Näköalapaikka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Näköalapaikka on ympäristöä korkeammalla oleva hyvän näkyvyyden omaava maisemien katselupaikka. Lähes joka kunnassa Suomessa on yksi tai useampia tunnettuja näköalapaikkana käytettyjä harjuja, vaaroja, tuntureita tai vastaavia paikkoja, joista on ihasteltu maisemia. Joillekin harjulle tai vaaroille on rakennettu näkötorneja parantamaan näköaloja.

Kolin kansallismaisema
Näkymä Kolilta pohjoiseen

Monet korkeat vaarat ja tunturit on valjastettu myös lasketteluun. Niiden rinteille on syntynyt laskettelukeskuksia siihen liittyvine palveluineen, kuten hiihtohisseineen ja näköalaravintoloineen ja -kahviloineen. Joillekin vaaroille on rakennettu lisäksi hyppyrimäkiä, joista käydään myös ihailemassa maisemia.

Joissakin vaara-alueiden kunnissa löytyy näköalapaikkoja runsaasti: Jämsässä on useita korkeita vaaroja, joista voi ihailla Päijännettä, kuten Pitkävuori, Himos, Matkosvuori ja Kaipolanvuori. Nilsiästä löytyvät korkeat näköalavaarat Pisa, Kinahmi ja Tahkovuori. Rautavaaralla on komeita järvimaisemia tarjoava 15 kilometriä pitkä vaarajono, jossa ovat muun muassa Härkönurmi, Keyritynmäki, Kipari ja Paljakka. Nurmeksesta Pielisen rantamien monilta vaaroilta kuten Kohtavaaralta, Konnanvaaralta, Jurttivaaralta ja Pyssyvaaralta on hyviä näkymiä Pieliselle.

Kangasalla on peräti neljä näkötornia: Haralanharju, Kirkkoharju, Vehoniemenharju ja Keisarinharju, josta viimeksi mainittuun rakennettiin maan ensimmäinen näkötorni jo vuonna 1819lähde?. 1800-luvun lopussa niitä oli Kangasalla yhtä paljon kuin muualla Suomessa yhteensä.

Ennen käytettiin eri puolilla Suomea myös runsaslukuisia kolmiomittaustorneja näköalojen katseluun.

Joitakin korkeita rakennuksia käytetään myös maisemien ihailuun kuten pilvenpiirtäjiä. World Trade Centerin kaksoistorni New Yorkissa oli kuuluisa nähtävyys näköaloineen ennen tuhoutumistaan.

Tunnettuja näköalapaikkoja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja näköalapaikkoja ulkomailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Corcovado, vuori, Rio de Janeiro
  • Fuji, vuori, Japani
  • Bergen, Fløyen vuori, suosituin seitsemästä ympäröivästä näköalavuoresta, Norja
  • Tromssa, viereinen tunturi jonne näköalahissi, Norja

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]