Mustanielijäahven

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustanielijäahven
Chiasmodon niger.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Heimo: Nielijäahvenet Chiasmodontidae
Suku: Chiasmodon
Laji: niger
Kaksiosainen nimi

Chiasmodon niger
Johnson, 1864

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Mustanielijäahven Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Mustanielijäahven Commonsissa

Mustanielijäahven (Chiasmodon niger) on nielijäahveniin kuuluva kalalaji. Sitä tavataan syvistä vesistä lauhkeista ja lämpimistä valtameristä.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustanielijäahven voi kasvaa suurimmillaan 25–33 cm pitkäksi. Ruumiinrakenteeltaan laji on pitkänomainen ja hoikka. Kalalla on kaksi selkäevää, rintaevät ovat pitkät ja pyrstöevä on haarautunut. Mustanielijäahvenen suu on suuri ja kita avautuu suureksi, hampaat ovat terävät. Lajin vatsa ja suolisto voivat venyä niin, että mustanielijäahven kykenee syömään itseään suurempia saaliita. Kala on väriltään musta ja sen ruumiissa on valoelimiä.[1][2][3][4][5]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustanielijäahvenen levinneisyysalue on hyvin laaja. Sitä tavataan Atlantista, Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä lauhkeista ja lämpimistä vesistä. Kalan poikaset elävät lähellä pintaa mutta täysikasvuiset yksilöt liikkuvat syvissä vesissä syvimmillään lähes neljän kilometrin syvyydessä. Lajin ravintoa ovat kalat ja ne saattavat olla pituudeltaan jopa nelinkertaisia mustanielijäahveneneen verrattuna. Hyvin suuret saaliit saattavat mädäntyä ennen kuin mustanielijäahven ehtii sulattaa ne, minkä seurauksena kalan suolisto voi puhjeta muodostuvien kaasujen vuoksi.[1][2][3][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Carpenter, K.E., Smith-Vaniz, W.F., de Bruyne, G. & de Morais, L.: Chiasmodon niger IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-1. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.9.2021. (englanniksi)
  2. a b Chiasmodon niger (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 1.9.2021. (englanniksi)
  3. a b David Burnie, Don E. Wilson (päätoim): Animal: The Definitive Visual Guide, s. 523. Dorling Kindersley Ltd., 2016. ISBN 978-1465464101. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 1.9.2021). (englanniksi)
  4. David A. McKee, Henry Compton: Fire in the Sea, s. 141. Texas A&M University Press, 2014. ISBN 978-1-62349-031-7. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 1.9.2021). (englanniksi)
  5. a b Bec Crew: The black swallower 23.11.2021. Australian Geographic. Viitattu 1.9.2021. (englanniksi)