Musteloitsu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Musteloitsu
Tintenblut
Alkuperäisteos
Kirjailija Cornelia Funke
Kieli saksa
Genre fantasiakirjallisuus
Julkaistu 2005
Suomennos
Suomentaja Marja Kyrö
Kustantaja Otava
Julkaistu 2006
Ulkoasu kovakantinen, sidottu
Sivumäärä 666
ISBN 951-1-21204-4
Sarja: Mustesydän
Edeltävä Mustesydän
Seuraava Mustemaailma
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Musteloitsu on Cornelia Funken kirjoittama fantasiatrilogian toinen osa. Sen ensimmäinen osa on nimeltään Mustesydän ja kolmas Mustemaailma. Trilogian ensimmäisestä osasta on tehty elokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 2009.

Musteloitsun henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Meggie Folchart Mon ja Resan tytär, jolla kuten isälläänkin on taito lukea kirjojen hahmot "eloon". Meggie asuu vanhempineen Elinorin, Meggien isotädin, luona. Meggiellä on Capricornin kylässä koetun seikkailun jälkeen ollut vai yksi toive: hän tahtoisi osata kirjoittaa niin kuin Fenoglio, jotta saisi luettua hahmoja esiin ja voisi lähettää heidät oikein valituilla sanoilla takaisin.

Mortimer Folchart, Mo eli Velhokieli Ammatiltaan kirjansitoja tai kirjanparantaja kuten Meggie tai hän itse joskus sanoo. Meggien äiti ja Resan mies. Mo'lla on lukemisen lahja, ja tästä lahjasta lähtee koko tarina alun perinkin. Kun Mo ensimmäistä kertaa luki Mustesydän-nimistä kirjaa ääneen tietäen Resan pitävän siitä, hänen vaimonsa katosi ja tilalle tulivat Capricorn, Basta ja Tomusormi. Elokuvassa Mota näyttelee Brendan Fraser, jolle kirjailija on omistanut Musteloitsu-kirjan ja jota hän on käyttänyt Mon esikuvana.

Theresa Folchart, Resa (Theresa) Resa joutui Mustemaailmaan, Mustesydämen tapahtumapaikoille vahingossa, kun hänen miehensä Mo lukee hänelle kyseistä kirjaa ääneen. Mustemaailmassa Resa työskenteli jonkin aikaa naisilta kielletyssä työssä, jonka paljastuttua hän joutui Capricornin linnaan palvelustytöksi. Kahdesti hän yritti karata ja toisella kerralla onnistui jolloin käärme puri tätä kesken paon. Tomusormi löysi tämän ja auttoi piiloon, mutta Capricornin miehet löysivät tämän, hakkasivat Tomusormen henkihieveriin ja palauttivat Resan vangiksi. Resa myös opetti Tomusormen lukemaan ja näiden välillä vallitsee luottamukseen perustuva ystävyys. Meidän maailmaamme hän palasi, kun Capricornin palkkaama väliaikainen lukija Darius luki hänet ulos kirjasta. Resa palasi mykkänä, mutta sai myöhemmin äänensä takaisin palatessaan Mustemaailmaan. Elokuvassa Resaa näyttelee Sienna Guillory.

Elinor Loredan Elinor on Resan täti, joka asuu Pohjois-Italiassa järven rannalla ja hänen taloonsa asti näkyy myös vanha linna minkä tarinoita Elinor höystää mielellään mitä karmeimmilla yksityiskohdilla. Elinor on kirjatoukka ja hänen kirjahyllynsä pursuavat arvokkaita kirjoja, joita hän suojelee kuin omia lapsiaan. Rikas kirjatoukka ja voi kai odottaa, että rikas kirjatoukka laittaa kaikki rahansa kirjoihin. Ensimmäisen kerran Tomusormen nähdessään hän arveli heti tulennielijän aiheuttavan lopulta ongelmia eikä pahemmin pidä tästä. Kutsuu tätä usein myös ivaillen tulitikunpureskelijaksi. Hänen arvokkaimmat kirjansa polttivat Capricornin miehet ja hän hautoi kostoa moisesta hirvittävästä teosta. Ei kirjan alussa pidä edes Meggiestä josta kuitenkin muodostuu vanhalle naiselle hyvin tärkeä henkilö. Hänet on kirjassa kuvattu vanhaksi ja hieman ylipainoiseksi. Elokuvassa Elinoria näyttelee Helen Mirren.

