Myöhempien aikojen Kristuksen kirkko

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Myöhempien aikojen Kristuksen kirkko (engl. The Latter Day Church of Christ) on myöhempien aikojen pyhien liikkeeseen kuuluva yhteisö, joka harjoittaa moniavioisuutta. Kirkko tunnetaan tavallisimmin nimellä Kingstonin klaani (engl. Kingston Clan) tai Kingstonin ryhmä (engl. Kingston Group) sitä johtavan Kingstonin suvun mukaan. Kirkko järjestettiin virallisesti vuonna 1977, jolloin Davis County Cooperative Society Inc. -yhtiön omistajat muuttivat yhtiöryppään virallisesti kirkoksi. Kooperatiivi perustettiin vuonna 1941, mutta kirkon historia ulottuu aina vuoteen 1926, jolloin Kingstonin suvun päämies Elron Kingston jätti mormonifundamantalistien liikkeen.

Kingstonin suvun ja täten myös Myöhempien aikojen Kristuksen kirkon hallussa on huomattava yritysrypäs. Kirkon varat on arvioitu 200 miljoonan dollarin arvoisiksi.

Kirkon päämaja on Salt Lake Cityssä Utahissa. Se jakaa Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon opinkäsitykset, mutta ei hyväksy moniavioisuuden lakkauttamista. Sen mukaan moniavioisuus on ikuinen periaate, joka on aina voimassa.

Kirkko on joutunut harjoittamansa moniavioisuuden takia usein vaikeuksiin Utahissa. Syynä ovat olleet sekä sinällään kielletyt moniavioiset liitot että liittojen solmiminen läheisten sukulaisten ja alaikäisten kanssa. Esimerkiksi Kingstonin klaanin jäsen Jeremy Ortell Kingston tuomittiin 2004 vuodeksi vankeuteen hänen otettuaan 15-vuotiaan tytön LuAnn Kingstonin, joka oli sekä hänen serkkunsa että tätinsä, neljänneksi vaimokseen vuonna 1994.

Myöhempien aikojen Kristuksen kirkkoon kuuluu arviolta 2000 jäsentä.

Kingstonin klaanin tapa solmia sukulaisuusavioliittoja on peräisin klaanin toiselta johtajalta, John Ortell Kingstonilta, joka solmi 30 vuoden iässä avioliiton sekä veljentyttärensä Coreen Gustafsonin että sisarpuolensa Kathleen Tuckerin kanssa.