Mustavahakas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mustavahakas
Coloured Figures of English Fungi or Mushrooms - t. 172.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kantasienet Basidiomycota
Alakaari: Avokantaiset Agaricomycotina
Luokka: Varsinaiset avokantaiset Agaricomycetes
Alaluokka: Agaricomycetidae
Lahko: Helttasienet Agaricales
Heimo: Vahakkaat Hygrophoraceae
Suku: Metsävahakkaat Hygrophorus
Laji: camarophyllus
Kaksiosainen nimi
Hygrophorus camarophyllus
(Alb. & Schwein.) Dumée, Grandjean & Maire[1]
Katso myös
 Commons-logo.svg Mustavahakas Commonsissa

Mustavahakas (Hygrophorus camarophyllus) on kangasmetsissä yleisenä esiintyvä sienilaji. Sen on tyypillinen myöhäissyksyn sienilaji, eli sen itiöemiä ei juuri tavata vielä loppukesällä. Mustavahakas on kauppasieni, vaikka sitä ostetaan ja tunnetaankin vähänlaisesti.

Itiöemän tuntomerkit: vahakasmaiseen tapaan heltat ovat paksut, lähes yhden millimetrin luokkaa. Välihelttoja on, yleensä kerrotusti reunasta lukien eli neljää reunahelttaa kohti on yksi jalkaan ulottuva heltta. Heltat ovat johteiset, ja heltasto irtoaa helposti sienestä. Jalka on pehmeä, jopa hatara, vaikka sieni itsessään pysyy kosteana. Jalka on valkoinen, joskin pinnaltaan ruskeankellertävä. Lakin pintakelmu on mustanharmaan ja mustanruskean väliltä.

Hyönteisten toukat pilaavat sienen kaupallisen ja ruoaksikäytön usein nopeasti, mutta toisinaan rihmastopaikalta voi saada hyvinkin runsaan sienisaaliin.

Maultaan mustavahakas on mieto, usein herkulliseksi koettu sienilaji, jonka käytölle ei ole tiettävästi rajoituksia ehdotonta sieniallergiaa lukuun ottamatta. Joissain kirjoissa mustavahakas on korotettu neljän tähden sieneksi muutaman muun sienen joukossa. Toisaalta mustavahakas kuuluu niihin sieniin, jotka keräävät runsaanpuoleisesti radioaktiivista cesiumia[2].

Mustavahakkaan näköislajeja ovat pienehkö, vaaleanharmaa nuijamalikka (Clitocybe clavipes), koivulahorusokas ja lahopuulla kasvava isojuurekas (Megacollybia platyphalla).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]