Capricorn Mustesydän-teos, jonka ympärille trilogia kietoutuu, kertoo Capricornista. Kirjalla on sellainen nimi koska se kertoo miehestä, jolla on musteenmusta sydän. Capricornia kuvaillaan "värittömäksi kuin lasillinen maitoa". Miehen tunteista kerrotaan sen verran, että hänen sydämensä on niin musta, ettei hän kykene edes nauttimaan tekemistään julmuuksista. Capricorn haluaa siepata Mon, koska tämän uskomattomasta lahjasta olisi hyötyä hänelle; Mo voisi lukea hänelle muista tarinoista uskomattomia aarteita. Takaisin Mustemaailmaan Capricorn ei halua palata, koska näkee paremman tulevaisuuden itselleen meidän maailmassamme. Mustesydän-kirjan lopussa Mo lukee sanat jotka tappavat Capricornin ja useimmat hänen miehistään Meggien viimeisten virkkeiden kohdalla epäröidessä. Elokuvassa häntä näyttelee Andy Serkis.

Tomusormi Tomusormi on tulennielijä, jonka Mo lukee ulos Mustemaailmasta. Enemmän kuin mitään muuta Tomusormi halusi palata kotiin Mustesydämen maisemiin, ja siksi hän oli valmis liittymään Capricornin puolelle ja kavalsi Mo'n ja Meggien olinpaikan tälle. Capricorn lupasi, että Tomusormi pääsisi takaisin omaan maailmaansa, jos toisi Mon tyttärineen sekä heidän hallussaan olevan Mustesydän-kirjan. Capricorn kuitenkin huijasi Tomusormea ja poltti jokaisen Mustesydämen painoksen yhtä lukuun ottamatta. Tomusormi pelasti kertaalleen Resan, mutta Capricornin miehet löysivät piilopaikan, hakkasivat Tomusormen puolikuolleeksi ja veivät Resan takaisin Capricornin kylään. Resa myös opetti Tomusormen lukemaan ja näiden välillä vallitsee ystävyys. Tosin taitaapa olla näin, että Tomusormi on rakastunut Resaan. Ja kenties tästä syystä hän ei myöskään kertonut Mo'lle ja Meggielle Resan olevan meidän maailmassamme tai Resalle tämän miehestä ja tyttärestä. Tomusormella on vaimo, Roxane sekä kaksi tytärtä, Brianna ja Rosanna, joista jälkimmäinen kuoli sinä aikana jonka Tomusormi vietti meidän maailmassamme. Kerran Basta viilteli Tomusormen kasvot mustasukkaisuudesta Roxanea kohtaan; siitä on yhä jäljellä kolme vaaleaa arpea Tomusormen kasvojen poikki. Tomusormi on kaikkien aikojen taitavin tulentanssittaja ja hänen mukanaan kulki ennen Gwin-näätä. Gwinin Tomusormi jättää meidän maailmaamme palatessaan Mustemaailmaan, koska Fenoglio kirjoitti alun perin kirjaansa tämän kuolevan näädän vuoksi ja Tomusormi hankkii uuden näädän, Hiipparin vaikka hieman epäileekin onko järkevää hankkia uutta jos entinenkin saattoi syöstä hänet kuolemaan. Mutta Meggie ja Farid tuovat tämän näädän mukanaan ja kuolema on palannut. Faridin ansiosta juttu ei kuitenkaan pääty Tomusormen kuolemaan. Ensin ainakaan sillä Musteloitsu-kirjassa Tomusormi kuolee pelastaessaan Faridin. Basta oli tappanut Faridin, ja Tomusormi kutsui Kuoleman valtiattaret Valkeat rouvat luokseen tanssittamalla tulta näille Kuoleman apulaisille jotka samaan aikaan sekä pelkäävät, että ihannoivat tulta. Näin hän vaihtoi oman henkensä Faridin henkeen. Ja tästä voi päätellä, että Farid oli äärimmäisen tärkeä henkilö Tomusormelle. Elokuvassa Tomusormea näyttelee Paul Bettany.

Farid Mo luki Faridin ulos Tuhannen ja yhden yön saduista jossa hän toimi rosvojen apuna. Farid on Meggien poikaystävä ja Tomusormen oppipoika. Tomusormen näätä Gwin on erittäin kiintynyt Faridiin ja poika on taitava tulen kanssa, niin kuin Tomusormikin tämän opetettua häntä. Hän on hyvin kiintynyt Tomusormeen ja murtuu tämän kuollessa Musteloitsussa vannoen pelastavansa tämän. Faridilla on tummat hiukset ja pikimustat silmät. Elokuvassa Faridia näyttelee Rafi Gavron.

