Myrskyn silmä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hurrikaani Wilman myrskyn silmä.

Myrskyn silmä on trooppisen hirmumyrskyn keskelle muodostuva melko tyyni ja yleensä pilvetön alue, jota kiertävässä reunavallissa tuuli, sade ja ukkonen ovat kovimmillaan ja pilvimassat korkeimmillaan. On väitetty, että myös tornadon keskellä olisi vastaavanlainen silmä, ja osa kaukokartoitus­havainnoista tukee väitettä.

Myrskyn silmä on tavallisesti muodoltaan pyöreähkö, ja sen halkaisija voi olla kahdeksasta kahteensataan kilometriin, tyypillisesti kuitenkin 30–60 kilometriä. Silmän lämpötila on ympäristöä korkeampi: merenpinnan tasolla ero on 0–2 °C, mutta 12 kilometrin korkeudessa lämpötilaero voi olla jopa 10 °C.[1]

Kuvainnollista käyttöä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa trooppisia hirmumyrskyjä ei juuri tunneta muualta kuin television uutislähetyksistä, joten tavallisimmin myrskyn silmästä puhutaan vain kuvaannollisesti. Lähtökohtaisesti kielikuva olla myrskyn silmässä tarkoittaa hengähdystaukoa levottomuuksien keskellä, mutta usein sillä viitataan pikemminkin riidan tai levottomuuden kiivaimpaan vaiheeseen tai ankaran julkisen arvostelun kohteeksi joutuneen tukalaan tilanteeseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Landsea, C., Aberson, S.: What is the "eye"? 13.8.2004. Atlantic Oceanographic and Meteorological Laborator. Viitattu 1.12.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.