Mustaharjapensas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustaharjapensas
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Suku: Harjapensaat Coleogyne
Laji: ramosissima
Torr.[1]
Katso myös

  Mustaharjapensas Wikispeciesissä
  Mustaharjapensas Commonsissa

Mustaharjapensas[2] (Coleogyne ramosissima) on ruusukasvien heimoon kuuluva kasvilaji, joka kasvaa luonnonvaraisena Yhdysvaltain lounaisosien aavikoilla. Se on harjapensaiden suvun ainoa laji.

Kasvi eroaa monin tavoin useimmista muista ruusukasveista; sillä ei esimerkiksi ole lainkaan terälehtiä, verholehtiä on neljä eikä viisi ja lehtiasento on vastakkainen eikä vuorottainen kuten muilla ruusukasveilla. Se tuottaa ellagitanniineihin kuuluvaa stenofylaniini A:ta.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustaharjapensas on voimakastuoksuinen, matalakasvuinen ja piikikäs pensas. Kasvi on väriltään tumman harmaanvihreä. Sillä on tiheästi haarovat oksat (lajinimen ramosissima merkitys on "monihaarainen"). Kasvin lehdet ovat suikeita ja otapäisiä. Lehdet ovat järjestäytyneet rankaan vastakkaisiksi pareiksi, mikä on epätavallista ruusukasveille.

Rankat kevätsateet laukaisevat kukinnan, joka kestää huhtikuusta heinäkuuhun. Nahkeat kukat kasvavat yksitellen lyhyiden kukkavarsien päissä. Kukassa on paksujen, nukkaisten verholehtien muodostama verhiö, jonka sisäpinta on keltainen ja ulkopinta oranssi tai punertava. Terälehtiä on joskus neljä, mutta tavallisesti niitä ei ole lainkaan. Kukan keskellä olevan emin ympärillä on lukuisia keltaisia heteitä. Kukasta kypsyvä hedelmä on muutaman millimetrin pituinen pähkylä; verholehdet voivat jäädä kiinni kasviin hedelmän kypsyttyäkin.

Kasvi lisääntyy siemenistä erittäin harvoin, sillä siemenet eivät leviä kunnolla, eivätkä niistä itäneet taimet tavallisesti selviydy. Mustaharjapensaan lisääntymiseen vaaditaan tietynlaiset, harvoin toteutuvat lämpö- ja kosteusolot, joten kasvin lisääntyminen on satunnaista. Mustaharjapensas on kuitenkin erittäin kestävä ja pitkäikäinen.

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustaharjapensas kasvaa luonnonvaraisena Yhdysvaltain lounaisosissa Mojaven aavikolla ja Canyonlandsissa. Runsaasti haarova kasvi muodostaa aavikolle laajoja tiheikkömäisiä yksilajisia kasvustoja, mikä antaa maisemalle yhtenäisen tummanharmaan värin. Kasvillisuustyyppiä, jossa mustaharjapensas hallitsee yksinään tai yhdessä jonkin muun lajin kanssa, kutsutaan Yhdysvalloissa nimellä blackbrush scrub.

Vaikeina kuivuusaikoina kasvi pudottaa suurimman osan lehdistään ja siirtyy lepotilaan; jotkut lehdet jäävät tavallisesti roikkumaan oksien kärkiin.

Nimitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajia kutsutaan englanniksi nimellä blackbrush (suom. "mustaharja"), koska sen tavallisesti harmaanvihreät oksat tummuvat, kun sade kastelee ne.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Coleogyne ramosissima Torr. GBIF. Viitattu 15.12.2020.
  2. Coleogyne ramosissima Torr. Finto: Kassu. Viitattu 15.12.2020.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Coleogyne