Basta Capricornin uskollisin mies. Kirjassa kerrottiin, että hän repisi vaikka sydämen rinnastaan Capricornin vuoksi. Bastan tavaramerkkinä ovat piparmintunhajuinen hengitys joka ilmeisesti on saanut perunsa jostakusta naisesta jota Basta piiritti. Kyseinen henkilö ilmeisesti meni sanomaan tämän hengitystä pahan hajuiseksi ja piparminttuhan olikin helppo ratkaisu. Ja toinen tavaramerkki, kenties jopa tärkeämpi tunnistuksen väline on vikkelä veitsi, joka riippuu aina hänen vyöllään. Basta on myös hyvin taikauskoinen ja hänellä riippuu aina kaulassaan amuletti. Ja tässäpäs onkin maittava piikki Tomusormen häntä piikitellä. Toinen ongelma: hän pelkää tulta. Ja tasanhan eivät käy onnen lahjat, Basta ja Tomusormi kun eivät tunnetusti ole mitään ylimpiä ystävyksiä- Basta kantaa Tomusormelle kaunaa siitä, että Tomusormen vaimo Roxane valitsi hänet eikä Bastaa ja eräänä iltana vielä Mustemaailmassa hän meni kahden miehen kanssa jotka pitelivät Tomusormea kiinni sillä välin kun Basta viilteli tulennielijän kasvot. Basta haluaa kostaa Tomusormelle ja onnistuu Musteloitsu-kirjassa iskemään veitsensä Faridin selkään. Mo kuitenkin tappaa Bastan työntämällä miekan tämän läpi Meggien puolesta tämän itkiessä lohduttomasti Faridin ruumiin vierellä. Bastaa näyttelee elokuvassa Jamie Foreman.

Fenoglio Vanha mies joka kirjoitti Mustesydämen. Hänen sukuaan mainitaan kirjassa kolme; lapsenlapset. Mustesydämen lopussa päätyy Fenoglio Mustemaailmaan jostain syystä Meggien lukiessa tekstiä joka takaisi Varjon tappavan Capricornin ja hävittävän tämän miehet. Mustemaailmassa hän toimii runoilijana ja tarinankertojana, toimii siinä hommassa myös paljon ilveilijöiden kanssa. Hän on kiintynyt Capricorniin ja Bastaan loistavina pahiksina, mutta toteaa itsekin, että heidät oli parempi tavata ihan vain kirjan sivuilla, ei luonnossa. Elokuvassa Fenogliota näyttelee Jim Broadbent.

Capricornin miehet, joita kutsuttiin yleisesti mustatakeiksi. Kirjassa ei mainittu moniakaan nimeltä. Cockerell (elokuvassa Matt King)oli se, joka vastasi eniten murhatöistä. Hän ontui Dariuksen luettua hänet paikalle virheellisesti eikä osannut tähdätä sen paremmin kuin muutkaan mustatakit. Lättänenä (elokuvassa Steven Speirs) sai lempinimensä siitä, että hänen nenänsä liiskaantui kun Darius luki hänet meidän maailmaamme.

Darius Capricornin lukija ennen Mota, jota Basta pilkkasi änkyttäjäksi. Hänestä tulee Elinorin kirjastonhoitaja kun hän muuttaa Mo'n ja Meggien poppoon mukana Elinorin taloon. Hän vannoi ettei enää ikinä lue ääneen pelkonsa vuoksi joka turmelee hänen lukemansa hahmot jollain tavalla. Esim. Resan äänenmenetys, Cockerellin ontuminen ja Lättänenän nenän litistyminen.

Mortola eli Harakka Capricornin äiti, jota Capricorn ei kuitenkaan myönnä, sillä häpeää sekä äitinsä että omaansa alhaista syntyperää. Capricornin kuolema satutti Mortolaa kovasti ja hän vannoi kostoa Mo'lle. Musteloitsussa hän onnistuukin ampumaan tätä ja miltei tappamaan tämän. Elokuvassa Mortolaa näyttelee Lesley Sharp.

Gwin Sarvekas näätä, Tomusormen seuralainen. Fenoglio oli alun alkaen ajatellut sille ilkeää roolia. Alkuperäisessä Mustesydämessä Tomusormen piti saada surmansa kun hän yritti pelastaa Gwinin Capricornin miesten kynsistä.

Kirjan juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan tapahtumat sijoittuvat noin vuoden viimeisen kirjan, eli Mustesydämen tapahtumien jälkeen. Kaikki alkaakin siitä, kuinka edellisen kirjan lopussa Tomusormi oli pihistänyt Mustesydämen viimeisen kappaleen. Nyt Tomusormi ja Farid odottavat erästä henkilöä, Orfeusta, jolla on sama lahja kuin Molla ja Meggiellä, hän voi lukea ihmisiä kirjan maailmaan ja sieltä pois. Tomusormi kaipaa takaisin Mustemaailmaan, jonka vuoksi hän on kutsunut Orfeuksen paikalle. Farid kuitenkin haluaisi myös Tomusormen mukaan, onhan hän niin kiintynyt Tomusormeen.

Mutta kun Orfeus viimein saapuu, hän ei olekaan kirjoittanut sanoja, joilla lukisi Faridin takaisin. Niinpä ainoastaan Tomusormi katoaa kirjaan, ja Farid jää yksin kylmälle kadulle, ja yllättäen Basta, joka pelastui Varjon hyökkäykseltä Mustesydämen lopussa, saapuu paikalle ja veitsellä uhaten pakottaa Orfeuksen lukemaan hänet takaisin kirjaan. Orfeus ei kuitenkaan voi lukea, ennen kuin hänellä on paperilappu, jonka avulla hän luki Tomusormen Mustemaailmaan. Niinpä Farid varastaa tämän lapun ja pakenee äkkiä Mon ja Meggien luokse, Elinorin taloon, hänen täytyisi ehtiä sinne ennen Bastaa.

