Mynälahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mynälahti on Saaristomeren merenlahti, vesialue, joka ulottuu syvälle sisämaahan. Mynälahteen laskee kaksi jokea, Laajoki ja Mynäjoki. Mynälahden rantakuntia ovat Taivassalo, Mynämäki, Masku sekä Naantali.

Mynälahti on melko matala vesialue, sen syvimmätkin kohdat ovat alle 10 metrin syvyisiä [1]. Mynälahden pohjukassa sijaitsee Metsähallituksen ylläpitämä, varsinaissuomen parhaisiin lintuvesiin kuuluva Mietoistenlahden suojelualue [2]. Kokemäenjoen – Saaristomeren – Selkämeren vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelmassa vuosille 2022 – 2027 alue on luokiteltu lounaiseen sisäsaaristoon. Mynä - tai Laajoessa ei ole merkittäviä nousuesteitä tai korkeussäänneltyjä järviä, eikä Mynälahtea ole muokattu erityisen voimakkaasti. Niinpä sen hydrologis-morfologinen tila on luokiteltu erinomaisesti. Pintaveden ekologinen tila Mynälahdella on kuitenkin välttävä. [3]

Mynälahden valuma-alueella on runsaasti maanviljelystoimintaa, ja varsinkin Laajoen latvoilla on runsaasti turvetuotantoa. Mynälahden rannoilla sijaitsee runsaasti kesäasutusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]