Muzika mizrahit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mizrahimusiikki (Hepreaksi: מוזיקה מזרחית, Muzika Mizrahit ="Itäinen musiikki") on israelilainen musiikkityyli. Tämä itämaistyylinen musiikkigenre on saanut alkunsa israeliin paluumuuttaneiden mizrahi- sekä sefardijuutalaisten keskuudessa, heidän jatkaessaan vanhoissa kotimaissa soitetun musiikin perinteitä jälleen Israelissa. Nykyinen mizrahimusiikki on saanut suurimmat vaikutteensa mm. kreikkalaisesta, turkkilaisesta, arabialaisesta sekä muun itäisen välimeren ja Lähi-idän musiikkityyleistä. Useat kappaleet saattavat olla cover-versioita muunmaalaisista samanalaista tyylisuuntaa edustavista hiteistä.

Kappaleet ovat pääosin yksinkertaisesti sanoitettua rakkaudesta kertovaa tanssimusiikkia ja ovat naapurimaiden musiikkityyleistä poiketen usein melko ilomielisiä, vaikka melankolisempaakin materiaalia löytyy. Mizrahimusiikille tyypillisiä piirteitä ovet esim. itämaiset jousi- ja lyömäsoitinelementit. Myös kreikkalaisesta musiikista tuttua bouzoukia käytetään usein, joskin nykyisessä mizrahimusiikissa se on useimmiten korvattu modernilla sähkökitaralla. Esityskieli on yleensä heprea, mutta useilta artisteilla on myös arabiankielistä materiaalia, johtuen monien mizrahijuutalaisten arabiankielisestä taustasta.

Tunnettuja mizrahimusiikkia esittäneitä artisteja ovat mm. Sarit Hadad, Ofra Haza, Zehava Ben, Eyal Golan, Kobi Peretz, Boaz Mauda, Dana International, Lior Narkis, ja Haim Moshe.