Samaan aikaan Elinorin talossa, Meggie on miettinyt kaiken aikaa Mustemaailmaa. Resa, joka yhä on mykkä, on kertonut Meggielle siitä tarinoita, ja hän on täysin sen lumoissa. Meggie haluaisi maistaa ja haistaa ja kokea mustemaailman, nähdä keijut ja ruhtinaat, Umpimetsän ja Ombran kaupungin, ja palata sitten kotiin äidin ja isän luo. Mutta joka kerta kun hän muistaa sen, hän menettää rohkeutensa. Siispä Meggie tyytyi vain kuuntelemaan äitinsä tarinoita ja odottamaan, että hän joskus pääsee sinne. Mo ei kuitenkaan pidä siitä, että Meggie harhailee nyt täysin omissa maailmoissaan, ja hän häipyykin suutuspäissään muutaman päivän matkalle pois. Sillä aikaa taloon kuitenkin tupsahti vieras, Farid, joka varoitti Elinoria, Meggieä ja Resaa Bastasta. Elinor ajatteli, että Farid tuo taloon taas epäonnea, mutta hän kuitenkin soittaa Molle ja varoittaa tätä Bastasta. Siispä Mo palaa pian kotiin, mutta silloin Meggie on keksinyt jo suunnitelman. Hän aikoo paeta yhdessä Faridin kanssa Mustemaailmaan, hän aikoo lukea itsensä sinne, antaa Faridin päästä Tomusormen luo ja etsiä sitten Fenoglion, jotta voi palata takaisin kotiin, olihan Fenoglio nyt Mustemaailmassa. Mo ei kuitenkaan antaisi lupaa, ei ikinä. Sen vuoksi Meggie lukeekin itsensä salaa yöllä Mustemaailmaan, Farid mukanaan. Vähän aikaa sen jälkeen, kun Meggie ja Farid ovat lukeneet itsensä tarinaan, Mo löytää lapun Meggien huoneesta, että he ovat lähteneet. Yllättäen kuitenkin Basta ja Mortola murtautuvat heidän taloonsa Orfeus mukanaan, ja Mortola aikoo viimein saada kostonsa. Meggien ja Faridin harhaillessa Mustemaailmassa, Tomusormen yritellessä totutella kymmenen vuoden tapahtumiin ja siihen, että toinen hänen tyttäristään, Rosanna on kuollut ja Fenoglion kirjoittaessa runoja ja lauluja mystisestä köyhien ja vähäosaisten sankarista, Närristä, Basta ja Mortola yrittävät pakottaa Orfeusta luetuttamaan heidät ja Mon kirjaan, ainoastaan Mon eikä Resaa eikä Elinoria, koska Mortola halusi, että Mo näkisi tyttärensä kuoleman, sillä hän oli nähnyt poikansa kuoleman. Orfeuksen lukiessa kuitenkin Resa onnistuu välttämään sanojen voiman ja ottamaan Mosta kiinni niin, että hänkin päätyy Mustemaailmaan. Heti Resan saavuttua sinne, suunnitelmat kuitenkin menevät uusiksi ja Mortolan nähtyä, ettei Capricorn olekaan elossa kirjan maailmassa hän vain tyytyy ampumaan Mota ja haavoittamaan tätä vakavasti ja jättämään kaksikon metsän vangeiksi. Resa huomaa, että hän on saanut äänensä takaisin. Valkeat Rouvat ovat tulossa jo hakemaan Mota, mutta silloin paikalle ilmestyy parantaja, Nokkosakka, joka yrittää saada Mon haavan paranemaan. Tähän mennessä Farid ja Meggie ovat jo löytäneet tiensä läpi tiheän umpimetsän ja tavanneet Fenoglion, joka kertoo heille Mustemaailmasta ja tästä sankarista, Närristä, josta kaikki puhuvat.

