Mustapäiden veljeskunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Mustapäiden veljeskunnasta. Muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.

Mustapäiden veljeskunta (saks. Bruderschaft der Schwarzhäupter) oli Liivinmaalla 1300-luvulta toiminut naimattomien kauppiaiden muodostama veljeskunta. Sen vaakunassa oli maurilainen Pyhä Mauritius.[1] Veljeskunta on ainutlaatuinen kauppaseuran ja puolustusliiton yhdistelmä.

Legendan mukaan veljeskunta sai alkunsa ryhmästä ulkomaisia kauppiaita, jotka osallistuivat Tallinnan eli Räävelin puolustamiseen Yrjönyön kapinan aikana. Ensimmäinen kirjoitettu maininta veljeskunnasta on vuodelta 1400.[1]

Mustapäät toimivat myös Riiassa, joka oli Liivinmaan keskeinen kaupunki. Riian veljeskunnan talo Melngalvju nams mainitaan asiakirjoissa jo vuonna 1334.[2]

Osana toimintaansa veljeskunta varusti ratsumiesyksikön suojelemaan kaupunkeja hyökkäyksiltä. Toiminnan merkitys väheni suuren Pohjan sodan jälkeen, jolloin Liivinmaasta tuli osa Venäjää. Myöhemmin veljeskunta keskittyi hyväntekeväisyyteen sekä juhlien ja konserttien järjestämiseen ja kokosi taideaarteita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tekkelugu (Arkistoitu – Internet Archive). Mustapeade maja. Viitattu 25.12.2015.(viroksi)
  2. From the history of the Blackheads House (Arkistoitu – Internet Archive). Melngalvju Nams. Viitattu 25.12.2015.(englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.