Mykerövihvilä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mykerövihvilä
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Vihviläkasvit Juncaceae
Suku: Vihvilät Juncus
Laji: capitatus
Kaksiosainen nimi

Juncus capitatus
Weigel

Katso myös

  Mykerövihvilä Wikispeciesissä
  Mykerövihvilä Commonsissa

Mykerövihvilä (Juncus capitatus) on vihviläkasvien (Juncaceae) heimoon ja vihvilöiden (Juncus) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on yksivuotinen ruohovartinen kasvi, joka on usein hyvin pienikokoinen. Mykerövihvilä on tunnistettavissa kukintonsa ulkonäön perusteella, joskin sitä on pienen kokonsa vuoksi usein vaikeaa havaita.[1]

Mykerövihvilä kasvaa enintään 10 senttimetriä korkeaksi ja sen varret kasvavat yksittäin tai pieninä ryhminä. Lehdet sijaitsevat varren tyvellä ja ovat hiusmaisen ohuita ja kapeita. Mykerövihvilän kukintona on varren päässä sijaitseva kukkarykelmä, jossa on kahdesta kahdeksaan kukkaa. Kukissa ei ole esilehtiä ja niissä on vain yksi tukilehti. Mykerövihvilä kukkii kesäkuusta elokuulle. Mykerövihvilän hedelmä on pyöreä.[1]

Mykerövihvilä kasvaa kosteilla hiekkaisilla kasvupaikoilla[1]. Se kasvaa usein yhdessä muiden pienikokoisten ruohojen, kuten kääpiöpellavan (Radiola linoides), pikkupungan (Lysimachia minima) ja nölliäisenvihvilän (Juncus minutulus) kanssa[1]. Mykerövihvilää ei ole havaittu Suomesta 1950-luvun jälkeen[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Den virtuella floran: Huvudtåg (Juncus capitatus) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 10.1.2019. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2017: Mykerövihvilä (Juncus capitatus) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 10.1.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]