Resan ja Mon sinnitellessä metsässä, Meggie ja Farid tulevat Fenoglion mukaan, kun Fenoglio menee tapaamaan Ihraruhtinaan perijän ja jo kuolleen pojan Cosimo Kaunotukan poikaa syntymäpäivän aamuna. Meggie ja Farid saavat samalla tutustua metsän toiselta puolelta, Yölinnasta saapuviin joukkoihin, Käärmekalloon ja hänen miehiinsä. Fenoglio onnistuu päästä tapaamaan Ihraruhtinasta, mutta Ihraruhtinas ei enää ole onnellinen, koska hänen enkelinkaunis poikansa, Cosimo Kaunotukka on kuollut. Ihraruhtinasta kutsutaankin siksi nyt Huokausten Ruhtinaaksi. Cosimo Kaunotukan ei ollut tarkoitus kuolla Fenoglion kirjoittaman mukaan, mutta sen jälkeen kun Fenoglio oli saapunut Mustemaailmaan, hän huomasi että kaikki on mennyt täysin sekaisin ja aivan eri tavalla kuin hän oli alun perin suunnitellut. Cosimo Kaunotukka oli kuollut, kun hän oli lähtenyt taisteluun Käärmekallon tuhopolttajajoukkoja, joita Tulikettu johti, vastaan. Fenoglio kuitenkin onnistuu piristämään Ihraruhtinasta surullisilla runoilla, jotka muistuttavat Cosimosta, ja hän palaa majapaikkaansa Minervan luo. Mo yhä sinnittelee elämän ja kuoleman rajalla, ja hän on kuulevinaan Resan äänen, mutta ei tunnista sitä, sillä siitä on liian pitkä aika kun hän viimeksi kuuli sen. Valkeat Rouvat puhuttelevat Mota nimellä Närri, ja silloinkin kun Resa ja Mo viedään ilveilijöiden salaleiriin, ei Resa tiedä, miksi Mota sielläkin Närriksi kutsutaan. Resa yrittää vakuutella muille, ettei Mo yhtäläisyyksistä Närriin huolimatta ole tämä lauluissa kerrottu sankari, mutta muut eivät usko ja kertovat, ettei Mota voi pitää salaleirissä kauan, tai Käärmekallon miehet tulevat ja hakevat hänet pois ja surmaavat kaikki ilveilijät jotka piilottelevat "Närriä."

Heti seuraavana päivänä siitä, kun Fenoglio on vieraillut Ihraruhtinaan luona, tämä kuolee, ja Käärmekallo alkaa jo ripustaa viirejään Ombran linnaan. Jacoposta, Käärmekallon tyttären ja edesmenneen Cosimo Kaunotukan vaimon, Violanten eli "Rumiluksen" pojasta on tuleva uusi hallitsija Mustemaailman sille puolen. Fenoglio kuitenkaan ei millään voisi sallia sitä, että tällainen hirmuvaltias hallitsisi Mustemaailmaa, jonka vuoksi hän ja Meggie yrittävät hänen kirjailijantaidollaan ja Meggien lukutaidolla herättää Cosimo Kaunotukan henkiin. He onnistuvatkin siinä, ja pian Cosimo saapuu kaupunkiin ratsastaen hevosellaan ja saa itselleen valtaistuimen takaisin. Farid ja Meggie huomaavat, että he ovat rakastuneita ja Meggie saa ensisuudelmansa. Pian tämän jälkeen, kun Fenoglio luulee kaiken olevan hyvin, Tomusormi antaa markkinoilla Resalta saapuneen viestin Meggielle. Tässä vaiheessa Farid tapaa Tomusormen, muttei ole vielä paljastanut, että vahingossa Gwinkin saapui Mustemaailmaan hänen ja Meggien mukana, vaikka Tomusormi ei halunnut Gwiniä Mustemaailmaan, koska Fenoglio oli kirjoittanut, että Tomusormi kuolee Gwinin vuoksi. Meggie lukee viestin, ja on aivan kauhuissaan huomatessaan, että siinä lukee, että Mortola on ampunut Mota ja Resa on nyt pienessä leirissä Umpimetsässä. Meggie lähtee oitsis Farid mukanaan salaleiriin, mutta ennen sitä hän sanoo Fenogliolle, että tämän täytyy kirjoittaa jotakin, jotta Mo paranisi. Niinpä Fenoglio kirjoittaa ja Meggie lukee, mutta Meggie ei vielä tiedä, paraneeko Mo. Meggielle on kuitenkin järkytys silloin, kun hän saapuu salaleiriin ja huomaa, että siellä ei ole enää ketään, Käärmekallon miehet ovat ehtineet sinne ensin. Tomusormi päätti lähteä etsimään vankeja, mutta Farid ja Meggie halusivat myös löytää heidät, ja he lähtivät umpimähkään etsimään vankeja, ja niin he törmäsivät jälleen Tomusormeen. Tomusormi, Meggie ja Farid päättivät jatkaa etsintöjä yhdessä, ja he löysivät kuin löysivätkin metsästä tallit, jonne vankeja oltiin viemässä. Meggie näki Resan, ja Resa näki Meggien, ja Resan avulla Meggie löysi myös Mon. Meggie raahaa kärryt joissa Mo on sivuummalle ja menee piiloon, mutta Sammalvaimo, eräs muuan parantaja, huomaa Meggien ja Faridin sivummalla (pussailemassa) ja kutsuu Meggien paikalle. Meggie huomaa, että Mo makaa kärryissä liikkumattomana, ja Sammalvaimo pyytää Meggietä auttamaan Mon hoitamisessa. Meggie on iloinen nähdessään Mon, mutta toisaalta hänen sydämeensä myös sattuu, koska Mo on niin haavoittunut. Mo ei kuitenkaan ole kuollut, vaan erittäin huonossa kunnossa. Meggie saa hoitaa Mota vähän aikaa, ja kuulee, että Molle, jota kutsutaan kaiken aikaa Närriksi, järjestettäisiin komeat hirttäjäiset, jonka vuoksi mies täytyy pitää hengissä. Meggie ei tiedä ollako iloinen vai surullinen, ja pian Tulikettu raahaa hänet pois paikalta ja passittaa vangit talliin. Yöllä Meggie, Farid ja Tomusormi kuitenkin keksivät harhautuksen, jonka avulla he saavat vapautettua Tomusormen parhaan ystävän, Mustan Prinssin ja hänen karhunsa, ja Meggie saa vietyä Resalle salaisen viestin. Samaan aikaan Ombrassa Cosimo Kaunotukka suunnittelee sotaa Käärmekallon miehiä vastaan ja määrää Fenoglion viralliseksi hovirunoilijakseen ja asuttaa tämän linnaansa. Silloin Umpimetsässä, Meggie ja Farid ja Tomusormi yöpyivät paikalla, ja aamulla kun vankeja lähdettiin viemään pois, Meggie ja Farid ja Tomusormi suunnittelivat toisen harhautuksen, ja lapussa jonka Meggie oli Resalle ojentanut oli kerrottu, että kun metsässä tulee vastaan kaatunut puu ja kun se syttyy palamaan, kaikkien täytyy juosta nimenomaan vasemmalle. Kun vangit sitten saapuivat metsässä kohtaan jossa puu oli ja se syttyi palamaan, vangit juoksevat vasemmalle, mutta Resa ei. Hän jää Mon luokse eikä tehnyt sitä, mitä Meggie käski. Meggie, Farid ja Tomusormi pakenevat lähelle Yölinnaa erääseen paikkaan nimeltä Hiirimylly, mutta heillä menee pitkä aika, ennen kuin he pääsivät sinne.

