Mustapäästäinen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mustapäästäinen
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Soricomorpha
Heimo: Päästäiset Soricidae
Alaheimo: Varsinaiset päästäiset Soricinae
Tribus: Soricini [2]
Suku: Sorex
Laji: isodon
Kaksiosainen nimi
Sorex isodon
Turov, 1924
Levinneisyyskartta
Mustapäästäisen levinneisyys
Mustapäästäisen levinneisyys
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Mustapäästäinen Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Mustapäästäinen Commonsissa

Mustapäästäinen eli korpipäästäinen (Sorex isodon) on lähinnä Pohjois-Aasiassa elävä päästäislaji. Lajia tavataan myös Suomessa, jossa se on rauhoitettu. Mustapäästäinen on läheistä sukua Kiinassa elävälle taigapäästäiselle (Sorex sinalis), jonka kanssa se luokiteltiin aiemmin samaan lajiin.[2]

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustapäästäinen voi kasvaa jopa 8 cm pitkäksi, lisäksi hännän pituus on noin viisi senttiä, joten se on toiseksi suurin Suomessa elävistä päästäislajeista.

Selkäpuoleltaan mustapäästäinen on hieman tummemman ruskea kuin tavallinen metsäpäästäinen, joskus lähes musta. Vatsapuoli on vaalea. Muiden päästäisten tavoin mustapäästäiselläkin on pitkulainen kuono.[3] Sen voi joskus tunnistaa voimakkaasta ominaishajustaan.

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustapäästäisen levinneisyysalue ulottuu Fennoskandiasta Venäjän ja Siperian poikki Kiinaan ja Sahalinille asti.[1] Se elää metsissä ja jokilaaksoissa.[1] Se suosii paksumultaisia alueita, josta löytyy kastematoja.[3] Suomessa lajia esiintyy maan itä- ja keskiosissa.

Lisääntyminen ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustapäästäisemo synnyttää kerralla 5-8 poikasta. Ne talvehtivat keskenkasvuisina, tulevat keväällä sukukypsiksi, lisääntyvät ja lopulta kuolevat noin puolitoistavuotiaina. Yksi kuolinsyy on hampaiden kuluminen loppuun. Ravintoon kuuluu kastematoja ja kärpäsentoukkia.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Amori, G., Henttonen, H., Stubbe, M., Samiya, R., Ariunbold, J., Buuveibaatar, V., Dorjderem, S., Monkhzul, Ts., Otgonbaatar, M., Tsogbadrakh, M. & Gankhuyag, P.: Sorex isodon IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 24.7.2014. (englanniksi)
  2. a b Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Sorex (Sorex) isodon Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 5.1.2011. (englanniksi)
  3. a b Keskisuomalainen
  4. Taiganäbbmus SLU Artdatabanken (ruotsiksi)
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.