä sekä testata simulaatiolaseja. Simulaatiolasien tarkoituksena on tuoda esille näkövammaisuuden erilaisia haitta-asteita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]