Aiemmin, Tomusormi oli jo laittanut Pilvenpyrähtelijälle viestin, että hän toisi sen Fenogliolle. Viesti oli saapunut Fenogliolle jo ennen kuin Fenoglio muutti linnaan, mutta Basta ja eräs Käärmekallon miehistä, Kurkunleikkaaja olivat saapuneet Fenoglion taloon ja yrittäneet ryöstää viestiä. Fenoglio kuitenkin oli vastustellut ja paennut tynnyreiden taakse Bastaa. Basta kuitenkin ehtii surmata Pilvenpyrähtelijän, jolla oli viesti Meggien ja muiden olinpaikasta, ja hän ehtisi ajoissa toimittaa sen Mortolalle joka osaisi lukea sen. Fenoglio kuitenkin päättää ehtiä viemään varoituksen sanan Meggielle ja muille ennen Bastaa, ja hän on aikeissa lähettää nopeimman ratsumiehensä paikalle. Basta ja tämä lähetti ovat molemmat pian matkalla Hiirimyllylle, mutta kumpi ehtisi ensin, sitä he eivät tienneet. Fenoglion viesti oli saapunut Hiirimyllyyn jo ennen kuin Meggie ja muut ehtisivät sinne, mutta Farid aavistaa heti, ettei myllyssä ollut turvallista. Hän epäilee mylläriä ja aistii kaiken aikaa vaaran. Farid ei loppujen lopuksi olekaan väärässä huomatessaan, että Bastakin on paikalla. Basta oli ehtinyt ensin. Siispä myllyllä alkaa taistelu Tomusormen ja Bastan välillä. Farid on kuitenkin ovela, ja saa sytytettyä myllyssä olevaa raakamateriaalia tuleen niin, että Basta ja Kurkunleikkaaja, jotka olivat juuri aikeissa osua Bastaan miekallaan, jäävät tulen armoille. Tomusormi oli myös jäämässä tulen vangiksi, mutta Farid pelastaa Tomusormen ja lähtee Meggien ja tämän kanssa äkkiä pakoon. Meggie oli jo aiemmin lähettänyt Fenogliolle viestin siitä, että Fenoglion täytyy kirjoittaa tarina uusiksi ja pelastaa Mo Käärmekallon kynsistä. Siispä Fenoglio kirjoitti - mutta se ei ollut hänelle helppoa. Hänellä kesti kauan saada aikaan oikeat sanat. Ja kun hän sitten sai kuin saikin ne aikaan, hän lähetti sanat Roxanen, Tomusormen kuvankauniin vaimon, jolta Cosimo Kaunotukka oli pyytänyt kysyä jotakin matkaan. Roxane lähti matkaan vanhalla hevosella, mutta hevonen jaksoi silti perille asti. Meggie saa Fenogliolta sanat Käärmekallon tappioon helposti, ja kun Tomusormi, jota Kurkunleikkaaja oli myllyllä ehtinyt iskeä miekalla jalkaan tuli Meggien ja Faridin kanssa parantolaan yölinnan lähistölle, Meggie luki. Sanat kertoivat siitä, kuinka Käärmekallo eräänä iltana pelkäsi kuolemaa enemmän kuin koskaan, Käärmekallo oli jo vanhenemassa ja hän ajatteli kaiken aikaa, että Valkeat Rouvat tulevat pian hänet hakemaan - ja silloin Meggie saapui linnaan. Meggie ei kuitenkaan aikoisi ryhtyä väkivaltaiseksi, vaan hän aikoisi ehdottaa vaihtokauppaa Käärmekallon kanssa. Kunhan Käärmekallo vapauttaisi Mon ja muut vangit, Meggie voisi sitoa yhdessä isänsä kanssa kirjan, jonka sisälle hän sitoisi samalla myös kuoleman, jolloin se tekisi Käärmekallon kuolemattomaksi. Eräs asia, jota Meggie ei kuitenkaan paljastaisi Käärmekallolle, olisi se, että kirja voisi myös surmata, kunhan sinne kirjoittaisi kolme sanaa; sydän, veri, kuolema.

