Mysterio Buffo

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Mysteerio Buffo)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mysterio Buffo tai Mysteerio Buffo (ital. Mistero buffo) on italialaisen Dario Fon vuonna 1969 käsikirjoittama sarja monologinäytelmiä.

Mysterio tarkoittaa tässä Raamatusta aiheensa ottavia näytelmiä ja buffo, italian sana koominen tai hauska, paljastaa, että kyse on ironiasta ja komediasta. Dario Fo toi vanhoihin teksteihin nykyajan asioita mukaan. Ne perustuvat Raamattu-aiheisiin keskiajan kiertävien teattereiden näytelmiin. Katolinen kirkko, johon näytelmien pilkka syystäkin usein kohdistui, sai lopulta uuden ajan alussa 1400-luvulla toiminnan estettyä jopa teloittamalla esiintyjät.

Suomessa Mysterio Buffoa esitti vuonna 1987 KOM-teatteri ja Erkki Saarela näytteli puheroolin. Yleisradion TV-teatteri nauhoitti KOM-teatterin esityksen vuonna 1987.

Näytelmässä on neljä pienoisnäytelmää:

  • Kaanaan häät, jossa arkkienkeli haluaa pitää pyhän näytelmän esipuheen ja juopunut mies kertoo tarinansa Kaanaan häistä.
  • Ilvelijän synty, jossa kerrotaan miten alkuun onnellinen maanviljelijä vastoinkäymisten jälkeen kohtaa Jeesuksen ja saa häneltä esiintymisen ja puheen lahjan.
  • Lasaruksen kuolleista herääminen, jossa kerrotaan mitä Lasaruksen kuolleista herättämistä kokoontuneen yleisön keskuudessa tapahtuu.
  • Bonifacius VIII tapaa Jeesuksen. Bonifacius oli Danten aikainen paavi, joka oli tunnettu mädännäisyydestään ja väkivallan käytöstä (hän käytti kovia otteita muun muassa ranskalaisia ja saksalaisia munkkeja vastaan näiden mielipiteiden takia).