Mustaviirukipuaja

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustaviirukipuaja
Xiphorhynchus lachrymosus.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Kipuajat Dendrocolaptidae
Suku: Tikkaskipuajat Xiphorhynchus
Laji: lachrymosus
Kaksiosainen nimi
Xiphorhynchus lachrymosus
(Lawrence, 1862)
Alalajit
  • X. l. alarum
  • X. l. lachrymosus
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Mustaviirukipuaja Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Mustaviirukipuaja Commonsissa

Mustaviirukipuaja (Xiphorhynchus lachrymosus) on Etelä-Amerikan luoteisosissa ja Keski-Amerikassa tavattava kipuajiin kuuluva varpuslintu.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan mustaviirukipuaja on noin 23 cm. Lajin pää on valkoinen ja tiheästi musta viiruinen. Linnun selkä on valkoisen ja mustan kirjava. Mustaviirukipuajan siivet ja pyrstö ovat väriltään tumman kastanjanruskeat. [2]. Vatsa on mustavalkoviiruinen. Laji on hyvin helppo tunnistaa ja ainoastaan vähemmän viiruisen X. l. alarum- alalajin voi sekoittaa kaakaokipuajaan (Xiphorhynchus susurrans). [3]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustaviirukipuajaa tavataan Kolumbiasta, Costa Ricasta, Ecuadorista, Nicaraguasta ja Panamasta. [1] Laji elää subtrooppisten kosteiden metsien latvuskerroksissa ja harvemmin myös metsien laitamilla. [3][2] Yleensä linnut pysyttelevät alankomailla alle 1 200 metrin korkeudella merenpinnasta. [4]

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustaviirukipuajat liikkuvat yksin tai pareittain puitten latvuksissa yleensä korkeammalla puissa kuin muut kipuajalajit. Lajin pesimäaika kestää helmikuusta toukokuulle.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Xiphorhynchus lachrymosus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 30.12.2013. (englanniksi)
  2. a b c Steven L. Hilty, Bill Brown, William L. Brown: A Guide to the Birds of Colombia, s. 352. Princeton University Press, 1986. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 16.2.2009). (englanniksi)
  3. a b Robert S. Ridgely, Guy Tudor, William L. Brown: The Birds of South America, s. 204. University of Texas Press, 1994. ISBN 978-0-292-77063-8. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 16.2.2009). (englanniksi)
  4. BirdLife Species Factsheet (additional data): Black-striped Woodcreeper BirdLife International. Viitattu 16.2.2009. (englanniksi)