Meggie ei kuitenkaan ehtinyt lukea viestiään loppuun, ennen kuin hän jo lähti linnaan sen seurauksena että joku sairaalan apureista oli kavaltanut heidät, ja pian hän huomasikin olevansa jo yölinnassa, jossa jokainen piti Meggieä noitana sen vuoksi, että Mortola oli näyttänyt heille valokuvia Meggiestä, eikä kukaan Mustemaailmassa tiennyt mitä valokuvat olivat. Siellä hän oli Käärmekallon edessä silmästä silmään, ja kaikki repliikit jota Käärmekallo ja Meggie sanoivat olivat aivan Fenoglion kynästä. Meggie uskoi, että kaikki menisi hänen suunnitelmiensa mukaan, mutta pian hän huomasi että eteen tuli kohta, jossa kirjoitettuja sanoja ei enää ollut ja kaikki alkoi mennä omalla tavallaan. Meggie, joka oli jo luvannut Käärmekallolle kuolemattomuuden kirjan, joutuu tutkituksi ja pergamentti, johon teksti on kirjoitettu löydetään. Mortola lukee sen, eikä ole mielissään.

Samaan aikaan Cosimo Kaunotukan miehet ovat jo lähteneet metsään taistelemaan, mutta Cosimon miehet valitettavasti hävisivät, koska Meggie ei ollut ehtinyt lukemaan Cosimon voittoon liittyviä sanoja. Myös Fenoglio oli ollut mukana taistelussa, mutta hän ei ollut kuollut eikä haavoittunut. Cosimo kuitenkin sai surmansa, ja Fenoglio tämän jälkeen vannoi, ettei kirjoittaisi enää ikinä. Meggie on linnassa neuvottomana, mutta hän siitä huolimatta, että kaikki nyt tietävät mitä kirjassa pitää lukea että se surmaisi Käärmekallon hän ei joudu pulaan. Käärmekallo on hyvin herkkäuskoinen, ja hän uskoi yhä, että kirja tekee hänet kuolemattomaksi. Käärmekallo kuitenkin varmistaa, ettei kukaan koskaan pääse kirjoittamaan siihen kirjaan noita sanoja, ja pakottaa Meggien ja Mon sitomaan kirjaa. Samoihin aikoihin Tomusormi ja Farid tekevät rannalla tulitaian, joka tekee heidät näkymättömiksi aamuun asti. Siispä he menevät linnaan tapaamaan vankeja ja Resaa, ja kertovat, että Meggie ja Mo ovat turvassa. Tomusormi kuitenkin joutuu pian lähtemään, mutta ennen sitä hän tekee varmaksi että linnan mailla hiippaileva Nokisieppo, surkea tulennielijä ei tee mitään harkitsematonta.

Meggie ja Mo sitovat kirjaa kauan, ja he saavat sen valmiiksi juuri silloin, kun Käärmekallo haluaa sen valmiiksi. Heti kun Käärmekallo ehtii, hän testaa toimiiko kirja sillä lailla, että hän ovelasti pyytääkin apuriaan, Tulikettua kirjoittamaan nimensä sinne. Tulikettu epäröi, mutta kirjoittaa nimensä kuitenkin kirjaan. Käärmekallo sanoo Molle, eli "Närrille", että tämän täytyisi iskeä miekka Tuliketun läpi, mutta Mo ei tahdo. Silloin yksi vartijoista iskee miekan Tuliketun läpi, mutta kaikki yllättyvät, ettei Tulikettu kuolekaan, vaan vetää miekan vatsastaan pois kuin se olisi täysin harmiton esine. Tällöin jokainen linnan asukki on varma, että Meggie on oikeasti noita. Käärmekallo kuitenkin jättää kertomatta Tuliketulle sen, mitä hän aikoo tehdä seuraavaksi, ja pyytääkin erästä miehistään kirjoittamaan kirjaan ne kolme sanaa; sydän, veri, kuolema.

