Musta (hevosväri)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Musta
Musta friisiläishevonen
Musta friisiläishevonen
Synonyymit ja lyhenteet
Lyhenne: m
Genotyyppi
Geeni: EE tai Ee ja aa
Selitys: E-geenissä vähintään yksi dominoiva alleeli, A-lokuksessa homotsygoottisesti resessiivinen alleeli
Fenotyyppi
Runko: Musta
Jouhet: Mustat
Iho: Tumma
Muuta: Väri saattaa haalistua osittain ruskeaksi erityisesti auringonvalon vaikutuksesta
Oikealla: kulomusta färsaartenponi uudessa kesäkarvassa.
Sama yksilö vanhassa talvikarvassa. Kulomustan sävyvaihtelu on usein lievempää.

Musta on hevosväri, jossa on sävyjä:

  • Musta (engl. black, ruots. svart, saks. rappe, ransk. noir) on hevosväri. Musta hevonen on periaatteessa kauttaaltaan eli sekä karvaltaan että jouhiltaan musta. Suurin osa mustista hevosista kuitenkin haalistuu kesäisin auringonpaisteesta osin kellertävän tummanruskeiksi.
  • Kulomusta (klm) on musta hevonen, joka on etenkin kesäisin rungostaan ja jouhiltaan selvästi tummanruskeaksi haalistunut eli kulottunut. Hevosen pää ja jalat ovat kuitenkin mustat. Kulomusta hevonen voi kuten päistärikkökin olla eri vuodenaikoina huomattavan erinäköinen. Sitä saatetaan luulla tummanruunikoksi tai sysirautiaaksi.
  • Kiiltomusta on musta hevonen, jonka karva on kiiltävää. Väri ei kesäisin tai muulloinkaan haalistu ainakaan huomattavasti.
  • Sysimusta (sm) tai pikimusta on musta hevonen, jonka karva on täysin mustaa, mutta himmeää. Väri ei kesäisin tai muulloinkaan haalistu ainakaan huomattavasti.

Oikeiksi mustiksi hevosiksi kelpuutetaan joskus ainoastaan melko harvinaiset aitomustat eli aina kiiltävän tai himmeän pikimustina pysyvät yksilöt. Sekä kulomustat että lievemminkin haalistuvat hevoset, jotka ovat talvisaikaan mustia, ovat kuitenkin geneettisesti aivan yhtä mustia. On myös syytä huomata, että voimakas auringonpaahde varsinkin yhdessä hikisyyden kanssa kykenee haalistamaan lähes minkä tahansa hevosen mustaa tai tummaa karvaa jossakin määrin varsinkin esimerkiksi satulansijan kohdalta. Näyttelyeläinten mustaa väriä saatetaankin suojella esimerkiksi rajoittamalla ulkoilua aurinkoisina päivinä tai käyttämällä loimia.

Musta on ainoa hyväksytty väri esimerkiksi friisiläishevosella.

Genetiikka ja periytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musta väri on yksi hevosten kolmesta perusväristä, joista kaksi muuta ovat rautias ja ruunikko. Jokainen hevonen on pohjaväriltään eli geneettisesti jonkin näistä kolmesta väristä edustaja ja periyttää pohjaväriä sen mukaisesti, vaikka eläin saattaakin muiden väriin vaikuttavien tekijöiden vuoksi ulkonäöltään olla esimerkiksi täysin valkoinen. Perusvärien periytyminen perustuu kahteen eri lokukseen (A ja E). Mustan hevosen E-lokuksessa ainakin yksi dominoiva alleeli E, joka mahdollistaa mustan pigmentin syntymisen, ja A-lokuksessa homotsygootti resessiivinen alleeli a, joka laajentaa mustan pigmentin esiintymään kaikkialla karvoituksessa. Mustan hevosen genotyyppi on siis A-lokuksen suhteen aa ja E-lokuksen suhteen EE tai Ee. E-lokuksen erilaiset genotyypit eivät nykykäsityksen mukaan erotu hevosen ulkonäössä mitenkään.

Käytännön seurauksena perusvärien genetiikasta on se, että kahden mustan hevosen jälkeläinen on yleensä musta tai joskus rautias, mutta ei koskaan ruunikko. Käytännössä hyvin tumma ruunikko (joko vanhempi tai jälkeläinen) saatetaan kuitenkin tunnistaa väärin mustaksi, ja hyvin kuloutunut musta taas tummanruunikoksi. Musta hevonen itse ei voi syntyä kahden rautiaan jälkeläisenä, vaan jommankumman vanhemman on kannettava E-geenin dominoivaa, mustan värin mahdollistavaa E-alleelia, eli oltava väriltään ruunikko tai musta. Jotkin musta- tai ruunikkopohjaiset väritykset kuten esimerkiksi hopeanruunikko on saatettu tunnistaa väärin rautiaaksi. Musta väri on resessiivisenä suhteellisen helppo vakiinnuttaa hevoskannan ainoaksi väriksi. Useankin mustan sukupolven jälkeen tosin saattaa syntyä rautiaita yksilöitä. Näin on käynyt esimerkiksi friisiläishevosten suhteen sekä joissakin mustissa shetlanninponisuvuissa.

Mustapohjaiset hevosvärit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hopeageenin haalistama musta on hopeanmusta.
  • Samppanjageenin haalistama musta on classic champagne (samppanjaväreille ei toistaiseksi ole suomenkielisiä nimiä).
  • Yksinkertaisen voikkogeenin haalistama musta on mustanvoikko
  • Kaksinkertaisen voikkogeenin haalistama musta on mustapohjainen valkovoikko eli smoky cream
  • Hallakkogeenin haalistama musta on hiirakko.
  • Mustapohjainen päistärikkö on mustanpäistärikkö.
  • Mustapohjainen kimo on mustankimo.
  • Mustapohjainen kirjava on mustankirjava.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Viitanen J: "Perusvärit ovat värigenetiikan A ja O (Värit ja värigenetiikka, osa 1)", Hevoset ja ratsastus 2002/2

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Musta (hevosväri).