Ja ennen kuin Tulikettu ehtii tehdä mitään, hän on jo kuollut ja Käärmekallo kirjoittaa oman nimensä kirjaan niin, että hänestäkin tulee kuolematon. Hän kiittää Mota, ja päästää silloin omasta hyvyydestä ja laupeudestaan - hän oli jo aiemmin sanonut, että sen kunniaksi, että hänen viides vaimonsa oli synnyttänyt hänelle poikaperijän - päästää kaikki linnan vangit vapaaksi, myös "Närrin" ja Meggien. Meggie, Mo, Resa ja muut poistuvat linnasta vähin äänin hämmästyneinä, Farid ja Tomusormi mukanaan. Käärmekallo pitää siis lupauksensa. Yllättäen kuitenkin Basta ja pari muuta miestä linnasta hyökkää esiin aseistettuina, mutta Tomusormi ehtii ajoissa Faridin avustuksella tekemään tulimuurin, joka suojaa heitä Bastalta ja muilta. Tomusormi huomaa kuitenkin heti, ettei kaikki ole hyvin, ja hän huomaa, että Basta etsii jotakuta joukon seasta. Ja Tomusormi huomaa sen liian myöhään - Basta etsii Faridia.

Ennen kuin Tomusormi ehtii varoittaa Faridia, Basta ehtii jo heittämään veitsensä ja se lävistää Meggieä syleilevän Faridin selän niin nopeasti, ettei poika ehtinyt tajuta mitään. Meggie joutuu šokkiin, ja hän jää nyyhkyttämään kovaan ääneen rakkaansa kuolemaa. Mo, huomatessaan miten järkyttyneitä Tomusormi ja Meggie ovat, ottaa esiin miekan jonka hän oli linnasta poiminut kun se oli työnnetty Tuliketun läpi, ja iskee sillä Bastaa tappaen tämän. Basta kuolee hämmästynyt ilme kasvoillaan, ja pian Tomusormi ja muut pakenevat maanalaisiin kaivoksiin Kyyvuoren alle ja heistä jokainen on yhä surullinen Faridin kuolemasta, varsinkin Tomusormi. Tomusormi kuitenkin tekee jotakin, hän kertoo nimittäin Faridin ruumiin vierellä makaavalle Meggielle, että kutsuu valkeat rouvat paikalle, jotta he toisivat Faridin takaisin. Meggien hän käskee siksi aikaa pois, ja Meggie menee kertomaan Roxanelle, mitä Tomusormi tekee. Roxane tajuaa tilanteen heti, ja kun he saapuvat takaisin Tomusormen luo, seinälle on kirjoitettu tulikirjaimin Roxanen nimi ja Tomusormi makaa maassa liikkumattomana, ja Farid on jälleen elossa.

Tomusormi viettelee siis Valkeat Rouvat tulella ja vaihtaa osia Faridin kanssa niin, että Farid saa elää ja Tomusormi kuolee. Roxane jää sanattomana paikalleen, ja Meggie halaa Faridia surren samalla Tomusormea. Mo kertoo, että Käärmekallon kirja ei tee hänestä kuolematonta kuin pariksi viikoksi, sillä hän sitoi kirjan huonosti. Meggie on osittain iloinen, mutta osittain myös mietteliäs. Meggie ja muut päättävät siis lähteä matkaan erääseen paikkaan, jonka Musta Prinssi on heille paljastanut. Ennen sitä Meggie kuitenkin aikoo lukea tarinaan Orfeuksen, esilukijan, joka oli kaiken aikaa majaillut Elinorin talossa lukiten naisen ja Dariuksen kellariin. Orfeus on jo pitkään epätoivoisesti yrittänyt lukea itseään kirjaan ja hän yllättyy kovasti huomatessaan, että hän pian onkin Mustemaailmassa. Hän ei kuitenkaan suostu myöntämään, että Meggie luki hänet tarinaan, mutta hän suostuu kuitenkin Meggien tarjoukseen. Koska Fenoglio ei enää aio kirjoittaa, Fenoglio voisi opettaa taitonsa Orfeukselle, ja niin he voisivat kenties palauttaa Tomusormen elävien kirjoihin ja saada kaiken taas raiteilleen.

Käärmekallon kirja, joka tekee hänet kuolemattomaksi saattaa erään teorian mukaan kieliä jotakin viimeisestä kirjasarjan osasta, Mustekuolemasta. Koska siihen täytyy surmaamiseksi kirjoittaa kolme sanaa; sydän, veri, kuolema, ja kirjasarjan kolmen osan nimet ovat "Mustesydän", "Musteveri" (joka on käännös alkuperäisestä Tintenblut-nimestä) ja "Mustekuolema", ne saattavat mahdollisesti linkittyä jotenkin toisiinsa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.